Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stounhendžo istorinėje vietovėje vasaros saulėgrįžą šventė tūkstantinė minia

Tūkstančiai šiuolaikinių druidų, pagonių ir Naujojo Amžiaus sekėjų antradienį – ilgiausią metų dieną Šiaurės pusrutulyje – Stounhendžo istorinėje vietovėje pasitiko vasaros saulėgrįžą.
Stounhendžo istorinėje vietovėje vasaros saulėgrįžą šventė tūkstantinė minia
Stounhendžo istorinėje vietovėje vasaros saulėgrįžą šventė tūkstantinė minia / „Maxmilliganphoto“ / SWNS / „Scanpix“ nuotr.

Viltšyro policija pranešė, kad prie šio megalitinio statinio Anglijos pietuose giedrą rytą stebėti Saulės patekėjimo 4 val. 49 min. vietos (6 val. 49 min. Lietuvos) laiku buvo susirinkę apie 6 tūkst. žmonių.

Atmosfera buvo „šventiška“, areštuoti tik du asmenys, vienas dėl užpuolimo, o kitas – dėl narkotikų turėjimo, nurodė policija.

Tai pirmas kartas nuo 2019 metų, kai žmonėms buvo leista rinktis Stounhendže saulėgrįžos šventei. 2020 ir 2021 metais dėl COVID-19 pandemijos Saulės patekėjimas buvo transliuojamas internetu.

Į pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Stounhendžas, kaip manoma, yra 4,5 tūkst. metų senumo. Jį vėjų perpučiamoje lygumoje pastatė Saulę garbindavusi neolito kultūra. Ekspertai vis dar nesutaria dėl jo paskirties, bet teigiama, kad tai galėjo būti astronominė stebykla.

Megalitinis statinys pastatytas taip, kad per vasaros saulėgrįžą Saulė pateka virš Kulno akmens, kuris tradiciškai žymi saulėtekio tašką horizonte, ir spinduliai pasiekia rato centrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius