Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankoje kilus pasipiktinimui iš areštinės paleistas kairiųjų aktyvistas J.Stalinas

Šri Lankos teismas pirmadienį paleido už užstatą įtakingą kairuolį profsąjungos lyderį Josephą Staliną, kurio areštą, išprovokavusį plataus masto protestus, pasmerkė tarptautinė bendruomenė.
Protestuotojai Šri Lankoje
Protestuotojai Šri Lankoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Šri Lanka

Per kelis mėnesius trukusias demonstracijas, pasiekusias kulminaciją liepą, kai pabėgo ir atsistatydino prezidentas Gotabaja Rajapaksa, policija sulaikė dešimtis asmenų, kaltinamų viešosios nuosavybės gadinimu.

57 metų J.Stalinas ketvirtadienį buvo areštuotas už nepagarbą teismui, nes sudalyvavo antivyriausybinėje demonstracijoje, kurią teismas gegužę uždraudė.

Profsąjungos vadovas, kurį jo tėvas, užkietėjęs komunistas, pavadino velionio sovietų diktatoriaus Josifo Stalino vardu, padėkojo JT Žmogaus teisių tarybos pareigūnams, paraginusiems jį paleisti, taip pat kolegoms aktyvistams, protestavusiems Šri Lankoje.

„Vyriausybė negali mūsų įbauginti areštais. Visoje šalyje yra sulaikyti dar mažiausiai 50 protestuotojų“, – naujienų agentūrai AFP sakė J. Stalinas, žadėdamas toliau agituoti prieš naująjį prezidentą Ranilą Wickremesinghe.

Liepos 9 dieną dešimtys tūkstančių žmonių, įsiutusių dėl saloje įsiplieskusios beprecedentės ekonominės krizės, šturmavo G.Rajapaksos rūmus ir jo biurą pajūryje, kaltindami jį neūkiškai valdant Šri Lankos iždą.

Valstybės vadovas tuomet pabėgo iš šalies ir vėliau atsistatydino.

Jo įpėdinis atskyrė „protestuotojus“ nuo „riaušininkų“ ir pažadėjo imtis griežtų veiksmų prieš „bet kokius tvarkos drumstėjus“.

Šri Lankos mokytojų profsąjungos sekretorius J.Stalinas tapo iškiliausiu aktyvistu, sulaikytu naujajai vyriausybei malšinant neramumus.

Policija taip pat areštavo kitą protestuotoją, įsilaužusį į nuversto lyderio asmeninį barą, išgėrusį ten alaus ir pasišalinusį su prezidentui priklaususiu bokalu.

Dar vienas demonstrantas buvo sulaikytas už tai, kad iš rūmų išnešė dvi oficialias vėliavas ir panaudojo jas kaip paklodę ir sarongą.

Protestuotojams užėmus prezidentūrą socialiniuose tinkluose iš karto pasirodė įrašų, kuriuose matyti, kaip jie šėlsta baseine ir šokinėja ant keturviečių lovų didžiuliame komplekse.

Vis tik protestuotojai perdavė valdžios atstovams apie 17,5 mln. Šri Lankos rupijų (47,6 tūkst. eurų) grynaisiais, kurie buvo rasti viename iš kambarių.

Praėjusį mėnesį kariuomenė išardė protestuotojų stovyklą prie prezidento biuro. Tą žingsnį pasmerkė tarptautinė bendruomenė dėl įtariamo perteklinės jėgos panaudojimo prieš beginklius demonstrantus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius