Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Singapūre įvykdyta mirties bausmė dar dviem narkotikų prekeiviams

Singapūre ketvirtadienį buvo pakarti du narkotikų prekeiviai, nuteisti mirties bausme, nors žmogaus teisių aktyvistai pasmerkė šį „gėdingą ir nežmonišką“ žingsnį. Nuo kovo mėnesio šiame mieste-valstybėje jau įvykdytos keturios egzekucijos.
Singapūras
Singapūras / Shutterstock.com nuotr.

Singapūre balandį, nepaisant tarptautinės kritikos, Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų pasipiktinimo, po ilgos teisinės kovos buvo pakartas protinę negalią turintis malaizietis.

Singapūre galioja vieni griežčiausių pasaulyje kovos su narkotikais įstatymai. Miesto valstybės valdžia tvirtina, kad mirties bausmė tebėra veiksminga atgrasymo nuo prekybos narkotikais priemonė, nepaisant vis dažniau pasigirstančių raginimų ją panaikinti.

Kaip pranešė kalėjimų departamentas, ketvirtadienį mirties bausmė buvo įvykdyta 31 metų Kalwantui Singhui iš Malaizijos ir 48 metų Singapūro piliečiui Norasharee Gous.

Kalwanto Singho palaikus jo šeima ketvirtadienio popietę išsivežė atgal į Malaiziją, pranešė garsi Singapūro teisių gynėja Kirsten Han.

Organizacijos „Amnesty International“ teigimu, Singapūre taikoma mirties bausmė yra „akivaizdus žmogaus teisių pažeidimas“.

„Raginame Singapūro pareigūnus nedelsiant sustabdyti naujausią egzekucijų bangą ir paskelbti mirties bausmės vykdymo moratoriumą, kad ši gėdinga ir nežmoniška bausmė būtų panaikinta“, – sakė grupės atstovė Emerlynne Gil.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ Azijos padalinio direktoriaus pavaduotojas Philas Robertsonas pridūrė, jog Singapūras nesilaiko tarptautinių teisių normų, draudžiančių „žiaurias“ bausmes.

Pasak jo, pastarieji narkotikų konfiskavimai šiame mieste-valstybėje „rodo, kokie tušti yra Singapūro teiginiai apie tariamą šių žiaurių egzekucijų „atgrasomąjį“ poveikį“.

Kalwantas Singhas ir Norasharee Gous buvo nuteisti 2016 metais toje pačioje byloje už heroino kontrabandą.

Malaizietis trečiadienį pateikė paskutinį apeliacinį skundą, o jo advokatai pranešė, kad jų ginamasis suteikė informacijos, kuri padėjo pareigūnams sulaikyti svarbų įtariamą narkotikų prekeivį.

Tačiau trijų teisėjų kolegija atmetė apeliacinį skundą, pareiškusi, jog narkotikų kontrolės tarnybos pareigūnai nepasinaudojo jokia nuteistojo pateikta informacija, kad sulaikytų įtariamąjį.

Singapūras kovą po dviejų metų pertraukos atnaujino mirties bausmės vykdymą ir pakorė vietinį prekeivį narkotikais. Aktyvistai baiminasi, kad artimiausiais mėnesiais bus įvykdyta ir daugiau bausmių.

Neseniai interviu britų transliuotojui BBC vidaus reikalų ir teisės ministras K.Shanmugamas gynė Singapūro poziciją dėl mirties bausmės, sakydamas, kad esama „aiškių įrodymų, jog ši bausmė yra rimta atgrasymo priemonė būsimiems narkotikų prekeiviams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius