Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudanas nustatė baudžiamąją atsakomybę už moterų lytinių organų žalojimą

Sudano Suverenioji Taryba, dabartinis šalies aukščiausiasis valdžios organas, penktadienį patvirtino įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už moterų genitalijų žalojimą, paskelbė Teisingumo ministerija.
Sudanietė
Sudanietė / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sudanas Moteris

Taryba, sudaryta iš kariškių ir civilių, pritarė virtinei įstatymų, įskaitant „kriminalizuojantį“ tradicinę praktiką, žinomą kaip moterų lytinių organų žalojimas (MLOŽ) arba moterų apipjaustymas. Ši tradicija buvo pripažinta „žeidžiančia moterų orumą“, sakoma ministerijos pranešime.

Anksčiau šiais metais Sudano vyriausybė pritarė Baudžiamojo kodekso pataisoms, numatančioms, kad atliekantiems MLOŽ gresia iki trejų metų laisvės atėmimo ir bauda.

Kaip nurodo Jungtinės Tautos, Sudane MLOŽ patiria beveik devyni dešimtadaliai mergaičių.

Atliekant radikaliausią procedūrą mergaitėms išpjaunamos lytinės lūpos ir klitoris – dažnai nehigieniškomis sąlygomis ir nesukeliant nejautros.

Žmogaus teisių grupės jau daug metų smerkia šias procedūras kaip barbarišką tradiciją, sukeliančią aukoms sunkių fizinių, psichologinių ir seksualinių komplikacijų. Be to, nemažai apipjaustymą patyrusių mergaičių miršta.

Teisingumo ministerijos pranešime sakoma, kad MLOŽ atliekantys gydytojai ir sveikatos apsaugos darbuotojai bus baudžiami pagal naująjį įstatymą, o ligoninės, klinikos ir kitos įstaigos, kur atliekamos tokios procedūros, bus uždaromos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius