Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 30 /19:02

Škotijoje ant baro nukrito policijos sraigtasparnis

Penktadienio vakarą Glazgo mieste Škotijoje ant baro stogo nukrito sraigtasparnis.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nelaimė įvyko bare „The Clutha“, kuriame tuo metu vyko koncertas, ir jis buvo pilnas žmonių.

Įvykio vietoje dirbo apie 40 ugniagesių, iš viso išsiųsta 15 gaisrinių. Sužeistuosius iš pastato jiems padėjo gelbėti ir praeiviai.

Liudininkų teigimu, bare galėjo būti apie 120 žmonių.

Papildyta 1.35 val. Škotijos STV praneša, kad ant pastato nukrito policijos sraigtasparnis – vienoje iš nuotraukų aiškiai matyti, kad ant nuolaužų yra užrašas „Policija“.

Didžiosios Britanijos parlamento narys Jimas Murphy „The Guardian“ pasakojo, kad įvykio vietoje – siaubingas vaizdas, tačiau reikia dėkoti skubiai atvykusiems gelbėtojams ir ten buvusiems praeiviams. Viduje buvę žmonės suformavo gyvą grandinę ir taip padėjo vieni kitiems ištrūkti iš baro.

Papildyta 1.44 val. Škotijos BBC įvykio liudininkas Fraseris Gibsonas pasakojo, kad įpusėjus koncertui staiga pasigirdo sprogimas, ir dalis patalpos akimirksniu prisipildė dulkėmis. „Mes visi sekundei sustingome; tuomet kilo panika ir žmonės mėgino prisibrauti iki durų“, – pasakojo jis.

Papildyta 2.07 val. „Scottish Sun“ redaktorius Gordonas Smartas BBC pasakojo, kad jis kalbėdamas telefonu išgirdo neužsivedančio variklio garsą. Pakėlęs galvą aukštyn ieškojo vis garsėjančio triukšmo šaltinio ir tuomet pastebėjo krentantį sraigtasparnį.

„Jis krito dideliu greičiu. Atrodė, kad sraigtai nesisuko, tačiau sraigtasparnis krypo neįprasta linkme ir staigiai smigo žemyn. Keista, tačiau nebuvo jokio sprogimo ar ugnies kamuolio“, – kalbėjo liudininkas.

Ugniagesiai kol kas neskelbia, kiek žmonių buvo sužeista per incidentą.

Papildyta 08.41 val. Nors kol kas oficialiai neskelbiama, kiek žmonių žuvo per šį incidentą, neoficialiais duomenimis, trys žmonės žuvo, dar keliasdešimt sužeista.

Papildyta 09.05 val. Skelbiama, kad įvairaus sunkumo sužeidimus patyrė kelios dešimtys žmonių, didžiajai daliai jų pagalba suteikta netoliese esančiame viešbutyje. Devyni sunkiai sužeisti žmonės nuvežti į ligoninę.

Įvykio vietoje šiuo metu dirba daugiau kaip 100 gelbėtojų, po baro griuvėsiais vis dar yra įstrigusių žmonių.

Policijos sraigtasparnyje „Eurocopetr EC 135“ nelaimės metu buvo pilotas ir du pareigūnai.

Kol kas nežinomos šios nelaimės priežastys, policija skelbia, kad apie jas bus galima kalbėti tik atlikus ekspertizę. 

Papildyta 10.07 val. Policija nurodė, kad per šį incidentą žuvo žmonių.

Škotijos vyriausiasis ministras Alexas Salmondas sakė, kad žmonės turėtų susitaikyti su mintimi, jog esama aukų, tuo tarpu gelbėtojai darbavosi, stengdamiesi išvaduoti po nuolaužomis įstrigusius žmones. Sudužęs policijos sraigtasparnis riogsojo įstrigęs ant baro stogo.

Sukrėsti įvykių liudininkai pasakojo apie siaubingus vaizdus, kai 12 metrų ilgio sraigtasparnis, rėžėsi į barą.

Ten buvo gana daug žmonių; mes visi puikiai leidome laiką, ir staiga pasigirdo triokštelėjimas

„Ten buvo gana daug žmonių; mes visi puikiai leidome laiką, ir staiga pasigirdo triokštelėjimas“, – nacionaliniam transliuotojui BBC pasakojo Grace MacLean, kuri tuo metu buvo bare.

„Nebuvo jokio trenksmo, jokio sprogimo – tik atrodė, kad pakilo dūmai. Visi juokavo, kad (koncertuojanti) grupė griauna stogą. Tuomet pradėjo griūti daugiau, kažkas pradėjo klykti, ir visas baras prisipildė dulkių – nieko nesimatė, negalėjai kvėpuoti“, – sakė G.MacLean.

„Žinant šio incidento mastą, turime visi pasiruošti, kad gali būti aukų“, – sakė Škotijos lyderis A.Salmondas.

Škotijos policijos tarnybos vyriausiojo konsteblio pavaduotoja Rose Fitzpatrick sakė galinti pasakyti tik tiek, kad aukų esama ir kad gelbėtojai tebesistengia išvaduoti bare įstrigusius žmones, praėjus apie penkioms valandoms nuo sraigtasparnio sudužimo.

Vienas gelbėtojas sakė susisiekęs su pastato viduje įstrigusiais žmonėmis.

Aplipę dulkėmis ir susikruvinę žmonės puolė į gatvę iškart po avarijos, kurią vienas parlamento narys iš opozicinės Leiboristų partijos vadino „baisiu vaizdu“ ant Klaido upės kranto.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ir opozicijos lyderis Edas Milibandas pareiškė, kad jų mintys yra su nukentėjusiais per šį nelaimingą atsitikimą.

Papildoma 12.19 val. Pranešama, kad iš baro į ligoninę nuvežti 32 žmonės.

„32 žmonės išsiųsti į Glazgo ligonines po incidento penktadienį vakare, kai Škotijos policijos sraigtasparnis nukrito ant miesto centre esančio pilno lankytojų baro“, – sakoma policijos pranešime.

Apie mažiausiai tris žuvusius pranešusi BBC iš įvykio vietos paskelbė nuotrauką, kuri netrukus išplito socialiniuose tinkluose; joje matyti sraigtasparnio korpuso dalis su užrašu „Police“.Tuo tarpu britų televizijos kanalas „Sky News“, remdamasis savo šaltiniais, nurodė, kad žuvusiųjų yra šeši.

Papildyta 13.17 val. Tragedijos metu vienas žmogus žuvo, pranešė šeštadienį policija, pažymėdama, kad aukų skaičius dar turbūt didės.

Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas savo užuojautoje artimo žmogaus netekusiems pavadino šią nelaimę Škotijos juodąja diena.

Deja, galiu dar patvirtinti vieną mirtiną atvejį. Manome, kad šis skaičius padidės artimiausiomis valandomis

Kartu spaudos konferencijoje dalyvavęs Škotijos policijos vyriausiasis konsteblis Stephenas House'as sakė, kad po minėto sudužimo penktadienį vėlai vakare greitoji medicinos pagalba 32 žmones išvežė į tris Glazgo ligonines.

„Deja, galiu dar patvirtinti vieną mirtiną atvejį. Manome, kad šis skaičius padidės artimiausiomis valandomis“, – sakė jis žurnalistams.

Paklaustas, ar dar yra „The Clutha“ bare užspeistų gyvų žmonių, nes jame daugiau kaip 100 lankytojų klausėsi grupės „Esperanza“ koncerto, St.House'as atsakė: „Mes šiuo metu negalime to tikrai pasakyti“.

„Reiškiame užuojautą tiems, kurie bus netekę artimųjų, ir solidarumą su tais, kurie sužeisti“, – pridūrė ministras A.Salmondas.

„Mes visi pastarąsias kelias valandas matėme, kaip greitai ir efektyviai susitelkė avarinės tarnybos, – tęsė jis. – Mes taip pat išgirdome nesąmoningą paprastų Glazgo gyventojų drąsą, puolusių padėti nelaimės ištiktiems miestiečiams“.

„Ši diena Glazgui ir Škotijai yra juodoji diena, tačiau tai ir Šv.Andriaus diena, taip pat diena, kai mes galime didžiuotis tuo, kaip mes atsakėme į šią nelaimę ir tragediją, – pažymėjo A.Salmondas. – Ir šis atsakas – ir avarinių tarnybų, ir paprastų miestiečių – yra pavyzdingas“.

Papildyta 19.02 val. Glazgo mieste sraigtasparniui nukritus ant baro, aštuoni žmonės žuvo, o dar 14 buvo sunkiai sužeisti, šeštadienį pranešė policija.

Škotijos policijos vyriausiasis konsteblis Stephenas House'as nurodė, kad per vėlai penktadienį įvykusį tragišką incidentą žuvo policijos sraigtasparnyje buvę du pareigūnai ir pilotas civilis, taip pat penki bare „Clutha“ buvę žmonės.

„Keturiolika sunkiai nekentėjusių žmonių tebėra Glazgo ligoninėse“, – sakė jis žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius