-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirija – karas „svetimomis rankomis“

Jungtinių Tautų (JT) lyderis Ban Ki-moonas penktadienį pareiškė, kad konfliktas Sirijoje tapo karu „svetimomis rankomis“ (angl. proxy war), ir paragino pasaulio valstybes liautis varžytis tarpusavyje, kad būtų nutrauktas smurtas.
Virš Damasko kyla juodi dūmai
Virš Damasko kyla juodi dūmai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Primindamas JT nesėkmę Bosnijoje, kai nebuvo sutrukdyta Srebrenicos žudynėms, Ban Ki-moonas perspėjo pasidalijusią JT Saugumo Tarybą „kad neatidėliotini Sirijos žmonių interesai būtų aukščiau už bet kokias varžybas dėl įtakos“.

Šitaip jis kalbėjo artėjant JT balsavimui dėl rezoliucijos, kurioje smerkiamas Saugumo Tarybos nesugebėjimas priimti sprendimą dėl pilietinio karo Sirijoje, tiek Damasko režimo sunkiųjų ginklų naudojimas.

JT generalinis sekretorius pasakė, kad dar konflikto pradžioje 2011-ųjų kovą galima buvo numatyti, jog stiprės radikalizmas ir ekstremizmas.

„Kitas žingsnis taip pat buvo nuspėtas – karas svetimomis rankomis, kai regiono ar tarptautiniai „žaidėjai“ apginkluoja tą ar kitą pusę. Visi šie skaudūs numatymai pasitvirtino“, – sakė Ban Ki-moonas 193 valstybių atstovaujamai Generalinei Asamblėjai.

Jis ugnį nukreipė į Saugumo Tarybą, kurią, anot jo, paralyžiavo susipriešinimas dėl Sirijos.

Rusija ir Kinija vetavo tris rezoliucijas dėl Sirijos ir kaltino Vakarus siekiu priversti pasitraukti prezidentą Basharą al-Assadą.

Ban Ki-moonas pažymėjo, kad Sirijos konfliktas yra „išbandymas visko, ką ši organizacija palaiko“, ir prisiminė savo apsilankymą Srebrenicoje, kur vykusias žudynes jis pavadino „vienu tamsiausių skyrių šios organizacijos (JT) istorijoje“.

Ten buvę JT taidkdariai buvo apkaltinti, kad nedarė nieko 8 000 musulmonų paauglių ir vyrų skerdynėms 1995 metų liepą šiame Bosnijos mieste.

„Aš nenoriu, kad šiandieninės Jungtinės Tautos neišlaikytų šio išbandymo. Aš noriu, kad mes visi parodytume Sirijos žmonėms ir pasauliui, kad mes išmokome Srebrenicos pamokas“, – pabrėžė JT lyderis.

JT asamblėja smerkia Saugumą Tarybą dėl nesugebėjimo paveikti Siriją

JT Generalinė Asamblėja didžiąja balsų dauguma penktadienį priėmė rezoliuciją, kritikuojančią Saugumo Tarybą nesugebėjimu veikti sprendžiant konfliktą Sirijoje bei smerkiančią Damasko režimą dėl sunkiųjų ginklų naudojimo.

Saudo Arabijos pateikta rezoliucija, palaikoma daugelio Arabų ir Vakarų šalių, buvo priimta 133 balsais už; 12 šalių atstovai balsavo prieš, 33 susilaikė.

JAV ir Rusija gali išgelbėti Siriją nuo katastrofos, sako K.Annanas

Rusijos ir JAV prezidentai Vladimiras Putinas ir Barackas Obama turi parodyti drąsos ir sugebėjimo būti lyderiais, kad išgelbėtų Siriją nuo katastrofos, rašo atsistatydinęs iš JT ir Arabų Lygos specialiojo pasiuntinio posto Kofi Annanas straipsnyje, paskelbtame „Financial Times“ tinklalapyje.

„Sirija vis dar gali būti išgelbėta nuo pačios blogiausios katastrofos. Tačiau JT Saugumo Tarybos nuolatinės narės turi parodyti drąsos ir sugebėjimo būti lyderėmis, taip pat ir prezidentai V.Putinas ir B.Obama“, – pažymi K.Annanas straipsnyje, pavadintame „Mano galutiniai patarimai, kaip išgelbėti Siriją“.

K.Annanas mano, kad pirmąjį žingsnį turi žengti būtent Sirijos valdžia, nes jos „atsisakymas siekti kompromisų ir eiti taikaus sureguliavimo keliu yra pagrindinė kliūtis bet kuriam taikiam politiniam procesui“.

Buvęs JT ir Arabų Lygos specialusis pasiuntinys pripažįsta akivaizdžiu tą faktą, kad Sirijos prezidentas B.al-Asadas turi pasitraukti, bet mano, kad karinis įsikišimas negalės išspręsti krizės.

„Karinės priemonės pačios savaime negalės padaryti galo krizei. Taip pat negalės padėti ir politinės priemonės, jeigu jos nebus visa apimančios ir jose nebus atsižvelgiama į visas konflikto šalis“, – sakoma straipsnyje.

„Visos šalys, kurios turi įtakos konflikto Sirijoje šalims, turi suvienyti savo pastangas ir įtikinti šias (konflikto) šalis, kad būtinas krizės šalyje politinis sprendimas“, – rašo autorius.

Rusija, Kinija ir Iranas, mano K.Annanas, turi suderintai įtikinti Sirijos vadovybę pakeisti kursą ir laikytis politinės pereigos plano, taip pat įtikinti save, kad dabartinė vadovybė prarado legitimumą.

K.Annanas mano, kad pirmąjį žingsnį turi žengti būtent Sirijos valdžia, nes jos „atsisakymas siekti kompromisų ir eiti taikaus sureguliavimo keliu yra pagrindinė kliūtis bet kuriam taikiam politiniam procesui“.

Drauge buvęs JT ir Arabų Lygos specialusis pasiuntinys pabrėžia, jog JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Turkija, Saudo Arabija ir Kataras turi įtikinti Sirijos opoziciją, kad ji turi dalyvauti visa apimančiame politiniame procese.

K.Annanas atsistatydino iš JT ir Arabų Lygos specialiojo pasiuntinio Sirijai posto praėjusį ketvirtadienį, kai jo taikos planas Sirijos krizei išspręsti nedavė rezultatų.

Damaskas gali gauti paskolą iš Rusijos artimiausiomis savaitėmis

Klausimas dėl Rusijos paskolos suteikimo Sirijai gali būti išspręstas artimiausiomis savaitėmis, pareiškė Sirijos vyriausybės ministras pirmininkas Qadri Jamilis.

„Kol kas mes nenustatėme paskolos dydžio ir sąlygų, mes tik aptarėme šią galimybę ir svarstysime ją toliau“, – sakė jis žurnalistams Maskvoje.

Atsakydamas į klausimą, kada konkrečiai šį paskola bus suteikta, Q.Jamilis sakė: „Greitai per kelias savaites“.

„Apskritai, Q.Jamilis, kalbėdamas apie savo vadovaujamos delegacijos vizito į Maskvą rezultatus, pareiškė, kad „derybų spektras aprėpė visus klausimus, susijusius su ekonominiu gyvenimu Sirijoje, – naftą, naftos produktus, transportą, sveikatos apsaugą, aukštąjį mokslą, pramonę“.

Kalbėdamas apie tai, kokie iš pasiektų susitarimų, Sirijos delegacijos nuomone, yra svarbiausi, pareigūnas pareiškė: „Svarbiausia – nutraukti blokadą aplink Siriją ir tęsti naftos ir naftos produktų importą.“

Maskva ragina skubiai surasti JT ir Arabų Lygos specialiojo pasiuntinio Sirijai K.Annano įgaliojimų perėmėją

Maskva apgailestauja dėl K.Annano sprendimo palikti JT ir Arabų Lygos specialiojo pasiuntinio Sirijai postą ir ragina skubai surasti kandidatą, kuris jį pakeistų.

Maskva labai apgailestavo, kad JT ir Arabų Lygos specialusis pasiuntinys Sirijai ketina atsistatydinti rugpjūčio pabaigoje, kai baigiasi jo mandatas“, – sakoma pranešime, paskelbtame žinybos tinklaraštyje penktadienį.

„Reikia skubiai ieškoti deramos K.Annano įgaliojimų perėmėjo kandidatūros“, – taip pat pažymėjo Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas.

Rusijos URM priminė, kad Rusija per visą K.Annano veiklą šiame poste teikė jam kuo didžiausią paramą.

Tačiau, pažymėjo Rusijos URM, „deja, Sirijos opozicija vis atmesdavo visus siūlymus, kaip užmegzti politinį dialogą“.

Alepe protestuotojai reikalauja B.al-Assado mirties

Protestuotojai Alepe penktadienį išėjo į gatves reikalauti mirties Sirijos prezidentui B. al-Assadui, nesiliaujant kruvinai priešpriešai tarp režimo pajėgų ir sukilėlių, pranešė AFP žurnalistas ir žmogaus teisių gynėjai.

Pasak AFP reporterio, šimtai protestuotojų, susirinkę Šaaro rajone šalies ekonominėje sostinėje, skanduoja: „Žmonės nori Basharo egzekucijos!“ ir „Žmonės nori laisvės ir taikos“.

Pabėgusių į Turkiją sirų generolų dabar jau yra 29.

„Mes išėjome į gatves siekdami vieno tikslo – šalies išvadavimo“, – sakė dvidešimtmetis Abu Ahmedas.

„Šiandien galime būti gatvėse. Anksčiau čia buvo „šabiha“ – režimą palaikančios ginkluotos grupuotės nariai, – sakė jis. – Mes dvidešimt metų rėmėme kariškius, o dabar ši armija yra prieš mus.“

Britanijoje įsteigta žmogaus teisių stebėsenos grupė „Syrian Observatory for Human Rights“ pranešė, kad demonstracijos vyksta keliuose Alepo rajonuose: Saif Dauloje, Furkane, naujuosiuose rajonuose miesto vakaruose, taip pat Sukaryje, Bustan Kasre ir Fardose pietuose. Taip pat pranešama apie protestus kurdiškajame Kasakė regione, Daros provincijos pietuose, ir šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje.

Dar vienas sirų generolas atbėgo į Turkiją su šeima

Dar vienas Sirijos brigados generolas kirto sieną į Turkiją ir prisidėjo prie opozicijos kovotojų. Pabėgusių į Turkiją sirų generolų dabar jau yra 29, pranešė penktadienį vienas diplomatas, kuris dar nurodė, kad generolą lydėjo jo šeima.

Pastaraisiais mėnesiais aukšto rango Sirijos karininkai bėga į Turkija ir stoja į Laisvosios Sirijos armijos gretas vos ne kasdieną. Dažnai su jais atvyksta ir eilinių karių.

Turkija yra priėmusi apie 45 500 pabėgėlių dėl smurto Sirijoje. Jie prisiglaudė keliose stovyklose palei sieną.

Pabėgę sirų kariškiai apsistojo atskiroje stovykloje, kur saugumas yra griežtesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius