Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirija paskelbė sunaikinusi visą savo cheminių ginklų arsenalą

Sirija paskelbė, kad po daugiau nei dvejus metus trukusio darbo visiškai sunaikintas jos cheminių ginklų arsenalas, antradienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) cheminių ginklų priežiūros agentūra.
Cheminiai ginklai
Cheminiai ginklai / 123rf.com nuotr.

„Sunaikinta šimtas procentų (arsenalo)“, – sakė Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos (OPCW) atstovas Malikas Ellahis.

Tačiau Hagoje įsikūrusi organizacija tebėra susirūpinusi dėl pranešimų apie zarino, garstyčių ir chloro dujų panaudojimą šalyje per žiaurų Sirijos pilietinį karą.

Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybė neigė naudojusi cheminius ginklus ir kaltino dėl tų atakų sukilėlių grupuotes.

Istoriniame 2013 metų rugsėjo mėnesio susitarime, kurį pavyko pasiekti JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerriui ir jo Rusijos kolegai Sergejui Lavrovui, Sirija pagaliau prisipažino turinti daugiau nei 1 tonų cheminio ginklo arsenalą, ką daug metų neigė, ir sutiko OPCW perduoti visą savo cheminių ginklų arsenalą sunaikinimui.

Ta sutartis buvo sudaryta iškilus JAV aviacijos smūgių grėsmei – po to, kai pasaulį sukrėtė vaizdai iš numanomų cheminių atakų vietų Damasko priemiesčiuose 2013 metais, per kurias žuvo šimtai civilių.

Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybė neigė naudojusi cheminius ginklus ir kaltino dėl tų atakų sukilėlių grupuotes.

Cheminių ginklo arsenalo sunaikinimas gerokai užsitęsė dėl B.Assado režimo vilkinimų ir ketverius metus trunkančio pilietinio karo sukeltų komplikacijų.

Paskutinės režimo deklaruoto ginklų arsenalo liekanos – 75 cilindrai vandenilio fluorido – buvo sunaikinti Jungtinėse Valstijose, Teksase, pranešė OPCW.

„Šiuo buvo užbaigtas cheminių ginklų, kuriuos deklaravo Sirijos Arabų Respublika, sunaikinimas“, – sakoma pirmadienį paskelbtame Hagoje įsikūrusios organizacijos pranešime.

Jame taip pat priduriama, kad sunaikinimo procesas užtruko dėl to, kad reikėjo rasti techninį sprendimą, kaip elgtis cilindrais, kurie buvo labai blogos ir pavojingos būklės.

Iš viso iš Sirijos buvo išvežta 1300 metrinių tonų cheminių ginklų, kurių didžioji dalis buvo neutralizuota JAV kariniame laive „Cape Ray“, kuriame mirtinos medžiagos buvo paverstos mažiau pavojingomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius