Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirija – štai kaip atrodo pragaras

Clarissa Ward, CNN korespondentė, jau daugiau nei dešimtmetį dirbanti karščiausiuose pasaulio taškuose, sako dar niekada nemačiusi to, ką regėjo Sirijoje. „Tai pragaras“, – šį mėnesį ji sakė Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.
Alepas
Alepas / „Scanpix“/AP nuotr.

C.Ward rengė reportažus iš Alepo – miesto, kuris tik visai neseniai pradėjo vaduotis iš apsiausties. Ji teigė, kad dar važiuodama į miestą buvo priblokšta to, kaip smarkiai miestas nusiaubtas ir sugriautas.

„Jūs girdėjote daktarą Samerį Attarą vartojantį žodžius „apokaliptinė dykynė“, – kalbėjo C.Ward, primindama anksčiau kalbėjusio sirų mediko parodymus. – Tai yra žodžiai, kuriuos aš pati užsirašiau, ir gal kam nors tai skamba kaip hiperbolė, bet taip nėra.“

„Scanpix“/AP nuotr./Oro ataka Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Oro ataka Sirijoje

Sirija kaip apokaliptinė dykynė atrodė jau 2012 m., nuo pilietinio karo tarp prezidento Basharo al Assado, sukilėlių ir teroristinių grupuočių pradžios.

„Apšaudymas buvo nepertraukiamas, snaiperių buvo visur, ir aš pamenu tą išsekimo jausmą, nes visuomet esi mirtinai persigandęs, – kalbėjo korespondentė. – Ir vėl negaliu kitaip – tik vartoti tuos pačius žodžius, kuriuos mes girdėjome iš medikų, – tai iš tiesų yra pragaras. Štai kaip atrodo pragaras.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirija

C.Ward prisiminė savo važiavimą keliu į rytinį Alepą. „Kai važiuoji keliu, privalai važiuoti pačiu didžiausiu greičiu, kokį tik išspaudžia automobilis, nes iš abiejų pusių – priešo pozicijos, ir vienintelis dalykas, kurį matai – mažyčiai žemės pylimai apsaugai. Ir jie atrodo toks menkas, toks bereikšmis darbas – šie maži pylimukai neva turi apsaugoti automobilius nuo visos artilerijos galybės ir nuo nesiliaujančių oro smūgių“, – pasakojo korespondentė.

„Važiuodamas matai visame kelyje paliktus automobilius – jie buvo susprogdinti ir palikti, apleisti“, – sakė ji.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirija

„Labai sunku apibūdinti tą tuštumą, kuri atsiveria tavyje, kai išgirsti virš galvos skrendančius bombonešius. Nes žinai, kad tuoj atsitiks kažkas siaubingo, bet net nenutuoki, kur. Esi paralyžiuotas“, – pasakojo žurnalistė.

2012 m. ji galvojo, kad „štai kaip atrodo pragaras, ir neįmanoma, kad situacija galėtų būti blogesnė“. „Tačiau ji pablogėjo. Žymiai pablogėjo“, – po apsilankymo Sirijoje šiemet sakė ji.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Sirija
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Sirija

Situacija per kelerius karo metus pasikeitė tragiškai. „Apokaliptiniai vaizdai virto dykviete. Neliko nieko – tik dulkės, griuvėsiai, pilkuma. Ištisi miestų rajonai buvo sulyginti su žeme.

Namai, daugiabučiai neturėjo sienų, jie tarsi sustingo erdvėje. Besieniai, kuriuose neįmanoma gyventi. Neatrodė, kad ten gali būti bent kokios gyvybės. Ir visgi jos buvo“, – pasakojo C.Ward.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Deir Ezoras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Deir Ezoras

Nepaisant nuolatinių kovų, kai kurie gyventojai pasirinko likti Alepe ir neketino iš jo bėgti. „Jie seniai priėmė sprendimą geriau išdidžiai mirti savo namuose nei trauktis“, – sakė CNN korespondentė.

Jos teigimu, situacija Sirijoje dar pablogėjo, kai praėjusiais metais į konfliktą įsitraukė ir Rusija – remdama B.al Assadą ji rengia antskrydžius, per kuriuos atakuoja ne tik teroristus, bet ir sukilėlius bei civilius.

VIDEO: Karo užgrūdinta CNN korespondentė apie Siriją: „Štai kaip atrodo pragaras“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius