Sirijoje kaista įtampa: ar JAV prezidentas Donaldas Trumpas turi strategiją?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas neseniai nurodė suaktyvinti karines operacijas prieš grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) ir suteikė daugiau galių savo generolams. Tačiau nuoseklios strategijos dėl veiksmų Sirijoje nėra, tad iškyla tolesnės konfrontacijos su režimu Damaske, Iranu ir net Rusija grėsmė, „Reuters“ teigia JAV pareigūnai ir analitikai.
Sirai sukilėliai prie Rakos
Sirai sukilėliai prie Rakos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Amerikiečių pajėgos sekmadienį numušė Sirijos karinį lėktuvą. Tai buvo pirmasis toks incidentas modernioje karyboje per 18 metų, o Basharo al Assado režimą remianti Rusija, regis, įsiuto ne juokais.

„Scanpix“ nuotr./JAV pajėgos numušė tokį Sirijos karo lėktuvą Su-22
„Scanpix“ nuotr./JAV pajėgos numušė tokį Sirijos karo lėktuvą Su-22

Kremlius paskelbė nebekoordinuosiantis su Pentagonu operacijų Sirijoje. Ir nors antradienio rytą komunikacinis kanalas dar veikė, o Vašingtone prabilta apie Maskvos blefą, aviacijos misijas prieš IS rengianti Australija jau paskelbė bent laikinai jų nevykdysianti.

Vis dėlto sirų lėktuvo, kuris prieš tai atakavo JAV remiamus nuosaikius sukilėlius, numušimas nebuvo vienkartinis incidentas.

JAV per pastaruosius tris mėnesius jau ne kartą parodė nesibodėsiančios rengti „savigynos“ smūgius prieš Sirijos režimo pajėgas ir jų rėmėjus, įskaitant Iraną.

Balandį D.Trumpas įsakė kruizinėmis raketomis atakuoti Sirijos karinių oro pajėgų aerodromą, iš kurio, anot Vašingtono, kilo cheminį ginklą prieš civilius panaudoję orlaiviai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV smogė raketomis Sirijai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV smogė raketomis Sirijai

Vėliau amerikiečiai smogė Irano remiamiems kovotojams, o praėjusią savaitę net numušė JAV vadovaujamos koalicijos kariams pavojų kėlusį bepilotį orlaivį. Pirmadienį – dar vieną, irgi priklausiusį Sirijos režimo pajėgoms.

Tačiau analitikai atkreipia, kad tokie veiksmai – taktiniai. Esą kol kas negalima kalbėti apie platesnę JAV strategiją Sirijoje, kur jau septinti metai tęsiasi pilietinis karas.

Žvilgsniai toli nesiekia

Tiek ankstesnė Baracko Obamos, tiek dabartinė D.Trumpo administracija skelbė kovą išimtinai prieš IS. Tačiau dabar, kai tariamas džihadistų kalifatas tirpsta, akivaizdu, kad JAV remiami kariai ir B.al Assado režimą palaikantys kovotojai grumiasi dėl teritorijos.

Baltųjų rūmų atstovas: „Mums nepatinka al Assadas, bet mūsų pagrindinė priešė – IS, kuriai irgi nepatinka al Assadas.“

„Nėra jokios plačios JAV strategijos, – sako Vidurio Rytų instituto ekspertas Charlesas Listeris. – Naujausi incidentai – taktinių pajėgų vado „ant žemės“ sprendimų rezultatai. Jis veikia gindamas savo išteklius.

Šioje situacijoje serija taktinių sprendimų kuria seriją labai rimtų strateginių pasekmių.“

Ir Rusija, ir Iranas šiame kare remia Sirijos prezidentą B.al Assadą. O analitikai teigia, kad D.Trumpas ir jo nacionalinio saugumo komanda nemąsto apie Sirijos politinę ateitį ilguoju laikotarpiu.

Esą D.Trumpas, kaip ir B.Obama, kalba tik apie IS, o B.al Assado ir viso regiono ateities klausimus kol kas atideda į šalį.

„Sklandžios strategijos dėl Sirijos mes niekada neturėjome, – „Reuters“ teigė ir vienas dabartinės administracijos atstovas. – Mums nepatinka al Assadas, bet mūsų pagrindinė priešė – IS, kuriai irgi nepatinka al Assadas.

Mūsų patikimiausi sąjungininkai – kurdų pešmergai, bet juos priešais laiko Turkija, kuri yra NATO narė ir kurioje yra mūsų veiksmams labai svarbi karinė bazė.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kurdų pešmergai mokosi valdyti bepilotį orlaivį netoli IS tvirtovės Rakos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kurdų pešmergai mokosi valdyti bepilotį orlaivį netoli IS tvirtovės Rakos

Karo studijų instituto atstovė Jennifer Cafarella mano, kad JAV kariniai smūgiai greičiausiai nesustabdys B.al Assado ir jo rėmėjų.

„Kadangi civilių sukurtos JAV strategijos Sirijoje nėra ir kadangi JAV kariškiai dėmesį skiria tik IS, al Assado režimą remianti koalicija plės savo veiksmus ir eskaluos situaciją“, – tvirtino J.Cafarella.

Eilėje – Iranas?

Baltųjų rūmų atstovas „Reuters“ patikino, kad strategija yra: „Ta strategija – įveikti IS ir deeskaluoti konfliktą taip, kad galėtume dirbti dėl politinio sprendimo. Prie to dar nepriartėjome, bet tokia yra strategija.“

D.Trumpo administracijoje ginčijasi tie, kurie pagrindiniu priešu laiko IS džihadistus, ir tie, kurie karą Sirijoje vertina kaip egzistencinę kovą tarp JAV bei jų sąjungininkų Persijos įlankos šalių ir Irano.

„Nepriartėjome“ – švelniai pasakyta. Kaip jau minėta, Rusija piktai reagavo į JAV sprendimą numušti Sirijos karinį lėktuvą, kuris, Pentagono teigimu, prieš tai numetė bombų ant amerikiečių remiamų Sirijos demokratinių pajėgų.

Maskva netrukus paskelbė, kad JAV koalicijos aviacija, atsidūrusi į vakarus nuo Eufrato upės Sirijoje, bus laikoma potencialiais taikiniais. Tiesa, Rusija nepatvirtino, kad lėktuvai būtų numušami.

JAV Baltieji rūmai pirmadienį savo ruožtu paskelbė, kad koalicijos pajėgos, kovojančios su IS Sirijoje, pasiliks teisę į savigyną.

Tačiau yra ir daugiau komplikacijų – sekmadienį į IS pozicijas Rytų Sirijoje šūsnį balistinių raketų paleido Iranas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iranas raketomis smogė IS pozicijoms Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iranas raketomis smogė IS pozicijoms Sirijoje

Nors JAV žvalgybos analitikai greitai nustatė, kad Iranas taip keršijo už du IS išpuolius Teherane, yra nuomonių, kad iraniečiai nori parodyti toliau remiantys B.al Assado režimą.

Be to, Iranas esą taip priminė, kad JAV pajėgas ir bazes regione pasiekia šalies turimos raketos.

Dar vienas amerikiečių pareigūnas „Reuters“ teigė, kad D.Trumpo administracijoje ginčijasi tie, kurie pagrindiniu priešu laiko IS džihadistus, ir tie, kurie karą Sirijoje vertina kaip egzistencinę kovą tarp JAV bei jų sąjungininkų Persijos įlankos šalių ir Irano.

Baltuosiuose rūmuose kai kurie pareigūnai taip pat mano, kad Irano surengti raketų smūgiai parodo Teherano regionines ambicijas.

Tokie „vanagai“ norėtų pirmiausia įveikti IS, o tuomet atsigręžti į Iraną ir jo sąjungininkus – B.al Assadą, grupuotę „Hezbollah“, Irako šiitų kovotojus ir hučius sukilėlius Jemene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius