Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sugalvojo būdą išlieti pyktį ant Klauso Schwabo: skelbia, neva jis ligoninėje

Sekmadienio popietę socialiniuose tinkluose ir įvairiuose tinklalapiuose pasipylė įrašai, esą Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) vadovas Klausas Schwabas atsidūrė ligoninėje. Platinamas tik pats faktas ir sarkastiški juokeliai apie negalavimo priežastis bei pikti palinkėjimai. Jokiose patikimose žiniasklaidos priemonėse tokios informacijos nėra, nieko panašaus neskelbia ir forumas.
Klausas Švabas ir Dalia Grybauskaitė
Klausas Schwabas yra lankęsis Lietuvoje ir susitikęs su prezidente Dalia Grybauskaite / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tariamą ligą susiejo su vabalais

„Klausas Schwabas ligoninėje. Būklė sunki“, – tokį trumpą įrašą sekmadienio vakarą 2024 viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Daugiau paaiškinimų ji nepateikė, tačiau komentatoriai leidosi į svarstymus, kodėl galėjo sušlubuoti vyro sveikata (net spėjo, kad galėjo sunervinti Irano ataka prieš Izraelį), reikšti džiaugsmą ir linkėti blogo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia, esą Klausas Schwabas atsidūrė ligoninėje, skelbiama be šaltinių ir įrodymų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia, esą Klausas Schwabas atsidūrė ligoninėje, skelbiama be šaltinių ir įrodymų

Šį internautė – ne vienintelė, sekmadienį savo bičiuliams ir sekėjams pranešusi netikėtą žinią.

Svarbi naujiena: K.Schwabas yra ligoninėje. Gal jam reikia sustiprinančios dozės arba vabzdžių dietos“, „K.Schwabas buvo paguldytas į ligoninę dėl alerginės reakcijos į vabzdžių sultis“, „K.Schwabas yra ligoninėje. Ar jis valgė per daug vabalų?“, – piktdžiugiškai svarstyta „Instagram“.

„Reddit“ vartotojai prie šios žinios tiesiai šviesiai rėžė, kad K.Schwabas esąs žmonijos priešas, „Bitchute“ replikuota, esą kam rūpi, kad jis sunegalavo.

Net 1,2 mln. kartų peržiūrėtas įrašas „X“, kuriame kiek atsargiau paskelbta, kad PEF įkūrėjas tariamai neseniai atsidūrė ligoninėje.

Tokia pati informacija paskelbta ir memų puslapyje 9GAG, „YouTube“. Naujiena dalytasi ir K.Schwabo gimtojoje Vokietijoje.

Kiek ilgesnis tekstas, tačiau irgi be konkrečių detalių ar šaltinių sekmadienį buvo paskelbtas tinklalapyje „Weekly Crier“. Juo pasidalijo buvęs Jungtinės Karalystės „Brexit“ partijos kandidatas į parlamentą, verslininkas Jimas Fergusonas.

Vienas anksčiausių įrašų apie tariamą PEF vadovo paguldymą į ligoninę pasirodė socialinio tinklo „X“ paskyroje „Anti WEF (World Economic Forum – red. past.)“. Aprašyme skelbiama, kad jos administratoriai ir sekėjai siekia sugriauti Jungtinių Tautų ir PEF naująją pasaulio tvarką.

„Svarbi naujiena. K.Schwabas yra ligoninėje. Tikimės, kad nieko rimto“, – teigiama įraše, peržiūrėtame jau 1,8 mln. kartų. Nors jis skamba nekaltai, kreiva šypsenėlė pradžioje rodo, kad iš tiesų šaipomasi.

Panašiu metu pranešimas apie tariamą forumo įkūrėjo hospitalizavimą pasirodė ir propagandiniame Rusijos tinklalapyje anglų kalba „Pravda“. Čia paskelbta ta pati lakoniška žinia, bet po to pridėtas jau cituotas retorinis klausimas: „Gal jam reikia sustiprinančios dozės ir vabzdžių dietos!?“

Ekrano nuotr. iš „X“/Žinia, esą Klausas Schwabas atsidūrė ligoninėje, skelbiama be šaltinių ir įrodymų
Ekrano nuotr. iš „X“/Žinia, esą Klausas Schwabas atsidūrė ligoninėje, skelbiama be šaltinių ir įrodymų

Kiek vėliau „Anti WEF“ pakartojo, kad K.Schwabas buvo paguldytas į ligoninę. Esą buvo diagnozuota, kad vyras yra „pasaulinės klasės tironas“. Prognozės tariamai nėra geros, nuo labai menkos iki jokios galimybės pasveikti.

Šis tekstas skamba dviprasmiškai – ir kaip sąmoningai skleidžiama melagiena, ir kaip pikta satyra. Mat K.Schwabas nuolat kaltinamas siekiu valdyti žmoniją, kontroliuoti internetą, kad suplanavo pandemiją, o atsiradus COVID-19 visus vertė skiepytis ir panašiais dalykais.

„Pravda“ taip pat paskelbė papildytą pranešimą, esą jo būklė yra sunki. Žinutės šaltiniais nurodytas pirmasis iš minėtų „Anti WEF“ įrašų ir straipsnelis tinklalapyje „Lomé Actu“.

Įrašas, kad PEF vadovo būklė yra sunki, pirmadienį anksti ryte pasirodė ir viename „Telegram“ kanale.

Apie ligoninę melavo ir pernai

Šie įrašai tinklalapiuose publikuoti nenurodant jokių oficialių ir patikimų šaltinių, nebent dalijamasi nuorodomis į panašius tekstus.

PEF tinklalapyje pirmadienį neskelbiama nieko panašaus, kaip ir jų paskyroje „X“, kuria organizacija aktyviai naudojasi. Pastarojoje naujausias įrašas yra balandžio 12-osios. Tikėtina, kad svarbios naujienos apie forumo įkūrėją ir vadovą čia turėtų būti praneštos.

Patikimose pasaulinėse žiniasklaidos priemonėse žinių apie K.Schwabo hospitalizavimą taip pat nepavyko rasti (ieškant pagal jo pavardę ir angliškus žodžius „ligoninė“ arba „hospitalizuotas“.

Vokietis inžinierius ir ekonomistas Klausas Martinas Schwabas žinomas kaip PEF įkūrėjas. Jis iki šiol yra 1971 m. įkurto ne pelno siekiančio fondo vadovas. Šveicarijoje, Ženevoje, veikianti organizacija dar žinoma kaip Davoso forumas – pagal kasmet Alpių kurorte organizuojamo renginio pavadinimą.

K.Schwabas nuolat tampa įvairių melagienų herojumi. Pavyzdžiui, pernai sausį jau buvo platinama klaidinga informacija, esą jis atsidūrė ligoninėje dėl vakcinų šalutinio poveikio.

15min verdiktas: melas. Nei oficialūs šaltiniai, nei patikimos žiniasklaidos priemonės neskelbia, kad PEF įkūrėjas K.Schwabas būtų atsidūręs ligoninėje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius