Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirija atmeta Vakarų „melą“ dėl cheminių ginklų naudojimo

Sirija trečiadienį paneigė naudojusi cheminius ginklus sukilėlių kontroliuojamose teritorijose ir pasmerkė atitinkamus JAV bei Prancūzijos kaltinimus, pavadinusi juos „melu“.
Įtariama, kad dujų ataka buvo surengta Gutos regione esančiame Dumos mieste
Įtariama, kad dujų ataka buvo surengta Gutos regione esančiame Dumos mieste / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sirija Dujos

„Sirija smerkia visus Amerikos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų melus ir nepagrįstus pareiškimus apie cheminių ginklų naudojimą Sirijoje“, – valstybinei naujienų agentūrai SANA sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Po pirmadienį surengtos raketų atakos netoli Damasko esančioje Rytų Gutoje, kurią kontroliuoja sukilėliai, dėl kvėpavimo sutrikimų pagalbos į medikus kreipėsi 21 žmogus.

Miesto gyventojai ir šaltiniai ligoninėje sakė, kad per ataką buvo panaudotos chloro dujos.

Antradienį Paryžiuje susitikę 24 šalių vyriausybių atstovai sutarė dėl „naujos partnerystės kovai su nebaudžiamumu“ už cheminių ginklų naudojimą.

Damaskas ne kartą kaltintas tuo, kad naudoja prieš civilius cheminius ginklus.

Po susitikimo JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas sakė, kad Damasko režimo sąjungininkei Maskvai tenka atsakomybė už „akivaizdžią cheminę ataką“.

„Nepriklausomai nuo to, kas surengė atakas, atsakomybė už nukentėjusius žmones Rytų Gutoje ir daugybę kitų sirų, tapusių cheminių atakų taikiniais, tenka Rusijai, nes ji įsitraukusi į konfliktą Sirijoje“, – sakė R.Tillersonas žurnalistams.

Suisitikimui pirmininkavęs Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas Yves Le Drianas sakė, kad atakų vykdytojams „nepavyks išsisukti nuo bausmės“.

Prancūzija taip pat paskelbė sankcijas 25 fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie, Paryžiaus teigimu, susiję su Sirijos cheminiais ginklais.

Damaskas ne kartą kaltintas tuo, kad naudoja prieš civilius cheminius ginklus. Jungtinės Tautos apkaltino Sirijos vyriausybines pajėgas 2017 metų balandį surengus zarino dujų ataką sukilėlių kontroliuotame Chan Šeichūno mieste, per kurią žuvo 87 žmonės, tarp jų daug vaikų.

Maskva atmeta tokius kaltinimus ir antradienį pareiškė, kad Vakarų vyriausybės bando sužlugdyti ateinančią savaitę Sočio kurorte prie Juodosios jūros Rusijos organizuojamą Sirijos taikos konferenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius