-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Singapūre atmetus protinę negalią turinčio vyro apeliaciją rengiamasi jo egzekucijai

Singapūro teisme myriop nuteisto protinę negalią turinčio malaiziečio giminaičiai antradienį verkė ir laikė jo ranką, žlugus paskutiniam karštligiškam jų bandymui užkirsti kelią mirties bausmės įvykdymui.
Nagaenthranas K.Dharmalingamas
Nagaenthranas K.Dharmalingamas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nagaenthranas K.Dharmalingamas 2009 metais buvo suimtas už nedidelio kiekio heroino gabenimą į miestą-valstybę, kur galioja vieni griežčiausių pasaulyje narkotikų kontrolės įstatymai. 2010-aisiais jam buvo paskirta tuo metu privaloma mirties bausmė.

Planai jį pakarti sulaukė kritikos dėl susirūpinimo jo protine negalia. Tarp pasmerkusiųjų nuosprendį buvo britų milijardierius Richardas Bransonas ir Europos Sąjunga.

Išnaudojus visas įprastas apeliavimo galimybes, pareigūnai paskyrė egzekuciją ateinantį trečiadienį.

Tačiau Nagaenthrano K.Dharmalingamo motina antradienį dar kartą pabandė įtikinti teismą sustabdyti egzekuciją.

„Noriu, kad mano sūnus sugrįžtų gyvas, štai kodėl esu čia. Mes labai sunkioje padėtyje“, – per vertėją Apeliaciniam teismui sakė Panchalai Supermaniam.

Ji įrodinėjo, kad kilo interesų konfliktas, nes Singapūro vyriausiasis teisėjas, atmetęs ankstesnę apeliaciją, buvo šalies generalinis prokuroras, kai Nagaenthranas K.Dharmalingamas buvo nuteistas.

Tačiau teisėjas Andrew Phangas, pirmininkavęs trijų teisėjų komisijai, šį argumentą iš karto atmetė ir pavadino jį bandymu atidėti pakorimą.

Keli Nagaenthrano K.Dharmalingamo giminaičiai dalyvavo teismo posėdyje. Jie verkė ir pro nedidelį plyšį stiklo pertvaroje, už kurios jis sėdėjo, siekė jo rankos.

34 metų nuteistasis atrodė ramus ir bandė juos guosti, o paskui paprašė laiko pabūti su šeima.

Iš pradžių jo egzekucija planuota lapkritį, bet jis pateikė galutinę apeliaciją, kurioje jo advokatai argumentavo, kad egzekucija proto negalią turinčiam asmeniui prieštarauja tarptautinei teisei.

Nagaenthranas K.Dharmalingamas buvo suimtas, kai būdamas 21 metų mėgino įvažiuoti į Singapūrą. Pareigūnai aptiko jam prie šlaunies pririštą 43 gramų heroino ryšuliuką.

Jo šalininkai teigia, kad jo IQ yra 69 balai – tai laikoma neįgalumo lygiu – ir kad jis buvo priverstas įvykdyti nusikaltimą.

Tačiau Singapūro pareigūnai gynė apkaltinamąjį nuosprendį, pabrėždami, jog teismas nustatė, kad nuteistasis nusikaltimo metu „žinojo, ką daro“.

Antradienį interviu naujienų agentūrai AFP R.Bransonas paragino Singapūro prezidentę Halimah Yacob suteikti Nagaenthranui K.Dharmalingamui malonę ir pavadino mirties bausmę nežmoniška.

Singapūre po daugiau kaip dvejų metų pertraukos praėjusį mėnesį buvo atnaujintas mirties bausmių vykdymas ir aktyvistai baiminasi didelės pakorimų bangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius