-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankoje dėl įtarimų kurstant masinį smurtą sulaikyti du valdantieji parlamentarai

Šri Lankos policija areštavo du parlamentarus iš valdančiosios partijos, įtariamus kurstant masinį smurtą, dėl kurio praėjusią savaitę šalis kelioms dienoms nugrimzdo į neramumus, pareikalavusius devynių gyvybių, trečiadienį pranešė pareigūnai.
Demonstracija Šri Lankoje
Demonstracija Šri Lankoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Abu parlamento nariai, priklausantys prezidento Gotabayos Rajapaksos partijai, antradienį vakare buvo apklausti tyrėjų ir naktį buvo sulaikyti, informavo policijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Yra tiesioginių įrodymų, inkriminuojančių abu parlamento narius, todėl jie buvo areštuoti“, – pridūrė jis.

Sanathas Nishantha ir Milanas Jayathilake yra tarp 22 politikų, kurių pasai praėjusią savaitę buvo konfiskuoti dėl įtarimo smurto kurstymo. Tarp jų yra ir buvęs premjeras Mahinda Rajapaksa bei jo sūnus Namalas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mahinda Rajapaksa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mahinda Rajapaksa

Gegužės 9 dieną tūkstančiai valdančiosios partijos šalininkų, autobusais atvykusių į sostinę, užpuolė taikią vyriausybės kritikų demonstraciją. Jos metu buvo reikalaujama prezidento G.Rajapaksos atsistatydinimo dėl šalį paralyžiavusios ekonominės krizės.

Tuometis premjeras M.Rajapaksa (vyresnysis prezidento brolis) atsistatydino netrukus po to, kai minios išpuolis sukėlė naują smurto protrūkį ir padegimus, per kuriuos buvo sunaikinta daugiau kaip 70 valdančiosios partijos lyderių namų.

Sveikatos apsaugos institucijų duomenimis, per neramumus buvo hospitalizuoti daugiau kaip 225 žmonės.

Policija pranešė sulaikiusi apie 500 asmenų, galimai prisidėjusių prie smurto bangų.

Kabineto formavimas

Tūkstančiai žmonių tebeprotestuoja prie prezidento biuro Kolombe, reikalaudami, kad jis atsistatydintų dėl ekonomikos krizės, išprovokavusios didelį maisto, degalų ir būtiniausių vaistų stygių.

Deficitą apsunkina rekordinė infliacija ir ilgi elektros energijos išjungimai – taigi, šrilankiečiai susiduria su didžiuliais sunkumais, įsibėgėjus didžiausiai finansų krizei nuo pat šalies nepriklausomybės nuo Britanijos paskelbimo 1948 metais.

Praėjusią savaitę nauju premjeru buvo paskirtas Ranilas Wickremesinghe.

Jis yra užsitikrinęs svarbią dviejų pagrindinių opozicinių partijų paramą sudarant „vienybės vyriausybę“. Jos pagrindinė užduotis būtų išvesti šalį iš krizės, tačiau naujasis kabinetas dar nebaigtas formuoti.

Šeštadienį buvo paskirti keturi ministrai. Pasak šaltinių, R.Wickremesinghe vis dar derasi su galimais koalicijos partneriais, kad galutinai suformuotų savo kabinetą.

Spėjama, jog premjeras taip pat perims itin svarbų finansų portfelį, kad galėtų tiesiogiai derėtis dėl finansinės pagalbos su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF).

Energetikos ministras Kanchana Wijesekera pareiškė, kad Šri Lakoje kilusi energetikos krizė yra didesnė, nei iš pradžių buvo baiminamasi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Šri Lankoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Šri Lankoje

„Artimiausias dvi dienas negalėsime tiekti benzino, todėl raginu vairuotojus nestovėti eilėse“, – parlamente sakė K.Wijesekera.

Anot jo, vyriausybei pavyko surinkti 53 mln. dolerių degalų gabenančiam tanklaiviui, jau prisišvartavusiam Kolombo uoste ir laukiančiam, kol bus už krovinį bus visiškai atsiskaityta.

„Benziną galėsime paskirstyti tik šeštadienį arba sekmadienį, tačiau turime rezervą būtiniausioms tarnyboms, tokioms kaip greitoji pagalba“, – nurodė K.Wijesekera.

Dėl užsienio valiutos krizės Šri Lankoje taip pat trūksta 14 būtiniausių preparatų, įskaitant vakcinas nuo pasiutligės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius