-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Silvio Berlusconi galybės finišas. Italija – kryžkelėje

Italų superpolitiko Silvio Berlusconi politinė-teisinė psichodrama baigėsi Romoje, Tibro upės krantinėje. Didingi Italijos aukščiausiojo teismo rūmai patvirtino: vienas turtingiausių ir turbūt pats įtakingiausias šios šalies pilietis bus nuteistas. Aukščiausioji ir nebeapskundžiama šalies juridinė instancija paliko galioti ankstesnę 4 metų laisvės atėmimo bausmę 76 metų ekspremjerui S.Berlusconi, bet nutarė sutrumpinti papildomą bausmę – draudimą dalyvauti politikoje.
Silvio Berlusconi teks metus praleisti namų arešte.
Silvio Berlusconi teks metus praleisti namų arešte. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keturis kartus Italijos premjerui kalėjimo gultas negresia. Trejus iš ketverių nuosprendyje minimų laisvės atėmimo metų nubrauks įvairios amnestijos. Lieka vieneri metai. Kol kas S.Berlusconi galės ramiai atostogauti vienoje iš savo ištaigingų vilų Sardinijoje, Ligūrijoje arba netoli Milano. Apsispręsti jam teks spalio mėnesį – visuomenei naudingi darbai ir perauklėjimo kursas arba namų areštas.

Kokią bausmę sau pasirinks gyvenimo malonumus dievinantis superpolitikas? Niekas Italijoje neįsivaizduoja ekscentriškojo turtuolio gyvenimo, kuris dabar bus iš esmės kitoks. Ekspremjerui bus uždrausta skambinti telefonu, priimti svečius, keliauti. Jis negalės dalyvauti manifestacijose, pasirodyti jam priklausančių televizijos kanalų laidose.

Milijardieriaus, daugkartinio Italijos premjero S.Berlusconi paskutinės instancijos teisme panoro dalyvauti 75 valstybių televizijos. Tačiau nė viena jų taip ir netransliavo, kaip nuosprendį sutiko nuteistasis –  verkė, keikėsi ar numojo ranka. 76 metų politikos veteranas kasacinio teismo salėje nepasirodė. S.Berlusconi atstovavo jo duktė Marina. Pats judėjimo „Pirmyn Italija“ įkūrėjas su artimiausiais bendražygiais užsidarė Grazioli rūmuose Romoje, stūksančiuose sostinės centre, greta buvusios Benito Mussolini kanceliarijos.

Milijardieriaus, daugkartinio Italijos premjero S.Berlusconi paskutinės instancijos teisme panoro dalyvauti 75 valstybių televizijos.

Ekspremjero bylos nagrinėjimas kasaciniame teisme savo įtampa priminė Europos futbolo čempionų taurės finalą, kurį, beje, septynis kartus laimėjo S.Berlusconi priklausantis klubas „Milan“. Iki paskutinės akimirkos buvo neaišku, kas laimės: galingiausias Italijos žmogus ar valstybės teisėsauga. Kai aukščiausiojo teismo nariai užsidarė tartis dėl nuosprendžio, net labiausiai patyrę juristai spėliojo, kuo viskas baigsis: bus patvirtintas ar sušvelnintas ankstesnis nuosprendis? Buvo netgi manančių, jog teisiamasis bus paleistas. Arba priešingai – palydėtas į kalėjimą.

Griozdiška keturių pakopų Italijos teismų mašina šįsyk pasiekė paskutinės, neaspkundžiamos teisminės instancijos etapą. Baigėsi dešimt metų trukęs „Mediaset“ koncerno mokestinio sukčiavimo bylos nagrinėjimas. Baigėsi superpolitiko neribotos galios sezonas. Baigėsi dvidešimt metų Italalijoje trukusi berluskonizmo epocha.

„Nusikaltimo sudėties nėra“ – tvirtino S.Berlusconi advokatų komanda. Ji reikalavo panaikinti ankstesnės instancijos nuosprendį – ketveri metai laisvės atėmimo ir draudimas penkerius metus dalyvauti politinėje veikloje bei užimti vadovaujančias pareigas.

Milijardieriaus gynėjai tvirtino, jog nėra jokių konkrečių įrodymų, kad būtent S.Berlusconi vadovavo stambaus mąsto pinigų plovimo operacijoms. Ar tikrai jis – S.Berlusconi sukūrė velnišką televizijos ir kino transliacijų teisių perpirkimo techniką, kurios esmė – kelis ir kelioliką kartų dirbtinai padidinti įkainius, o susidariusį skirtumą slėpti ofšorinių zonų sąskaitose? Ar tikrai jis, „Mediaset“ televizijos giganto kūrėjas ir vadovas, tokiu būdu susižėrė 280 milijonų eurų?

Kasacinio teismo kaltintojai kartojo formulę „S.Berlusconi negalėjo nežinoti“. Jų nuomone, koncerno vadovas negalėjo nebūti informuotas apie tai, kas dedasi bendrovėje. Kaltinintojų neįtikino svarbiausias gynybos argumentas esą S.Berlusconi galėjo ir nežinoti, nes tapęs vyriausybės vadovu, iš „Mediaset“ koncerno prezidento posto atsistatydino ir tiesiogiai bendrovės valdyme nedalyvavo.

„Tai Italijos apokalipsė“ – susijaudinusi kalbėjo S.Berlusconi partijos „Laisvės tauta“ atstovė Michaela Biancofiore. „Nuteistas ne šiaip nekaltas žmogus, nuteistas keturis kartus Italijos premjeras, politikas, kuris per savo karjerą surinko rekordinį balsų skaičių, verslininkas, sumokėjęs šalies iždui milijardus eurų mokesčių. Tai apokalipsė...“

Tuo tarpu populistas komikas Beppe Grillo apie ekspremjero teismą kalbėjo kaip apie vieną svarbiausių Italijos istorinių įvykių: „Tarsi būtų nuversta itališka Berlyno siena“.

Italijos premjeras Enrico Letta kol kas tyli. Jo reakcija – suprantama, nes šis kairiųjų politikas vyriausybės vadovu tapo, gavęs S.Berlusconi elektorato pritarimą. Nei jis, nei kitų politinių partijų lyderiai nesiryžta spėlioti, kaip Italijos politiką paveiks kasacinio teismo nutartis. Kad ir nuteistas, tačiau milijardierius lieka labai įtakingas politikas. Šitai įrodė ir jo rėmėjų minia, susibūrusi prie teismo rūmų Romoje.

S.Berlusconi panorėjus, Italijos vyriausybė subyrės į šipulius. Tai galėtų įvykti pačiu nepalankiausiu Italijai ir visai Europos Sąjungai momentu. Galbūt todėl atvirai džiūgaujančių dėl milijardieriui paskelbto nuosprendžio Romoje buvo nedaug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius