Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sprogimas Minsko metro priešais Aliaksandro Lukašenkos rezidenciją. Yra aukų (atnaujinta 8.27 val.)

Pirmadienio vakarą Baltarusijos sostinės metro įvyko sprogimas, yra nukentėjusiųjų ir žuvusiųjų. Baltarusijos teisėsaugos institucijos paskelbė, kad sprogimas Minske – teroristinis išpuolis. Neatmetama galimybė, kad jį įvykdė kol kas nenustatytos jėgos iš užsienio.
Minsko metro stotis „Oktiabrskaja“, nekentėjusi nuo sprogimo
Specialiosios tarnybos atskubėjo prie metro stoties „Oktiabrskaja“. / charter97.org nuotr.

Kaip pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi Minsko gelbėtojų tarnybų duomenimis, sprogimo priežastis metro stotyje „Oktiabrskaja“ kol kas nėra aiški. Gelbėtojai ir specialiųjų tarnybų atstovai dirba įvykio vietoje.

Kita Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi liudininkų žodžiais, praneša, kad yra aukų. Iš metro stoties išėjimo veržiasi juodi dūmai, laukan bėga žmonės kruvinais veidais, sudraskytais rūbais, kai kurie be batų. Kitus ant neštuvų išneša gelbėtojai.

Apie sprogimo priežastis žinių nėra (papildyta 18.50 val.)

Vietos žiniasklaida praneša, kad sprogimas nugriaudėjo 17.56 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Nepatvirtintais duomenimis, jis įvyko ant stoties platformos. Pasak „Bielaruskie novosti“ korespondento, nukentėjo mažiausiai 20 žmonių.

Apie žuvusius kol kas žinių vis dar nėra. Dėl sprogimo, kaip praneša Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BELTA, remdamasi liudininkų pranešimais, galėjo įgriūti dalis vidinių stoties konstrukcijų.

Dėl atsargumo uždaromos ir gretimos metro stotys – „Jakubo Kolaso aikštė“ bei „Lenino aikštė“.

Minsko teisėsaugos pareigūnai tvirtina, kad sprogimo priežastis dar nėra žinoma. Apie teroro išpuolį oficialūs asmenys kol kas nekalba, nors kai kurios Baltarusijos žiniasklaidos priemonės jau lygina šį įvykį su teroristų įvykdytais sprogimais Maskvos metro 2010 metų kovą.

VIDEO: VIDEO0013

Pasirodė pirmosios žinios apie žuvusiuosius, įtariamas teroristų išpuolis (papildyta 19.13 val.)

BELTA sprogimą įvardijo kaip teroro išpuolį ir pranešė, kad yra žuvusių žmonių, tiksliai neįvardindama jų skaičiaus. Kitos žiniasklaidos priemonės tvirtina, kad žuvo mažiausiai du žmonės, o dar apie 30 sužeista.

Įvykio vietoje dirba mažiausiai dešimt greitosios pagalbos ir 12 ugniagesių ekipažų.

Centrinėje miesto magistralėje, Nepriklausomybės prospekte, esanti metro stotis „Oktiabrskaja“ – tai pats Minsko centras. Visiškai greta, už skvero, stovi Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos rezidencija.

Sprogimas nugriaudėjo netoli eskalatoriaus (papildyta 19.28 val.)

„Interfax“ praneša, kad daugelis iš sužeistųjų vis dėlto patyrė sunkias traumas, kai kurie iš jų yra smarkiai apdegę. Pasak naujienų agentūros, tokie sužalojimai liudija, kad sprogimas buvęs galingas.

Minsko greitosios pagalbos dispečeriai atsisako žurnalistams patikslinti sužeistųjų skaičių: „Sužeistųjų labai daug, apie jų skaičių kol kas anksti kalbėti“. Sužaloti žmonės gabenami į įvairias miesto ligonines.

Liudininkas vardu Igoris žurnalistams sakė, kad sprogimas įvyko tarp antrojo ir trečiojo metro traukinio vagonų. „Ten labai daug kruvinų žmonių. Aš pats iš ten išnešiau šešis jaunuolius. Manau, kad yra ir žuvusiųjų“, – cituoja šį pašnekovą Baltarusijos žiniasklaida.

Kitas liudininkas, Michailas Vasiljevas, papasakojo, kad ant stoties „Oktiabrskaja“ platformos po sprogimo atsirado pusmetrio skersmens duobė, o pats sprogimas nugriaudėjo netoli eskalatoriaus.

Aukų skaičius auga (papildyta 19.47 val.)

Per sprogimą, paskutiniais duomenimis, žuvo mažiausiai trys žmonės. Apie tai pranešė Baltarusijos radijo stotis „Evroradio“.

Televizijos kanalas „Russia Today“ praneša apie septynis žuvusiuosius.

Sužeistų žmonių suskaičiuota per pusšimtį. Pasak liudininkų, daugeliui jų skeveldromis sužalotos kojos. Kai kurie žmonės buvo sužeisti, kai po sprogimo sugriuvo eskalatorius.

A.Lukašenka sušaukė skubų pasitarimą (papildyta 20.21 val.)

Baltarusijos internetinės žiniasklaidos priemonės skelbia, kad sprogimas pažeidė kapitalines stoties konstrukcijas. Nors prieš tai liudininkai tvirtino, kad sprogimas nugriaudėjo perone, o po sprogimo ant platformos liko didelis krateris, naujesnės žinios skelbia, kad sprogimas galėjo įvykti paskutiniame metro traukinio vagone. Iš įvairių šaltinių gaunama informacija ir toliau lieka netiksli ir prieštaringa.

Prie įėjimo į stotį lauke ant neštuvų guli uždengti dviejų žuvusiųjų kūnai.

VIDEO: Взрыв в Минске. Есть погибшие

Tuo tarpu sprogimą išgyvenę liudininkai laikraščiui „Komsomolskaja pravda“ tvirtina stoties viduje matę mažiausiai septynis lavonus. Pasak jų, sprogimas kraupiai suniokojo žuvusiųjų kūnus – ant perono guli nutrauktos rankos ir galvos. Po sprogimo stotyje kilo gaisras ir pasklido aitrūs dūmai, o iš stoties išbėgusių žmonių veidai ir rūbai padengti suodžiais.

Iš karto po sprogimo traukiniai ir toliau važiavo pro stotį „Oktiabrskaja“, tačiau joje nestodavo. Vėliau eismas šia metro atšaka iš viso buvo nutrauktas.

Į sprogimo vietą atvyko Baltarusijos sveikatos apsaugos ir informacijos ministrai, Minsko meras ir įvairių Minsko milicijos bei KGB padalinių vadovai.

Prezidentas A.Lukašenka dėl sprogimo sušaukė skubų neeilinį pasitarimą su atsakingais valdininkais ir pareigūnais. Vėliau, kaip praneša vietos žiniasklaida, viešą pareiškimą turėtų padaryti Baltarusijos vidaus reikalų ministras Anatolijus Kulešovas.

Pagrindinė versija – teroro išpuolis (papildyta 20.56 val.)

Pagrindinė sprogimo versija – teroristų išpuolis, mano Baltarusijos teisėsaugos institucijos. Apie tai, remdamasi šaltiniais šiose institucijose, pranešė naujienų agentūra „Interfax-Zapad“. Šaltinių teigimu, šios versijos pagrįstumą liudija sužalojimų, kuriuos patyrė metro stotyje buvę žmonės, pobūdis. Kai kurios žiniasklaidos priemonės pranešė, kad sprogmuo buvo prikimštas varžtų ir smulkių metalinių nuolaužų.

Sužeistųjų skaičius išaugo iki 90. Pusšimtis žmonių nugabenta į ligonines. Dar apie 40-čiai lengviau nukentėjusiųjų pagalba buvo suteikta vietoje.

Liudininkė: buvo du sprogimai (papildyta 21.38 val.)

Liudininkė vardu Diana tiesioginiame radijo stoties „Evroradio“ eteryje papasakojo, kad metro stotyje nugriaudėjo ne vienas, o du sprogimai.

„Tuo metu kaip tik leidausi eskalatoriumi žemyn, žengiau kelis žingsnius ir tada išgirdau du pliaukštelėjimus, beveik vienu metu. Iš pradžių pamaniau, kad tai petardos, ir tik vėliau supratau, kad tai sprogimai. Už manęs ir priešais mane pasklido daugybė dūmų, aš atsidūriau tarp dviejų sprogimų. Vienas iš jų visiškai nugriovė visas keturias eskalatoriaus linijas su visais žmonėmis, kurie ant jų buvo. Stotyje buvę žmonės puolė bėgti prie eskalatorių, norėdami ištrūkti, tačiau pamatė, kad viskas sugriauta. Tada jie puolė atgal, bet ten irgi po sprogimo buvo daugybė dūmų. Mes nežinojome, kur mums bėgti, dūmai buvo visur. Laimė, greitai pasirodė vietiniai pareigūnai ir jie mus išvedė per tarnybinį išėjimą. Viena moteris garsiai šaukė, degė jos drabužiai“, – pasakojo liudininkė.

Pasak jos, sprogimų metu perone buvo labai daug žmonių, nes viskas įvyko piko metu. Be to, kaip tik tuo metu atvažiavo vienas traukinys ir iš jo lipo keleiviai.

Paskutiniais duomenimis, kuriuos paskelbė valstybinė Baltarusijos televizija, sužeistųjų skaičius išaugo iki 103. Žuvusiųjų skaičius pakilo iki 11 – tokį skaičių paskelbė A.Lukašenkos administracijos atstovai.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka šį vakarą apsilankė metro stotyje „Oktiabrskaja“ ir padėjo gėlių, pagerbdamas žuvusiuosius. Pranešama, kad A.Lukašenka įpareigojo atitinkamas tarnybas sustiprinti saugumą Minske ir užtikrinti, kad žuvusiųjų šeimoms ir sužeistiesiems būtų suteikta visa būtina pagalba.

Kaip praneša „RIA Novosti“, A.Lukašenkai paskambino Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Jis pareiškė užuojautą dėl įvykio ir pasiūlė Rusijos teisėsaugos institucijų pagalbą tiriant išpuolį.

A.Lukašenka pareikalavo greito teroro akto ištyrimo (papildyta 22.10 val.)

Dar kartą patikslintais duomenimis, kuriuos paskelbė Baltarusijos televizijos kanalas STV, per išpuolį žuvo 11 žmonių, o dar 128 buvo sužeisti.

Žuvusiųjų skaičių patvirtino ir pats A.Lukašenka, kuris pagrindinę atsakomybę už išpuolio ištyrimą užkrovė ant KGB pirmininko Vadimo Zaicevo pečių. Radijo stotis „Svoboda“ pranešė, kad A.Lukašenka iš jėgos struktūrų vadovų pareikalavo „greitų rezultatų“.

A.Lukašenka taip pat įpareigojo šalies gynybos ministrą Jurijų Žadobiną patikrinti visus amunicijos sandėlius, tačiau neatmetė galimybės, kad teroro išpuolis galėjo būti suplanuotas užsienyje. „Aš neatmetu galimybės, kad mums šitą „dovanėlę“ galėjo atvežti iš išorės. Bet mums reikia pasitikrinti ir namuose“, – pareiškė A.Lukašenka per skubiai sušauktą pasitarimą.

Nustatyta bombos galia (papildyta 3.09 val.)

Pirminiais duomenimis, sprogmens galia siekė nuo 5 iki 7 kg pagal trotilo ekvivalentą, pranešė Baltarusijos televizija, remdamasi šaltiniais šalies vidaus reikalų ministerijoje. Kaip pasakojo šios institucijos atstovai, sprogmuo buvo paliktas po suoleliu metro stotyje. Jo paliktos duobės skersmuo siekia ne pusę metro, kaip skelbta anksčiau, o visą metrą.

Taip pat patvirtinta anksčiau skelbta informacija, kad sprogmuo buvo užpildytas smulkiomis metalinėmis detalėmis. Pasak vidaus reikalų ministro A.Kulešovo, tai buvo maždaug centimetro skersmens metaliniai rutuliukai. Sprogimo metu stotyje buvo apie 300 žmonių.

A.Kulešovas taip pat pranešė, kad sustiprinta į Baltarusiją iš kitų šalių įvažiuojančių transporto priemonių patikra. Ypatingas dėmesys kreipiamas pasienio punktuose Vitebsko, Mogiliovo ir Gomelio srityse.

Teroro akto tyrimo grupei vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Andrejus Švedas.

Dar kartą patikslintais duomenimis, per sprogimą žuvo 11 žmonių ir 126 buvo sužeisti. 22 iš jų yra sunkios būklės.

Pasak gydytojų, daugelis stotyje buvusių žmonių sužeisti skeveldromis ir apdegę. Iš jų kūnų traukiami marmuro, kuris panaudotas įrengiant stoties interjerą, gabaliukai.

Papildyta 08.27 val.: Naujausiais duomenimis, per sprogimą Minsko metro stotyje „Oktiabrskaja“ žuvo 12 žmonių, sužeisti 149.

ISTORIJOS TĘSINĮ RASITE ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius