Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sergejaus Magnitskio mirtį galėjo sukelti stresas, bet pirmutinė priežastis – areštas, įsitikinęs teisių gynėjas

Teisių gynėjai sutinka su nuomone, jog investicijų fondo „Hermitage“ juristo Sergejaus Magnitskio mirties priežastis buvo labai stiprus stresas, bet pareiškia, kad prie jo privedė jėgos struktūrų veiksmai.
Sergejus Magnickis
Sergejus Magnitskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Stresas

S.Magnitskio mirties priežastis buvo ūmus širdies nepakankamumas, kurį sukėlė labai stiprus stresas, pareiškė buvęs Butyrkos tardymo izoliatoriaus viršininko pavaduotojas gydymo ir profilaktikos darbui Dmitrijus Kratovas.

Penktadienį D.Kratovas bus teisiamas pagal kaltinimą netinkamu tarnybos pareigų ėjimu, kuris sukėlė S.Magnitskio mirtį.

„Žinoma, Sergejaus Magnitskio mirtis yra jo arešto padarinys. Jo sveikatos būklė nebūtų pablogėjusi, jeigu jis nebūtų buvęs uždarytas į tardymo izoliatorių“, – penktadienį agentūrai „Interfax“ sakė Žmogaus teisių tarybos prie Rusijos prezidento narys, Nacionalinio antikorupcinio komiteto (NAK) vadovas Kirilas Kabanovas.

K.Kabanovas dalyvavo Žmogaus teisių tarybos siūlymu surengtame nepriklausomame S.Magnitskio mirties tyrime.

„Dėl Magnitskio mirties kalti visų pirma tie, kurie jį areštavo. Kalbant apie viską iš eilės, pirmutinė kaltė, kaip aš primygtinai teigiu, yra tų, kurie uždarė jį į izoliatorių. Tai buvo tokios formos spaudimas“, – pranešė K.Kabanovas.

„Vienas klausimų, kurį mes kėlėme tyrimui ir į kurį negavome galutinio atsakymo – priežastys ir padariniai, susiję su Sergejaus Magnitskio areštu ir mirtimi", – sakė teisių gynėjas.

Piliečių aktyvistas pasipiktino, kad byloje dėl S.Magnitskio mirties yra tik vienas kaltinamasis – D.Kratovas.

„Kratovas – viena iš grandžių šioje istorijoje, bet ne pati svarbiausia", – anksčiau liepą savo ruožtu sakė Maskvos Helsinkio grupės narys Valerijus Borščiovas, kuris taip pat atliko nepriklausomą S.Magnitskio mirties tyrimą.

Teisių gynėjas pareiškė, kad niekas iš jėgos struktūrų vadovų ir pareigūnų, susijusių su S.Magnitskio byla, atsakomybėn nepatrauktas.

V.Borščiovas sakė, kad S.Magnitskis Butyrkoje, D.Krotovui stebint, buvo laikomas „kankinimo sąlygomis“, bet mirė jis tardymo izoliatoriuje „Matrosskaja tišina“.

„Ir ne Krotovas uždraudė atlikti Magnitskiui medicinos patikrinimą, o tyrėjas – jis visiškai atmetė advokatų prašymą", – pranešė teisių gynėjas.

Baudžiamoji byla D.Kratovui buvo išskirta iš pagrindinės baudžiamosios bylos, iškeltos dėl S.Magnitskio mirties fakto, kurioje tebevyksta tyrimo ir proceso veiksmai, aiškinantis visas nukentėjusiojo mirties ir kitas aplinkybes".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius