Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijoje Vokietijos kraštutiniai dešinieji susitiko su Europai teroristais grasinusiu religiniu lyderiu

Trečiadienį Sirijos pabėgėliai ir Vokietijos politikai pasmerkė prieš imigrantus pasisakančios kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) kelionę į Damaską. Juos labiausiai papiktino pasakojimai, esą gyvenimas mieste teka „normalia vaga“, nors tuo metu netoliese bombarduojamas sukilėlių kontroliuojamas Rytų Gutos anklavas, praneša „Reuters“.
Partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) narių vizitas į Damaską
Partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) narių vizitas į Damaską / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Damaske besilankantys AfD nariai siekia, kad Sirijos klasifikacija būtų pakeista į „saugią kilmės šalį“. Tokiu būdu palengvėtų prieglobsčio negavusių sirų deportacija iš Vokietijos.

Vokietijoje gyvenančius sirus labiausiai supykdė AfD nario Christiano Blexo įrašas feisbuke: įstatymų leidėjo teigimu, prezidentas Basharas al Assadas nori, kad į Iš Vokietijos į Siriją grįžtų 600 tūkst. sirų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos nacionalinio susitaikymo reikalų ministras Ali Haidaras ir AfD narys Christianas Blexas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos nacionalinio susitaikymo reikalų ministras Ali Haidaras ir AfD narys Christianas Blexas

Neramumai Sirijoje prasidėjo 2011-aisiais, tūkstančiams sirų protestuojant prieš B.al Assado režimo vykdomas represijas.

„Beveik nematyti kariuomenės. Čia – mobiliųjų telefonų ir televizijų reklamos. Normalus gyvenimas“, – rašė Ch.Blexas.

Ch.Blexas: „Beveik nematyti kariuomenės. Čia – mobiliųjų telefonų ir televizijų reklamos. Normalus gyvenimas.“

Tuo tarpu Sirijos vyriausybės pajėgos ir toliau tęsia netoli Damasko išsidėsčiusio ir opozicijos kontroliuojamo Rytų Gutos anklavo puolimą. Čia per dvi savaites trukusią bombardavimo kampaniją žuvo šimtai civilių.

„Ar galėjote keliauti į Rytų Gutą? – Ch.Blexo paklausė Dortmunde gyvenantis pabėgėlis iš Sirijos Fadi Brimo. – Žinote ką? Jūs ligonis.“

Dortmunde gyvenantis siras Mohamadas Fakhri Kaake'as rašė: „Jei į tai būtumėte pažvelgę rimtai, jums reikėjo nukeliauti į Gutą, Homsą ar Idlibą, ir paklausti žmonių, ką jie mano. Jūs žinote, ką jie mano, tačiau tiesa jums visiškai neįdomi.“

Kanclerės Angelos Merkel atstovas spaudai tokį AfD narių vizitą pasmerkė.

„Tie, kurie giria režimą, diskvalifikuoja save, – teigė Steffenas Seibertas. – Sirijos režimas kiekvieną dieną demonstruoja nežmogišką elgesį su savo žmonėmis.“

AfD atstovas spaudai teigė, kad vizitas buvo privatus ir nereprezentuoja partijos grupės parlamente. Vis dėlto tarp į Damaską išvykusių AfD narių yra ir keletas parlamentarų.

Kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ į Bundestagą pateko po praeitą rugsėjį įvykusių rinkimų. Jų populiarumą nulėmė 2015-ųjų A.Merkel sprendimas į šalį priimti daugiau nei milijoną pabėgėlių, kurių dauguma yra kilę iš Sirijos.

AfD teigia, kad islamas yra nesuderinamas su Vokietijos konstitucija. Judėjimo atstovai siekia iš šalies išsiųsti sirų pabėgėlius ir tikina, kad kairiųjų žiniasklaidos priemonės neteisingai nušviečia Sirijos karą.

Susitiko su religiniu lyderiu

Itin populiarus laikraštis „Bild“ kritikavo AfD delegacijos susitikimą su didžiuoju Sirijos muftijumi (religiniu lyderiu – red.) Ahmedu Badr al-Din Hassounu. Jis 2011-aisiais Europai ir JAV grasino savižudžiais sprogdintojais, jei šalys puls Siriją.

„Sputnik“ nuotr./Ahmedas Badr al-Din Hassounas
„Sputnik“ nuotr./Ahmedas Badr al-Din Hassounas

„Bild“ pavadino A.B.al Din Hassouną „terorizmo muftijumi“ ir publikavo nuotraukas, kuriose – chloro dujų ataką išgyvenę berniukai iš Rytų Gutos. Įtariama, kad už ataką kalta Sirijos vyriausybė, Damaskas tokius kaltinimus neigia.

Vokietijos Žaliųjų partijos atstovas spaudai paragino prokuratūrą pradėti tyrimą dėl AfD narių susitikimo su A.B.al Din Hassounu. Jis teigė, kad toks susitikimas galėjo „pakurstyti terorizmą“.

VIDEO: Cheminis ginklas Sirijoje: mažiausiai 86 žuvę, 500 sužeistų ir JAV atsakas

Damasko įkalintas Sirijos opozicijos aktyvistas Hozanas Ibrahimas, į Vokietiją pabėgęs dar 2011-aisiais, sakė, kad toks susitikimas atskleidžia artimus AfD ir Rusijos, B.al Assado režimui teikiančios karinę paramą, ryšius.

„Stebina jų susitikimas su Hassounu. Europoje jie kovoja su islamu, nes mato jį kaip grėsmę, tačiau Sirijoje ramiai susitinka su žmogumi, grasinusiu atsiųsti jiems savižudžius sprogdintojus“, – teigė H.Ibrahimas.

Kiek anksčiau šiemet AfD nariai lankė Rusijos okupuotame Ukrainos Krymo regione. Tiesa, partija neigia gaunanti finansinę paramą iš Maskvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius