-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai žydų chasidų dėl koronaviruso negali pereiti Ukrainos sienos

Šimtai žydų chasidų, įskaitant vaikus, vykusių į piligrimystės vietą Ukrainoje, sulaikyti prie šalies sienos su Baltarusija dėl su koronavirusu susijusių suvaržymų.
Ukraina
Ukraina / 123RF.com nuotr.

Kasmet žydams švenčiant Naujuosius metus dešimtys tūkstančių chasidų atvyksta į Ukrainos centrinėje dalyje esantį Umanės miestą aplankyti legendinio cadiko Nachmano Braclaviečio, chasidizmo braclavietiškos krypties pradininko, kapo.

Šiemet žydų naujieji metai švenčiami rugsėjo 18–20 dienomis.

Maldininkai neatsisakė savo kelionės, nors praėjusį mėnesį Ukrainos ir Izraelio vyriausybės paragino chasidus šiemet nevykti į 80 tūkst. gyventojų turinčią Umanę, baiminantis koronaviruso infekcijos protrūkio.

Kijevas uždraudė iki rugsėjo pabaigos.užsieniečiams atvykti į šalį.

Antradienį šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis aptarė pasienyje susidariusią padėtį su valstybės sienų apsaugos tarnybos vadovu Serhijumi Deineka, pranešė prezidentūra. Ukraina visiškai kontroliuoja padėtį, nurodoma pranešime.

Tuo metu Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos administracija pranešė, kad jis nurodė pareigūnams suteikti pagalbą maldininkams, kaltindamas Ukrainą „uždarius savo sienas“ ir palikus šimtus žmonių neutralioje teritorijoje.

Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus draugija nurodė, kad maldininkams „neužtinka atsargų jų svarbiausiems poreikiams užtikrinti“, todėl jiems teikiama pagalba, ypač tėvams su vaikais, pagyvenusiems ir neįgaliems žmonėms.

Nepasiduoda

Antradienio rytą Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje buvo 690 maldininkų, šimtai jų dar turėtų atvykti vėliau, nurodė Kijevas.

„Mes manome, kad į Minską atvyks trys užsakomieji lėktuvai – maždaug 600 užsieniečių“, – nurodė S.Deineka, kalbėdamas apie Baltarusijos sostinę.

Pasak jo, iš viso prie Ukrainos šiaurinės sienos Černihivo regione turėtų atvykti bemaž 1 000 žmonių, dar iki 700 turėtų atvykti prie Žytomyro ir iki 1 500 – iš Voluinės regiono pusės.

Už maždaug 700 metrų nuo sienos perėjos Černihive pareigūnai pastatė kelio užtvarą ir pasiuntė lėktuvą ir dronų sienai stebėti, sakoma Ukrainos prezidentūros pranešime.

Ukrainos pareigūnai susisiekė su Izraelio ambasada Kijeve, o vietos žydų organizacijos parūpino maldininkams vandens ir košerinio maisto.

Tuo metu sienų apsaugos tarnyba pranešė, kad prie sienos laukiantys žmonės vis dar bando patekti į Ukrainą, „nors sulaukė paaiškinimų ir gerai žino apie suvaržymus užsieniečiams įvažiuoti į šalį“.

Nachmanas Braclavietis yra chasidizmo braclavietiškos krypties kūrėjas. Ši judaizmo atšaka atsirado XVIII amžiuje ir ypač įsitvirtino Lenkijoje ir Ukrainoje.

Ukraina pranešė registravusi daugiau nei 159 tūkst. koronaviruso atvejų, iš kurių daugiau nei 3 200 baigėsi mirtimi.

Izraelis nuo penktadienio įveda trijų savaičių karantiną, siekdamas užkirsti kelią viruso plitimui šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius