-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sirijos kurdai ragina tautiečius nebėgti į Europą

Sirijos kurdų politiniai lyderiai ragina vietos gyventojus neskubėti palikti jau penktus metus karo kamuojamo krašto. Tiesa, tai nesustabdo tūkstančių žmonių nuo bandymo persikelti per Viduržemio jūra ir ieškoti ramaus gyvenimo ten, kur jų tautiečiai jau sukūrę tvirtas bendruomenes, rašo aljazeera.com.
Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“
Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai kurie Sirijos kurdų valdomi regionai vis dar gali džiaugtis stabiliu gyvenimu. Štai Sirijos liaudies gynybos būrių (YPG) nuo 2012 metų valdomoje teritorijoje įvykdoma ne daug išpuolių, o Basharo al-Assado režimo pajėgos ją jau senokai apleido.

Tačiau žmonės baiminasi, kad mūšiai atsinaujins, o smurtas išplis ir į gretimus regionus. Štai iš Hasakah provincijos 2013 m. rugpjūtį pabėgo 250 tūkst. žmonių, kurie šiuo metu glaudžiasi Šiaurės Irake. 

Iš vieno didžiausių kurdų miestų Kobanės praėjusiais metais pasitraukė 400 tūkst. gyventojų, kuriems grėsė „Islamo valstybės“ teroras.

Naujausia Sirijos kurdų banga pasitraukė iš šalies po atsinaujinusių mūšių Alepo regione, Efrino mieste, kur susidūrė kurdų kovotojai ir al-Nusra frontas, besipriešinantis dabartinei Sirijos valdžiai.

Naujausia Sirijos kurdų banga pasitraukė iš šalies po atsinaujinusių mūšių Alepo regione, Efrino mieste, kur susidūrė kurdų kovotojai ir al-Nusra frontas, besipriešinantis dabartinei Sirijos valdžiai.

Kurdų lyderiai baiminasi demografinių pasikeitimų ir iš šalies plūstančio žmonių skaičiaus pasekmių. „Jie neleidžia kurdams peržengti Turkijos sienos, tačiau praleidžia visus arabus“, – pasakojo 28 metų pabėgėlis iš Sirijos, kurdas Wasimas Abdo.

Tiesa, vietos valdžiai kurdų miestuose nepavyksta atkurti normalaus gyvenimo, užtikrinti darbo ar socialinių paslaugų, tad gyventojai traukiasi į Turkiją, o iš ten bando pasiekti Europą, kurioje tikisi normalaus gyvenimo.

Kai kuriuos kurdus atbaido ir prievolė kautis sukilėlių armijos gretose. „Aš nenorėjau prisijungti prie liaudies gynybos būrių, bet jie mane tiesiog vertė“, – pasakojo 23 metų Alanas Derikis. Jis pasakojo, kad kurdų miestai visiškai ištuštėjo, o visi jauni žmonės traukiasi, nenorėdami žūti neorganizuotose karinėse pajėgose, kurioms tenka atlaikyti įvairiapusį spaudimą.

Tai patvirtina ir 35 metų Kamiranas Sadounas iš Erbilo miesto, kuris pridūrė, kad šeimos stengiasi išsiųsti savo sūnus iš Sirijos, kad šeims netektų žūti skerdynėse. „Daugelis žmonių nepalaiko Sirijos liaudies gynybos būrių ir nenori jungtis. Visi bijo dėl savo likimo“, – sakė jis.

Sirijos kurdai kritikuoja savo politikus, kurie reikalauja likti ir kautis. „Tai farsas. Daugumos tų politikų giminaičiai, šeimos nariai gyvena Europoje arba už Sirijos ribų, o jie reikalauja vietinių likti ir kautis“, – piktinosi vienas iš šauktinių vaikinų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius