Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijoje sučiuptas su Rugsėjo 11-osios atakomis siejamas vokietis džihadistas

Sirijos šiaurėje kurdų pajėgos sulaikė šalyje gimusį Vokietijos pilietį, kuris kaltinamas padėjęs suplanuoti 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas, trečiadienį naujienų agentūrai AFP pranešė aukštas kurdų pajėgų vadas.
2001-ųjų rugsėjo 11-oji Niujorke
2001-ųjų rugsėjo 11-oji Niujorke / „Scanpix“ nuotr.

„Mohammedas Haydaras Zammaras buvo sulaikytas kurdų pajėgų Sirijos šiaurėje. Šiuo metu vyksta jo tardymas“, – sakė pareigūnas, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Šeštą dešimtį įpusėjęs M.Z.Zammaras kaltinamas užverbavęs kai kuriuos iš Rugsėjo 11-osios atakose dalyvavusių lėktuvų užgrobėjų.

2001 metų gruodį dalyvaujant JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentams jis buvo sulaikytas per operaciją Maroke ir po dviejų savaičių perduotas Sirijos valdžiai.

Sirijos teismas 2007-aisiais skyrė M.Z.Zammarui 12 metų kalėjimo už priklausymą Musulmonų brolijai. Tuo metu dėl šio kaltinimo jam galėjo būti skirta net mirties bausmė.

Po ketverių metų, kai Sirijoje kilo pilietinis karas, daugelis užkietėjusių islamistų kalinių buvo paleisti iš kalėjimų arba patys paspruko į laisvę. Nemaža dalis jų prisijungė prie kare dalyvaujančių džihadistų grupuočių.

„Al Qaeda“ Sirijoje turėjo savo padalinį – džihadistų grupuotę „al Nusra Front“, tačiau ši 2016 metais paskelbė nutraukianti ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu ir pakeitė pavadinimą.

Sirijos šiaurėje ir rytuose taip pat buvo įsitvirtinusi „Islamo valstybė“, tačiau JAV palaikomoms kurdų pajėgoms pavyko išstumti šį džihadistų judėjimą iš užimtų didžiulių teritorijų, kur jis buvo įsteigęs vadinamąjį kalifatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius