Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas Vokietijoje: policininkai dalinosi A.Hitlerio nuotraukomis ir tyčiojosi iš pabėgėlių

29 Vokietijos policijos pareigūnai trečiadienį buvo laikinai nušalinti nuo pareigų, kai paaiškėjo, kad jie aktyviai veikė ekstremistinėse pokalbių grupėse socialiniuose tinkluose. Šiais kanalais buvo dalinamasi nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio, svastikų nuotraukomis, buvo ir fotomontažas, vaizdavęs pabėgėlį dujų kameroje. Tai jau ne pirmas su neonacizmu susijęs skandalas Vokietijos teisėsaugoje ir kariuomenėje, skelbia „The Washington Post“.
Eseno policija
Eseno policija / „Scanpix“/AP nuotr.

Policijai vakarinėje Šiaurė Reino-Vestfalijos žemėje turėtų būti gėda, pareiškė šios žemės vidaus reikalų ministras Herbertas Reulas, pridūręs, kad pokalbių grupėse taip pat buvo dalinamasi Trečiojo Reicho vėliavomis, nušaunamo juodaodžio nuotrauka.

„Mes kalbame apie purviniausią, šlykščiausią neonacistinę ir rasistinę neapykantą, taip pat nukreiptą prieš pabėgėlius. Mūsų policija sukrėsta iki pašaknų“, – tvirtino H.Reulas.

Dalinimasis tokio pobūdžio vaizdais Vokietijoje yra baudžiamas pagal įstatymus, o iš viso buvo pasidalinta 126 neapykantą skatinančio turinio vienetais.

Toks turinys mirgėjo penkiose „WhatsApp“ grupėse, kurių nariai – daugiausiai policijos pareigūnai. Visi 29 policininkai, iš kurių 25 dirbo Eseno mieste, trečiadienį turėjo atiduoti savo tarnybinius ženkliukus ir ginklus.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./„WhatsApp“
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./„WhatsApp“

Vokietijos policiją ir ginkluotąsias pajėgas jau keleri metai drebina su radikalios dešinės ekstremizmu susijęs skandalai.

Pavyzdžiui, plačiai nuskambėję neonacistiniai grasinimai mirtimi kairiesiems politikams ir teisininkams ekspertų buvo susieti su policininkų kompiuteriais. Beje, pastarieji tyrimai ir privedė prie dabar atkapstytų „WhatsApp“ susirašinėjimų.

Be to, 2017 metais buvo aptikta grupė neonacių, pasivadinusių „Nordkreuz“. Įtariamieji neva ruošėsi „dienai X“ – sudarinėjo politinių oponentų sąrašus, kaupė ginklus, lavonmaišius. Visi jie buvo susiję su policija ar kariuomene.

Šių metų birželį Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer net panaikino elitinių Specialiųjų pajėgų kovinį dalinį – įtarta, kad jame tarnauja kraštutinių dešiniųjų pažiūrų ekstremistai.

Tiesa, ekspertai kaltina vyriausybę vengiant spręsti problemą ir kelia klausimą, ar policija apskritai gali tirti ekstremizmą pačios policijos gretose.

Vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis nuosekliai neigia, kad policija turi struktūrinio rasizmo problemą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Horstas Seehoferis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Horstas Seehoferis

Liepą H.Seehoferis atšaukė planuotą tyrimą dėl policijos galimai vykdomo rasinio profiliavimo. Ministras paaiškino, kad studijos nereikia, nes rasinis profiliavimas ir taip nelegalus. Vietoj to jis pasiūlė ištirti smurto prieš policiją atvejus.

O ir dabar federalinės Vidaus reikalų ministerijos atstovas Steve'as Alteris patikino, kad kraštutinių dešiniųjų tinklai, atrasti jau trijose iš 16 Vokietijos žemių, neliudija struktūrinio rasizmo problemos policijoje, kurioje dirba 300 tūkst. pareigūnų.

„Turiu pasakyti, kad man visa tai atima žadą. Negaliu išmesti žinios apie tokį susirašinėjimo turinį iš galvos“, – visgi teigia Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vidaus reikalų ministras H.Reulas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius