-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sprogimai Maskvos metro stotyse: liudininkų pasakojimai (nuotraukos, video)

Atitokę po pirmojo šoko Rusijos internetiniai naujienų portalai ir tinklaraščiai pradėjo skelbti teroro aktų liudininkų ir jų artimųjų pasakojimus. Kai kada jie nesutampa ir yra prieštaringi, tačiau visi jie atskleidžia siaubą, su kuriuo susidūrė eiliniai Maskvos metro keleiviai.
Per sprogimą sužeistas metro keleivis bando susisiekti su artimaisiais.
Per sprogimą sužeistas metro keleivis bando susisiekti su artimaisiais. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sprogimas stotyje „Lubianka“ įvyko antrame vardinio traukinio „Krasnaja strela“ („Raudonoji strėlė“) vagone, kai traukinys sustojo perone. Po sprogimo pasklido daug dūmų, o žmonės ėmė eiti iš stoties, pasakojo vienas tragedijos liudininkas radijo stoties RSN eteryje. Pasak šio liudininko, sprogimas nebuvo stiprus.

Liudininkų pasakojimus aktyviai fiksuoja ir skelbia Rusijos tinklaraštininkai. Pasak jų, po sprogimų stotyje „Komsomolskaja“ kilo siaubinga spūstis. „Kalbama, kad yra nukentėjusiųjų, kuriuos tiesiog suspaudė ir sutrypė minia. Stoties vestibiuliuose susigrūdo labai daug, tūkstančiai žmonių. Į Leningrado stotį atvykę elektrinių traukinių keleiviai ėjo pažįstamu maršrutu ir pateko į spūstį. Visi išėjimai iš vestibiulio į trijų stočių aikštę, išskyrus vieną, buvo uždaryti“, – rašo ivashkov-spb.livejournal.com.

Spūstyje, susidariusioje stotyje „Park kultury“, liudininkų teigimu, žuvo moteris. Ją sutrypė minia, mėgindama ištrūkti iš stoties požemių, kai juos užtvindė dūmai. Oficialiai šis faktas dar nėra patvirtintas.

Reuters/Scanpix nuotr./Savižudžių terorisčių iapuolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Po išpuolių stotys, kuriose nugriaudėjo sprogimai, buvo uždarytos.

Kitose metro stotyse žmonių beveik nėra, praneša newsru.com. Daugelis Maskvos gyventojų, baimindamiesi pakartotinių išpuolių, nusprendė atsisakyti kelionių metro į miesto centrą.

„Stotyje „Park kultury“ sutikau penkis kruvinus žmones, jiems į plaukus buvo įsivėlusių kažkokių kūnų liekanų. Krauju paplūdusi moteris guli prie vestibiulio. Daugybė ugniagesių ir medikų“, – rašo kitas liudytojas.

„Važiavau iš stoties „Kropotkinskaja“ į „Park kultury“. Vagonai buvo sausakimši, įvyko sprogimas, išdužo stiklai, moterį sutrypė, buvo šiek tiek dūmų. Greitoji pagalba pasirodė po dešimties minučių“, – pasakojo radijo stoties „Echo Moskvy“ klausytojas.

Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS, remdamasi liudininkais, praneša, kad per teroro išpuolį stotyje „Park kultury“ panikos tarp keleivių nekilo.

„Išgirdome negarsų pliaukštelėjimą ir nesupratome, kad įvyko, – žurnalistams pasakojo Osetas Kulijevas, kuris per sprogimą važiavo vienu iš traukinio vagonų. – Kai žmonės suprato, kad įvyko teroro išpuolis, visi pradėjo eiti iš vagonų, tačiau panikos beveik nebuvo. Per garsiakalbius buvo pranešta, kad įvyko sprogimas, kaip reikia elgtis ir kad būtina visiems išlipti iš vagonų ir kilti į miestą.“

Pasak O.Kulijevo, nesimantė nei ugnies, nei sugriovimų, tačiau žmonės pajuto aiškų degančio plastiko kvapą. „Pagalba atėjo gana greitai, – pridūrė jis. – Mes net nesitikėjome, kad ji pasirodys taip operatyviai.“

Tuo tarpu žmonės, kurie važiavo stotyje „Lubianka“ susprogdintame traukinyje, pasakojo, kad nesuprato, kas įvyko. „Mes nesupratome, kas įvyko, manėme, kad ant vagono užkrito lubų perdangos. Visi ėmė šaukti, – pasakojo gretimame susprogdintajam vagonui važiavusi mergina. – Tik kai išėjome į gatvę, sužinojome apie sprogimą.

Žiūriu, žmonės, kurie eina iš platformos, jau smarkiai aplamdyti, drabužiai suplėšyti į skutus, vienam vyrui ant peties kažkieno mėsos gabalas prilipęs. Siaubas. Išlindau viršun, pasiėmiau taksi ir namo.„Per sprogimą ėjau jungtimi tarp stočių „Kuzneckij most“ ir „Lubianka“, kilau eskalatoriumi ir išgirdau stiprų pokštelėjimą, – pasakojo įvykio liudininkas Aleksejus. – Iš viršaus pasipylė dulkių debesis, žmonės ėmė bėgti eskalatoriumi, griūti. Kai išėjau į Lubiankos aikštę, ten jau buvo gelbėtojų, ugniagesių, milicijos ir greitosios pagalbos medikų.“

Kitose Maskvos metro stotyse ir linijose buvę keleiviai pasakoja, kad staiga iš visų pusių pasipylė milicininkai su metalo ieškikliais, jie ėmė tikrinti keleivių bagažą. Prie įvairių stočių įėjimų stoviniavo daugybė išsigandusių žmonių, mėginančių prisiskambinti artimiesiems. Kai kurie verkė.

„Viskas prasidėjo, kai įlipau į traukinį stotyje „Biblioteka imeni Lenina“, – dar vienas liudininkas pasidalijo tuo, ką patyrė, su naujienų agentūra „RIA Novosti“. – Mums aiškino, kad traukinys vėluos, tačiau niekas nepaaiškino, kad reikia evakuotis, kad traukiniai daugiau nebevažiuos. Pasakė „Palaukite“, „Pasinaudokite antžeminiu transportu“. Stotyje „Kropotkinskaja“ stovėjome 10 minučių, po to priešais stotį „Park kultury“ maždaug 5 minutes prastovėjome tunelyje ir tada maždaug po trijų minučių... Važiavau maždaug per vidurį sąstato, o maždaug pirmame ar antrame vagone nuo galo nugriaudėjo sprogimas ir aš visu kūnu pajutau vibraciją. Tuo metu traukinys jau stovėjo gal dvi minutes. Nugriaudėjo sprogimas, buvo daug dūmų. Žmonės kraupiai šaukė.“

„Šiandien vos nepakliuvau į patį sprogimo metro epicentrą. Stotyje „Lubianka“ perku kasoje bilietą, girdžiu, kažkoks pokštelėjimas. Ypatingo dėmesio neatkreipiau, nuėjau eskalatoriaus link, pakeliui pasiėmiau laikraštį „Metro“, žiūriu, kitu eskalatoriumi, kuris juda viršun, ėmė virsti apstulbę žmonės ir pasipylė baltas tinkas. Na, galvoju, pakliuvau. O ten iki platformos dvi eskalatorių pakopos. Aš viena nusileidau ir toliau nusprendžiau nelįsti, pasukau atgal į viršų. Žiūriu, žmonės, kurie eina iš platformos, jau smarkiai aplamdyti, drabužiai suplėšyti į skutus, vienam vyrui ant peties kažkieno mėsos gabalas prilipęs. Siaubas. Išlindau viršun, pasiėmiau taksi ir namo. Siaubas. Siaubas. Siaubas“, – vieną liudininką cituoja realtypress.ru.

„Visą dieną galvoju apie savo mamą. Ji kurį laiką prasėdėjo sustabdyto traukinio vagone, o paskui perėjime iš stoties „Park kultury“ radialinės dalies į žiedinę išgirdo sprogimą, – rašo tinklaraštininkas pihena. – Gatvėje nebuvo įmanoma rasti transporto. Laukiame jos grįžimo namo. Po pirmojo sprogimo, nujausdamas antrąjį, neišleidau sesers į universitetą. Gali būti, kad ji kaip tik būtų spėjusi nuvažiuoti iki „Park kultury“ persėsti 8.36 val.“

Du sprogimai Maskvos metro nugriaudėjo pirmadienio rytą stotyse „Lubianka“ ir „Park kultury“. Per sprogimus, pirminiais duomenimis, žuvo 38 žmonės.

Spūstis metro stotyje „Komsomolskaja“ po sprogimo:

VIDEO: Давка в метро на Комсомольской
VIDEO: Moscow metro blast: First video of subway explosion

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius