Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 12 /12:35

Šri Lankos prezidentas turi paskirti naują premjerą

Šri Lankos prezidentas Gotabaya Rajapaksa po kelias dienas trukusių neramumų ketvirtadienį turi paskirti naują premjerą, bandysiantį išvesti šalį iš sunkios ekonominės krizės, pranešė pareigūnai.
Ranilas Wickremesinghe
Ranilas Wickremesinghe / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžiausias galimybes tapti „vienybės vyriausybės“, kurią 225 narių parlamente remtų įvairios partijos, vadovu turi penkis kartus premjero poste dirbęs gerbiamas politikas Ranilas Wickremesinghe. Jis pakeistų pirmadienį atsistatydinusį G.Rajapaksos vyresnįjį brolį Mahindą.

„Prisaikdinimas tikėtinas šiandien, nebent būtų paskutinės minutės nesklandumų“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas prezidentui artimas aukšto rango pareigūnas.

22 mln. gyventojų turinti Šri Lanka išgyvena didžiausią ekonominę krizę nuo nepriklausomybės paskelbimo. Nuolatiniai elektros energijos tiekimo sutrikimai bei didelis maisto produktų, degalų ir vaistų stygius šioje Pietų Azijos valstybėje išprovokavo ne vieną savaitę besitęsiančius antivyriausybinius protestus.

Prezidentas raginamas atsistatydinti, bet trečiadienį vakare per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus jis neužsiminė, kad galėtų pasiduoti spaudimui.

Vis dėlto bandydamas patraukti savo pusėn opoziciją 72 metų G. Rajapaksa pažadėjo atsisakyti daugumos savo vykdomųjų galių ir šią savaitę suformuoti naują ministrų kabinetą.

„Paskirsiu premjerą, turėsiantį daugumą parlamente ir žmonių pasitikėjimą“, – per televiziją paskelbė G.Rajapaksa.

Premjeras M.Rajapaksa atsistatydino jo šalininkams užpuolus antivyriausybinius protestuotojus Kolombe.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Šri Lankoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Šri Lankoje

Tai išprovokavo kelias dienas trukusį ir mažiausiai devynias gyvybes nusinešusį smurtą. Dar daugiau kaip 200 žmonių buvo sužeisti, buvo padegta dešimtys M.Rajapaksos šalininkų namų.

Saugumo pajėgų patruliavimas ir įsakymas joms iškart šaudyti į visus plėšikaujančius ar smurtaujančius žmones nuslopino neramumus.

Komendanto valanda ketvirtadienį ryte buvo atšaukta, kad žmonės galėtų nusipirkti atsargų, bet vos po šešių valandų ji vėl buvo įvesta.

Iš pradžių vadovauti naujai vyriausybei buvo pakviesta pagrindinė opozicinė partija SJB, bet jos lyderis Sajithas Premadasa pareikalavo, kad pirma atsistatydintų prezidentas.

Tačiau maždaug tuzinas SJB parlamentarų pažadėjo paramą 73 metų R.Wickremesinghe, nuo 1993-iųjų penkis kartus dirbusiam premjero poste ir laikomam provakarietišku laisvosios rinkos reformų šalininku.

R.Wickremesinghe yra vienintelis savo partijos UNP parlamentaras, sutriuškintas per 2020 metų rugpjūčio rinkimus, kai M.Rajapaksa užsitikrino dviejų trečdalių daugumą.

Kilus ekonominei krizei, M.Rajapaksos vyriausybė ėmė byrėti – daug jos narių perbėgo į opoziciją, bet nuo balandžio jokia grupė parlamente neturi absoliučios daugumos.

Šri Lanka praėjusį mėnesį dėl užsienio valiutos trūkumo paskelbė negalinti grąžinti užsienio skolų ir dabar derasi su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) ir kitais skolintojais dėl pagalbos paketo.

Šalies centrinio banko vadovas trečiadienį perspėjo, kad ekonomika „galutinai žlugs“, jeigu per dvi dienas nebus paskirta nauja vyriausybė.

Galiausiai Šri Lankos teismas ketvirtadienį uždraudė buvusiam ministrui pirmininkui M.Rajapaksai, jo sūnui politikui Namalui ir 15-ai ekspremjero sąjungininkų išvykti iš šalies dėl smurto veiksmų prieš antivyriausybinių demonstracijų dalyvius.

Sostinės Kolombo magistrato teisėjas taip pat paprašė policijos ištirti riaušininkų pirmadienio išpuolius prieš taikius protestuotojus, paskatinusius atsakomąjį smurtą, per kurį žuvo devyni žmonės ir buvo padaryta didžiulės materialinės žalos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius