Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijoje esančios Rusijos pajėgos slopina Amerikos bepiločių lėktuvų signalus

Sirijoje dislokuotos Rusijos pajėgos blokuoja kai kurių virš šios šalies skraidančių JAV bepiločių lėktuvų signalus ir trikdo amerikiečių karines operacijas, antradienį pranešė Jungtinių Valstijų televizija „NBC News“, remdamasi šaltiniais kariuomenėje. Jų duomenimis, slopinti amerikiečių dronų signalus rusų kariai pradėjo prieš kelias savaites, pasirodžius pranešimų apie potencialaus cheminio ginklo panaudojimo atvejus Sirijos sukilėlių kontroliuotame Rytų Gutos anklave šalia Damasko.
Nepilotuojamas JAV lėktuvas „RQ-4A Global Hawk“
Nepilotuojamas JAV lėktuvas „RQ-4A Global Hawk“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

NBC pranešime sakoma, kad Rusijos kariškiai buvo susirūpinę, kad amerikiečių pajėgos ketina surengti atsakomųjų smūgių dėl tų atakų, todėl pradėjo trikdyti tame regione skraidančių JAV bepiločių lėktuvų naudojamus Pasaulinės vietos nustatymo sistemos (GPS) signalus.

Teksaso universiteto Radionavigacijos laboratorijos vadovas Toddas Humphreys sakė NBC, kad „daugumos dronų GPS imtuvai gali būti gana lengvai užblokuoti“ ir kad dėl tokių veiksmų orlaivių veikla gali būti sutrikdyta arba kad jie netgi gali sudužti.

„Mažų mažiausiai jie gali rimtai supainioti“ ant žemės dirbantį drono operatorių, jeigu bus gaunami klaidingi duomenys apie orlaivio padėtį, pridūrė T.Humphreys.

Pasak eksperto, pirmosios Rusijos kariškių pastangos trikdyti dronų signalus buvo užfiksuotos prieš ketverius metus vykstant konfliktui Rytų Ukrainoje. T.Humphreys sakė, kad tuo metu Jungtinių Tautų žvalgybos orlaivių darbas kelias dienas buvo užblokuotas.

JAV Gynybos departamentas dėl operacijų saugumo priežasčių neatskleidė, ar dėl šio trikdymo sudužo kokių nors orlaivių, nurodė NBC.

„JAV kariuomenė užtikrina pakankamas atsakomąsias priemones ir apsaugą, kad užtikrintų mūsų pilotuojamų ir bepiločių orlaivių, mūsų pajėgų ir jų palaikomų misijų saugumą“, – sakė Pentagono atstovas Ericas Pahonas.

Vis dėlto vienas pareigūnas patvirtino NBC, kad Rusijos veiksmai daro poveikį JAV kariuomenės operacijoms Sirijoje.

Pasak šaltinių, rusų kariškių naudojama elektroninių signalų trikdymo įranga labai pažangi ir paveikia netgi kai kuriuos užšifruotus signalus bei nuo slopinimo apsaugotus imtuvus. Tačiau iki šiol paveikti tik nedideli žvalgybos orlaiviai, daug mažesni už bepiločius lėktuvus „Predator“ ir „Reaper“, galinčius nešti valdomąsias raketas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius