Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sirijos šiaurės vakaruose per Rusijos antskrydžius žuvo 37 civiliai

Mažiausiai 37 civiliai, tarp jų 12 vaikų, žuvo pirmadienį per Rusijos antskrydžius Sirijos šiaurės vakaruose esančioje Idlibo provincijoje, kurią beveik visą kontroliuoja džihadistai, pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija, tačiau Rusija šiuos kaltinimus neigia.
Raka
Sirija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad tai didžiausias civilių aukų skaičius Idlibe nuo gegužės, kai šis regionas buvo paskelbtas viena iš vadinamųjų deeskalacijos zonų. Dėl tokių zonų įsteigimo sutarė režimo sąjungininkai Rusija bei Iranas ir Turkijos remiami sukilėliai.

„Per antskrydžius buvo smogta kelioms vietovėms ir kaimams Džisr aš Šugūro rajone. Per juos žuvo 37 civiliai gyventojai, tarp jų 12 vaikų“, – naujienų agentūrai AFP sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Anksčiau buvo pranešta, kad per šiuos oro smūgius Idlibe žuvo 27 žmonės.

Rusijos gynybos ministerija savo ruožtu paneigė SOHR pranešimus, esą šalies oro pajėgos smogė gyvenamiesiems rajonams Idlibe.

Rusijos aviacija Sirijoje „neatakuoja gyvenamųjų vietovių“, pareiškė ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

„SOHR pareiškimai, paremti anoniminių „liudininkų“ ar „savanorių“ žodžiais, yra tradiciškai nepagrįsti ir tarnauja kaip „informacinė priedanga“ kovotojų iš „al Nusra Front“ ir su ja susijusių grupuočių veiksmams“, – pridūrė jis.

Praėjusią parą po papildomosios žvalgybos bepilotėmis skraidyklėmis ir gavus papildomą patvirtinimą kitais kanalais Rusijos aviacijos grupės lėktuvai surengė dešimt antskrydžių prieš teroristų objektus Idlibo provincijoje, nurodė generolas majoras.

„Tai toli nuo gyvenamųjų vietovių esančios požeminės kovotojų bazės, ginklų sandėliai, šarvuotoji technika, salvinės raketų ugnies sistemos ir džihadistų automobilių įrangos dirbtuvės. Apie visus smūgius turima skrydžio įrašymo įrenginių duomenų“, – pažymėjo Rusijos gynybos ministerijos atstovas.

Kaip sakė I.Konašenkovas, sunaikintais objektais ir technika buvo naudojamasi tiek planuojant, tiek vykdant rugsėjo 18 dienos ataką prieš Rusijos karo policijos pareigūnų pozicijas Chamos provincijos šiaurėje. Šios atakos tikslas, pasak jo, buvo paimti rusų kareivius įkaitais.

Po kelis mėnesius tvyrojusios sąlyginės ramybės Idlibo provincija pastarosiomis savaitėmis intensyviai bombarduojama Damasko režimo ir Rusijos pajėgų. Antskrydžiai suintensyvėjo džihadistams surengus puolimą kaimyninėje Chamos provincijoje, kuri taip pat yra viena iš vadinamųjų deeskalacijos zonų.

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojų Idlibe nėra.

Tremtyje gyvenantys Sirijos opozicijos veikėjai apkaltino Rusiją ir Damasko režimą vykdant „nusikalstamą“ bombardavimą.

Stambule įsikūrusi Nacionalinė koalicija savo pareiškime pažymėjo, jog buvo smogta ligoninėms, medicininės paskirties įrenginiams, mokykloms ir civilinės gynybos objektams. Pasak opozicijos, šios atakos yra „karo nusikaltimai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius