Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas dėl rusų pinigų atkreipė dėmesį, bet Kremlius Italijoje – nedidelė problema

Ketvirtadienį Milano prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo Italijos vicepremjero patarėjo susitikimo su Rusijos investuotojais, kurie siūlė finansinę paramą Europos Parlamento rinkimuose. Italų politologas 15min teigė, kad artimi valdančiosios partijos, kurią jis įvardijo kaip „Rusijos interesų Trojos arklį“, santykiai su Maskva ilgą laiką buvo vieša paslaptis, tačiau šįkart skandalas atkreipė žiniasklaidos dėmesį. Vis dėlto, atsistatydinimų tikėtis kol kas neverta.
Matteo Salvini ir Vladimiras Putinas Milane 2014 metais
Matteo Salvini ir Vladimiras Putinas Milane 2014 metais / „Scanpix“ nuotr.

„BuzzFeed“ paviešino Italijos vicepremjero Matteo Salvini patarėjo Gianlucos Savoini susitikimo su Rusijos investuotojais nuorašą: 2018-ųjų spalio 18 dieną Maskvos „Metropol“ viešbutyje rusai siūlė M.Salvini partijai „Šiaurės Lyga“ finansinę paramą prieš Europos Parlamento rinkimus.

Apie šį susitikimą italų laikraštis „L'Espresso“ pranešė dar vasarį, tačiau nuorašą „BuzzFeed“ paviešino tik šią savaitę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Metropol“ viešbutis Maskvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Metropol“ viešbutis Maskvoje

Per G.Savoini ir rusų derybas daugiausia dėmesio buvo skiriama galimam sandoriui – kad viena Rusijos naftos bendrovė kasmet parduotų maždaug 3 mln. tonų kuro Italijos naftos milžinei ENI. Šio sandorio vertė siekė maždaug 1,5 mlrd. JAV dolerių.

„Jų formalus tikslas buvo sandoris dėl naftos pirkimo, tačiau jų tikrasis ketinimas buvo pakenkti liberaliosioms demokratijoms ir formuoti naują, nacionalistinę Europą, besilygiuojančią į Maskvą“, – rašoma „BuzzFeed“ straipsnyje.

Ketvirtadienį Milano prokuratūrai pradėjus tyrimą, M.Salvini pareiškė niekada „nė vieno rublio, nė vieno dolerio, nė vienos lyros ir nė butelio degtinės finansavimo iš Rusijos“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini

„Rusijos interesų Trojos arklys“

Remiantis nuorašu, derybų metu G.Savoini sako, kad jie „nori pakeisti Europą“. „Naujoji Europa turi būti arti Rusijos kaip anksčiau, nes norime išlaikyti savo suverenumą“, – galimai kalbėjo M.Salvini patarėjas.

Apskritai M.Salvini yra ne kartą pasisakęs už sankcijų Rusijai, kurias Europos Sąjunga skyrė dėl agresijos Rytų Ukrainoje, panaikinimą.

Tartu universiteto Johano Skytte'o politikos studijų instituto dėstytojas, politologas Stefano Braghiroli pavadino „Šiaurės Lygą“ Rusijos interesų Trojos arkliu Italijoje ir Europos Parlamente.

S.Braghiroli 15min priminė, kad Italijoje veikia kultūrinė asociacija „Lombardia Russia“, kuriai vadovauja Maskvoje lankęsis G.Savoini. Nevyriausybine organizacija (NVO) prisistatanti „Lombardia Russia“ skatina ryšius tarp „Šiaurės Lygos“ ir Rusijos istablišmento.

Be to, 2017 metais „Šiaurės Lyga“ ir Vladimiro Putino partija „Vieningoji Rusija“ pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriame kalbama apie lygiavertę partnerystę tarp Rusijos Federacijos ir Italijos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stefano Braghiroli
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stefano Braghiroli

Italijos parlamente buvo įkurtas „Vladimiro Putino draugų klubas“, buvo nuteisti „Šiaurės Lygai“ artimi italai, kurie Donbase kovojo Rusijos pusėje.

„(Ryšiai) buvo aiškūs ir akivaizdūs, bent jau tiems, kurie šia tema domisi. Tačiau ši vieša paslaptis nebuvo politiškai aktuali, kadangi Italijoje Rusija nelabai matoma kaip grėsmė, kalbėjimas apie Rusiją nesulaukia didelio susidomėjimo“, – teigė S.Braghiroli.

Vis dėlto, pastarosiomis dienomis šį skandalą aktyviai nušviečia didžiausi Italijos laikraščiai.

S.Braghiroli: „Pasirodė informacija, kad „Šiaurės Lyga“ pernai spalį–lapkritį, tuo pat metu, kai vyko derybos Maskvoje, pasiūlė įstatymo pataisą, kuri atšauktų draudimą politinėms partijoms gauti paramą iš užsienio.“

„Pasirodė informacija, kad „Šiaurės Lyga“ pernai spalį–lapkritį, tuo pat metu, kai vyko derybos Maskvoje, pasiūlė įstatymo pataisą, kuri atšauktų draudimą politinėms partijoms gauti paramą iš užsienio.

Tačiau vėliau pateikimas buvo atšauktas ir dėl pataisos parlamente praktiškai nebuvo diskutuojama“, – 15min tikino italų politologas.

Skandalą išnaudoja koalicijos partnerė

S.Braghiroli atkreipė dėmesį, kad skandalą imama išnaudoti vidaus politikai.

„Silpnesnioji valdančiosios koalicijos partnerė „Penkių žvaigždučių judėjimas“, kurią taip pat galima vadinti gana draugiška Rusijai, apie šią istoriją kalba kovos su korupcija kontekste. Ji tikina, kad viskas turi būti labai skaidru, kad turi būti pradėtas tyrimas“, – teigė politologas.

Anot S.Braghiroli, populistinis „Penkių žvaigždučių judėjimas“ (M5S) skandalą mato kaip galimybę kontroliuoti ir spausti „Šiaurės Lygą“, pakenkti jos prestižui. 2018-ųjų parlamento rinkimuose M5S sulaukė 32,68 proc. rinkėjų paramos, „Šiaurės Lyga“ – 17,35 proc.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Šiaurės lygos“ mitingas Romoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Šiaurės lygos“ mitingas Romoje

Tačiau 2019-ųjų Europos Parlamento rinkimuose situacija kardinaliai pasikeitė: už „Šiaurės Lygą“ balsavo 34,33 proc. rinkėjų, M5S – 17,07 proc.

S.Braghiroli15min prognozavo, kad jei šis skandalas nebus pateikiamas kaip korupcijos klausimas, dauguma „Šiaurės Lygos“ rinkėjų neįžvelgs problemos, jog V.Putinas ar „Vieningoji Rusija“ remia jų partiją.

„Daliai „Šiaurės Lygos“ rinkėjų Putinas yra vienas geriausių užsienio politikų ir jų akyse turi puikią reputaciją. Tačiau žiniasklaidoje pabrėžiamas vienas dalykas, galintis apriboti platesnę paramą Salvini.

Jis visada pabrėžia šūkį „Italija – pirmiausia“, kad Italija iš Europos nori suverenumo, tačiau iš diskusijų (Maskvoje – red.) matome, kad suverenumas nebuvo svarbiausias prioritetas“, – tikino politologas.

Rusijos paramą neigiantis M.Salvini pareiškė esąs pasirengęs bylinėtis su kaltinančiaisiais.

„Mano sąžinė yra švari. Bylinėsiuosi su tais, kas ketina teigti, kad „Lygos“ pinigai gauti iš Rusijos. „Lygos“ finansai yra skaidrūs“, – tviteryje rašė Italijos vicepremjeras.

Ar valdantieji gali paveikti tyrimą M.Salvini naudai? S.Braghiroli teigė abejojantis tokia galimybe. Italijos teismų sistema – nepriklausoma, be to, dar nuo premjero Silvio Berlusconi laikų santykiai tarp italų teisėjų ir dešiniųjų yra įtempti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matteo Salvini (dešinėje) dėvi marškinėlius, ant kurių užrašyta, kad turėtų būti atšauktos sankcijos Rusijai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matteo Salvini (dešinėje) dėvi marškinėlius, ant kurių užrašyta, kad turėtų būti atšauktos sankcijos Rusijai

„Parlamentas nebent galėtų pabandyti apsunkinti tyrėjų darbą, pavyzdžiui, apriboti prieigą prie tam tikrų dokumentų ar apsunkinti bendradarbiavimą su ministerijomis. Tačiau vyriausybė šiuo klausimu – susiskaldžiusi, todėl nemanau, kad galės kokiu nors būdu kištis į tyrimą“, – sakė politologas.

Atsistatydinimų laukti neverta

Pavasarį panašus skandalas sukrėtė ir Austriją: buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame 2017 metais prieš rinkimus vicekancleris Heinzas-Christianas Strache Ibizoje kalba su moterimi, apsimetančia vieno Rusijos oligarcho dukterėčia. Mainais už finansinę paramą būsimasis vicekancleris siūlė valstybinių kontraktų.

Tuomet iš posto pasitraukė ne tik H.Ch.Strache, bet ir visi valdančiajai kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijai (FPOe) priklausantys ministrai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Heinzas-Christianas Strache
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Heinzas-Christianas Strache

Tačiau S.Braghiroli šiose istorijose įžvelgia vieną esminį skirtumą: H.Ch.Strache buvo pagrindinė skandalo figūra, o štai M.Salvini gali sakyti, kad G.Savoini kalbėjo vadovaujamos NVO, bet ne „Šiaurės Lygos“ vardu.

„Be to, Italija tradiciškai yra labiau atspari skandalams (juokiasi – red.), todėl nesitikiu, kad kas nors atsistatydins, nebent privers politinė situacija vyriausybės viduje.

Tačiau Salvini atsistatydinimas greičiausiai reikštų vyriausybės žlugimą ir išankstinius rinkimus, kuriuose „Šiaurės Lyga“ gautų daugiau balsų nei ankstesniuose parlamento rinkimuose. M5S negali sau to leisti“, – 15min sakė S.Braghiroli.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius