Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sociologai: pusė rusų baiminasi, kad V.Putinas paspaus raudoną mygtuką

Ką rusai, baltarusiai ir ukrainiečiai mano apie karą Ukrainoje? Varšuvos universitete vykusioje konferencijoje sociologai pristatė savo tyrimų rezultatus, kuriuos apžvelgia Vokietijos visuomeninis transliuotojas „Deutsche Welle“.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Liepos 2 d., Varšuvos universiteto konferencijoje „Vis dar be taikos“ Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos sociologai pristatė viešosios nuomonės tyrimo apie karą Ukrainoje rezultatus. Paskelbti duomenys parodė, kad trys ketvirtadaliai ukrainiečių ragino rusus „atverti akis“, tačiau beveik tiek pat Rusijos Federacijos gyventojų pritarė Rusijos kariuomenės veiksmams Ukrainoje. Kartu dauguma baltarusių neigiamai vertina galimą Rusijos kariuomenės įvedimą į kaimyninę šalį.

71 proc. rusų jaučia teisingumo jausmą dėl „specialiosios karinės operacijos“, 69 proc. jaučia pasididžiavimą ir tik 12 proc. apklaustųjų jaučia gėdą.

Ką ukrainiečiai ir rusai mano vieni apie kitus?

„Jei turėtumėte galimybę nusiųsti trumpą telegramą paprastiems Rusijos ir Ukrainos piliečiams (ne valdžios ar kariuomenės atstovams), ką parašytumėte?“ Tokį klausimą Ukrainos respondentams uždavė tyrimų bendrovė „Info Sapiens“. Panašią rusų apklausą atliko nevyriausybinė organizacija „ExtremeScan“.

Apklausos rezultatus pristatė bendrovės „Info Sapiens“ direktoriaus pavaduotoja Ina Volosevič. Pasak jos, daugumoje ukrainiečių telegramų (74 proc.) buvo raginimai „ateiti į protą, atverti akis, pradėti mąstyti ir kovoti prieš savo valdžią“. Tačiau tai nereiškia, kad ukrainiečiai nekaltina paprastų rusų, pažymi sociologas. Dar 24 proc. atsakymų buvo išreikštas pyktis ir panieka.

Kitos „Info Sapiens“ apklausos duomenimis, 84 proc. ukrainiečių mano, kad už karą atsakingi rusai. Tuo pat metu tik 3 proc. rusų atsakymų buvo išreikšta neapykanta; dauguma savo „telegramose“ ragina ukrainiečius „laikytis“: „Laikykitės, draugai, ir padėkite išlaisvinti savo kraštą nuo fašizmo“, „Laikykitės, mes nugalėsime“, „Laikykitės, mes greitai ateisime, visus išgelbėsime“, „Putinas geras, o jūs laikykitės, mes jus palaikysime ir apginsime“. Apklausos duomenimis, 71 proc. rusų jaučia teisingumo jausmą dėl „specialiosios karinės operacijos“, 69 proc. jaučia pasididžiavimą ir tik 12 proc. apklaustųjų jaučia gėdą.

Rusai nesupranta, kas vyksta Ukrainoje

Rusijos Levados centro atliktos apklausos duomenimis, 75 proc. rusų pritarė šalies kariuomenės veiksmams Ukrainoje birželio mėnesį, o 20 proc. nepritarė. Tik viena respondentų grupė – 18-24 metų jaunimas – išreiškė gerokai mažesnį palaikymą (55 proc. pritarė, 36 proc. nepritarė).

Pasak Levados centro sociokultūrinių tyrimų skyriaus vadovo profesoriaus Aleksejaus Levinsono, nors jaunimas ir mažiau pritaria Rusijos veiksmams Ukrainoje, jis nesijaučia atsakingas už tai, kas vyksta. Tuo metu vyresnioji karta, tarp kurių yra dauguma Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir karo gerbėjų, jaučia šią atsakomybę, sakė ekspertas. A.Levinsonas pažymėjo, kad dauguma rusų neturi jokio supratimo apie tai, kas vyksta Ukrainoje, pavyzdžiui, apie žudynes Bučoje.

50 proc. apklaustų Rusijos gyventojų mano, kad situacija Ukrainoje gali virsti kariniu konfliktu tarp Rusijos ir NATO. Dar 34 proc. rusų mano, kad V.Putinas gali pirmas paspausti „raudonąjį mygtuką“ karo su Vakarais atveju, o to baiminasi pusė apklaustųjų.

„Jie žino apie drąsius rusų karius, kurie padeda broliškai Ukrainos tautai, atnešdami jai laisvę nuo kažkokių „nacių“. Jie remia kariuomenę, nes mano, kad jie yra šviesioji pusė, – sako A.Levinsonas. – Taip, propaganda savo darbą atlieka labai profesionaliu lygiu, bet, mano manymu, rusai galvoja: „Mes esame geri, mes esame gėrio pusėje“. Taip mąstyti daug lengviau. Nenorėčiau perkelti visos atsakomybės propagandai, tai visos visuomenės atsakomybė.“ Pasak eksperto, rusams tai, kas vyksta, yra ne karas, o konfliktas.

Kalbant apie perspektyvas, 50 proc. apklaustų Rusijos gyventojų mano, kad situacija Ukrainoje gali virsti kariniu konfliktu tarp Rusijos ir NATO. Dar 34 proc. rusų mano, kad V.Putinas gali pirmas paspausti „raudonąjį mygtuką“ karo su Vakarais atveju, o to baiminasi pusė apklaustųjų.

Dauguma baltarusių nepritaria Baltarusijos kariuomenės įžengimui į Ukrainą

Nors ukrainiečiai ir rusai yra susitelkę aplink savo šalių lyderius Volodymyrą Zelenskį ir Vladimirą Putiną, kurių reitingai yra neįtikėtinai aukšti, didžioji dauguma baltarusių vienijasi dėl idėjos – 85 proc. apklaustųjų, dalyvavusių Baltarusijos analitinių dirbtuvių (BAW) apklausoje, pasisako prieš Baltarusijos karių įvedimą į Ukrainą dalyvauti kare.

„Aiškiai dominuoja neigimas dėl galimo kariuomenės įvedimo į Ukrainą. Tik maždaug vienas iš dešimties baltarusių tai vertina teigiamai, – pažymi BAW vadovas, profesorius Andrejus Vardomackis. – Kalbame apie tragiškos istorinės atminties aktualizavimą baltarusiams, kurių kas antra karta išgyveno siaubingą karą, o šalis prarado daugiau nei pusę savo gyventojų. Šių empirinių rezultatų pilietinė prasmė yra ta, kad baltarusiai nenori tiesiogiai dalyvauti šiame kare, įvesdami karines pajėgas“. A.Vardomackis pabrėžė, kad Baltarusijos žmonių nuomonė nesutampa su oficialaus Minsko pozicija.

Tuo pat metu ukrainiečių požiūris į baltarusius yra nevienareikšmis, pabrėžia I.Volosevič. „Nereikėtų tikėtis, kad nekaltinsime baltarusių. Tuo pat metu baltarusiai kovoja mūsų kariuomenėje, esame jiems labai dėkingi, taip pat esame dėkingi už partizaninį judėjimą Baltarusijoje, tačiau ši šalis yra mūsų priešas, iš ten skrenda raketos. Nors požiūris į rusus ir baltarusius labai skiriasi. Tik trečdalis ukrainiečių dėl visko kaltina baltarusius“, – pabrėžia ekspertė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paradas Minske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paradas Minske

Pasak jos, nepaisant to, kad raketos iš Baltarusijos skrieja jau seniai, neigiamą požiūrį į baltarusius, viena vertus, inspiruoja Rusija, kita vertus, vis daugiau ukrainiečių turi žuvusių ar sužeistų giminaičių ar draugų, o tai nepagerina požiūrio į baltarusius.

Pasak I.Volosevič, 70 proc. ukrainiečių mano, kad karas tęsis ilgiau nei šešis mėnesius, o didžioji dauguma mano, kad Ukraina laimės.

„Vasario ir kovo mėnesiais dauguma ukrainiečių turėjo didelių iliuzijų dėl rusų. Manėme, kad rusai bus pasibaisėję kaip ir mes, kažkas atsitiks ir viskas baigsis. Tačiau po trijų karo mėnesių dauguma ukrainiečių mano, kad karas truks nuo pusmečio, tačiau tikėjimas pergale išlieka stabilus – 92 proc. ukrainiečių mano, kad mes laimėsime“, – pabrėžia sociologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius