Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudaniečiai nepaisydami komendanto valandos reikalauja karinės valdžios pasitraukimo

Sudano protestuotojai nepaisydami naktinės komendanto valandos penktadienį tęsia jau keturis mėnesius vykstančias masines demonstracijas. Demonstrantai piktinasi tuo, kad armijos vadai, ketvirtadienį nušalinę ilgametį prezidentą Omarą al Bashirą, perėmė šalies kontrolę. Protestų lyderiai atmeta vadų suformuotą laikinąją karinę tarybą, kurią vadina „tais pačiais senais veidais“ iš senojo režimo, šalį geležiniu kumščiu valdžiusio tris dešimtmečius.
Sudanas
Sudanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sudanas

Demonstrantai reikalauja, kad pereigai prie demokratijos vadovautų kokia nors civilinė institucija, kuri užbaigtų konfliktus, įstūmusius šalį į vis didėjantį skurdą.

Dauguma parduotuvių ir įstaigų penktadienį, kuris Sudane yra maldos ir poilsio diena, nedirba.

Po musulmonų penktadienio vidurdienio maldų į Chartumo ir jo miesto dvynio Umdurmano gatves turėtų išeiti didžiulės minios, todėl baiminamasi konfrontacijos.

Vašingtonas paragino karinę tarybą „elgtis santūriai ir vyriausybėje skirti vietos civiliams“. Europos Sąjunga paragino armiją įvykdyti greitą perėjimą prie civilinio valdymo.

Paskutinis išrinktas Sudano premjeras Sadiqas al Mahdi, opozicinės partijos „Umma“ lyderis, kurį O.al Bashiras nuvertė per karinį perversmą 1989-aisiais, po maldų vienoje svarbiausių Umdurmano mečečių turi pasakyti kalbą šalininkams.

Po savanoriškos tremties sugrįžęs į Chartumą S.al Mahdi su savo partija prisidėjo prie paprastų žmonių, kurie buvo masinių protestų iki ketvirtadienio perversmo varomoji jėga.

Gerai organizuota Sudano profesionalų asociacija, vienijanti gydytojus, mokytojus ir inžinierius, ragino žmones aktyviai dalyvauti penktadienio protestuose. Tą pačią žinią skelbė platesnis opozicinis Aljansas už laisvę ir permainas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sudano prezidentas Omaras al-Bashiras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sudano prezidentas Omaras al-Bashiras

„Dabar tai mūsų aikštė“

Nors naujoji karinė taryba perspėjo laikytis naktinės komendanto valandos, prie armijos štabo budėję kariai ketvirtadienį nevaikė protestuotojų, ten stovyklavusių jau šeštą naktį iš eilės, sakė demonstrantai.

Kai kurie protestuotojai šnekučiavosi su kariais ir sakė, kad konfliktuoja su perversmui vadovavusiais vadais, o ne su eiliniais.

„Mums nebuvo skirtumo tarp praėjusios nakties ir ankstesnių dienų bei naktų“, – sakė vienas protestuotojas, prisistatęs Abu Obeida.

„Dabar tai mūsų aikštė. Mes ją užėmėme ir neišeisime, kol pergalė nebus pasiekta, – sakė jis. – Mes pažeidėme komendanto valandą. Toliau tai darysime, kol atsiras civilinė laikinoji vyriausybė.“

Sudano gynybos ministras Awadas Ibnoufas, kuris per valstybinę televiziją ketvirtadienį pareiškė, kad kariuomenė sulaikė šalies prezidentą O.al Bashirą, sakė, kad laikinoji karinė taryba prezidentą pakeitė dvejiems metams, ir pridūrė, kad šalies sienos ir oro erdvė bus uždarytos iki atskiro pranešimo.

Pasak A.Ibnoufo, taryba taip pat įvedė komendanto valandą nuo 22 val. iki 4 val. vietos (nuo 23 val. iki 5 val. Lietuvos) laiku.

Valstybinė televizija vėliau parodė reportažą, kaip A.Ibnoufas duoda tarybos pirmininko priesaiką, šalia stovint jo naujajam pavaduotojui, armijos Generalinio štabo viršininkui generolui leitenantui Kamalui Abdelmaroufui.

Valstybinė televizija pranešė, kad penktadienį karinė taryba paskelbs naują pranešimą.

O.al Bashiras, kuris į valdžią atėjo per 1989 metų perversmą, yra vienas ilgiausiai dirbusių Afrikos prezidentų. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) jo ieško dėl kaltinimų genocidu ir karo nusikaltimais.

Demonstrantai piktinasi tuo, kad armijos vadai, ketvirtadienį nušalinę ilgametį prezidentą Omarą al Bashirą, perėmė šalies kontrolę.

A.Ibnoufas atsiprašė dėl „blogo valdymo, korupcijos ir neteisybės“, nulėmusių didėjančią socialinę nelygybę.

Jis taip pat atsiprašė už tai, kad bandydamas nuslopinti protestus režimas taikė tvirtos rankos taktiką, kuri nulėmė „žmonių gyvybių praradimą“.

Tačiau jo atsiprašymai nenuramino protestuotojų, kurie ir prieš armijos įsikišimą savo sėdimąjį protestą tęsė nepaisydami kulkų ir ašarinių dujų.

Ketvirtadienio pranešimas reiškė, kad „mes nieko nepasiekėme“, sakė Adeliu pristatęs protestuotojas.

„Mes nestabdysime savo revoliucijos. Raginame atsistatydinti režimą, ne tik Bashirą“, – sakė jis.

Tokios nuotaikos yra akivaizdus kontrastas pradiniam džiūgavimui po armijos pranešimo, kad ji ketvirtadienį įsikiš į šalies politiką. Tuomet demonstrantai sveikino ir glėbesčiavo kareivius gatvėse, o kai kurie kariai dalyvavo demonstracijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius