Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Singapūre egzekucijų skaičius padidėjo iki 10 per keturis mėnesius

Singapūre penktadienį pakorus du už narkotikų kontrabandą nuteistus asmenis, bendras per keturis mėnesius šiame mieste valstybėje įvykdytų egzekucijų skaičius padidėjo iki 10.
Singapūro vėliavos
Singapūro vėliavos / 123RF.com nuotr.

Mirties bausmių vykdymą Singapūras po daugiau kaip dvejų metų pertraukos atnaujino kovą, nepaisydamas tarptautinių raginimų jų atsisakyti. Itin buvo kritikuojama balandžio mėnesį po ilgos teisinės kovos įvykdyta egzekucija protinę negalią turinčiam malaiziečiui.

Kalėjimų departamento pareiškime sakoma, kad penktadienį buvo pakarti du singapūriečiai, 45 metų Abdul Rahimas Shapiee ir 49 metų Ongas Seowas Pingas.

A.R.Shapiee, buvęs taksi vairuotojas, buvo nuteistas už 39,87 g gryno heroino kontrabandą, informavo Singapūro Centrinis kovos su narkotikais biuras (CNB).

Jo pranešime sakoma, kad apeliacinis teismas atmetė A.R.Shapiee paskutinės minutės peticiją su prašymu atidėti bausmės vykdymą.

Ongas Seowas Pingas buvo kitas A.R.Shapiee bylos atsakovas. Jis nuteistas už 51,69 g heroino kontrabandą, nurodė CNB.

Jiems abiem buvo „užtikrintas deramas procesas pagal įstatymus, viso teisinio proceso metu jiems atstovavo advokatai“, sakė CNB.

Mirties bausmių vykdymas Singapūre buvo atnaujintas kovo 30-ąją, kai į kartuves buvo pasiųstas vietos prekeivis narkotikais.

Balandžio mėnesį buvo įvykdyta tarptautinį pasipiktinimą išprovokavusi mirties bausmė Malaizijos piliečiui Nagaenthranui K.Dharmalingamui. Žmogaus teisių gynimo grupė „Amnesty International“ sakė, kad šio vyro IQ buvo žemas ir kad tuo pačiu jis turėjo „pažinimo sutrikimų“.

Liepos 7-ąją buvo pakarti du singapūriečiai, vėliau tą patį mėnesį – dar du. Antradienį mirties bausmės įvykdytos singapūriečiui ir malaiziečiui.

„Nerimauju, kad šiemet [egzekucijų] gali būti ir daugiau, galbūt po Nacionalinės dienos (rugpjūčio 9-osios)", – naujienų agentūrai AFP sakė žmogaus teisių gynėja Kirsten Han.

Šiemet įvykdytų egzekucijų skaičius galėtų viršyti 13 – 2018 metais pakartų nuteistųjų skaičių, pridūrė ji.

Singapūre galioja vieni griežčiausių pasaulyje kovos su narkotikais įstatymai. Šalis tvirtina, kad mirties bausmė ir toliau veiksmingai atgraso nuo narkotikų kontrabandos, nors tarptautinės teisių gynimo organizacijos spaudžia apriboti tokios bausmės taikymą arba išvis jos atsisakyti.

CNB akcentavo, kad mirties bausmė yra Singapūro „žalos prevencijos strategijos“ dalis.

Jungtinės Tautos teigia, kad pasaulyje mirties bausmė nėra veiksminga atgrasymo priemonė ir yra nesuderinama su tarptautine žmogaus teisių teise, pagal kurią mirties bausmė leidžiama tik už sunkiausius nusikaltimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius