15 dienos proga! Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur.
Išbandyti
05 17 /05 18 10:09

„Sotheby's“ aukcione už 27,7 mln. dolerių parduotas F. Bacono paveikslas

„Sotheby's“ pavasario aukcione Niujorke už 27,7 mln. dolerių (25,7 mln. eurų) parduotas britų tapytojo Francis Bacono (Frensio Bekono) portretas, vaizduojantis jo didžiąją meilę.
TIMOTHY A. CLARY / AFP
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Pirmąjį šiuolaikinio meno aukciono vakarą šią savaitę surinkta 234,6 mln. dolerių (217,33 mln. eurų).

Aukcionų namai tikėjosi paveikslą – pirmąjį iš dešimties 1966–1968 metais nutapytų George'o Dyerio (Džordžo Dajerio) portretų – parduoti už 30–50 mln. JAV dolerių. „Sotheby's“ šį paveikslą pristatė pirmą kartą.

Didžiausia kaina, sumokėta už vieną F. Bacono portretą, yra 70,2 mln. JAV dolerių (65 mln. eurų). Tai buvo darbas iš to paties G. Dyerio ciklo.

Viena iš vakaro žvaigždžių buvo amerikiečių tapytoja Joan Mitchell (Džoan Mičel), kurios darbai paskatino iš naujo įvertinti menininkių tapybą.

Kaina už jos paveikslą „Vidurdienis“ (Noon), viršijo 22,6 mln. dolerių (20,93 mln. eurų) ir išlaikė praėjusių metų lapkritį prasidėjusią augimo tendenciją, kai už du vadinamosios antrosios kartos amerikiečių abstrakčiojo ekspresionizmo dailininkės kūrinius pirmą kartą buvo gauta daugiau nei 20 mln. dolerių (18,5 mln. eurų).

Jos darbų pardavimo rekordas – 29,1 mln. dolerių (26,95 mln. eurų).

Vakaro metu būta ir kitų rekordų, pavyzdžiui, už Andy Warholo (Endžio Vorholo) ir Jeano-Michelio Basquiat (Žano Mišelio Baskija) kūrinį sumokėta 19 mln. dolerių (17,59 mln. eurų) – tai didžiausia kada nors sumokėta suma už tokio pobūdžio bendrą darbą – ir beveik 23 mln. dolerių (21,3 mln. eurų) už Lucio Fontanos (Lučo Fontanos) kūrinį – didžiausia kada nors aukcione už šio italų menininko darbą sumokėta kaina.

Franko Stellos (Franko Stelos) skulptūra buvo parduota už daugiau nei 15 mln. dolerių (13,89 mln. eurų).

Kita kylanti žvaigždė – neseniai mirusi afroamerikiečių dailininkė Faith Ringgold (Feit Ringold), kurios kūrinys buvo parduotas už daugiau nei 1,5 mln. dolerių (1,39 mln. eurų) – tris kartus brangiau nei ankstesnis jos rekordas.

Trečiadienį Prancūzijos ir Izraelio aukcionų namai „Patrick Drahi's“ surengs dar vieną moderniojo meno kūrinių pardavimo vakarą, kuriame bus parduodami Claude'o Monet (Klodo Monė), Pablo Picasso (Pablo Pikaso), Alexandero Calderio (Aleksandro Kalderio), Rene Magritte'o (Renė Magrito) ir britų menininkės Leonoros Carrington (Leonoros Karington) darbai.

Pernai meno rinka, kurios pardavimai siekė 14,9 mlrd. dolerių (13,8 mlrd. eurų), palyginti su 2022 metais, smuko 14 proc., nors internetinių sandorių skaičius šoktelėjo 285 procentais.

Šią savaitę Niujorke „Sotheby's“ tikisi surinkti nuo 549 iki 784 mln. JAV dolerių (nuo 509 iki 726 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius