Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 24 /21:32

Sukilėliai siūlo 2 mln. dinarų premiją už Muamaro Kadhafi galvą

Libijos sukilėliai paskelbė 2 mln. dinarų (3,45 mln. litų) premiją už gyvo ar mirusio Muamaro Kadhafi galvą, trečiadienį paskelbė Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) vadovas.
Tripolio gyventojas mindo Muamaro Kadhafi portretą.
Tripolio gyventojas mindo Muamaro Kadhafi portretą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„LNT palaiko 2 mln. dinarų už gyvo ar mirusio Muamaro Kadhafi sugavimą siūlančių verslininkų iniciatyvą“, – Tripolyje sakė Mustafa Abdel Jalilas.

Be to, M.A.Jalilas pažadėjo amnestiją „M.Kadhafi artimiausios aplinkos nariams, kurie jį nužudys arba sučiups“.

Kur šiuo metu slapstosi M.Kadhafi, nėra žinoma. Libijos sukilėliai pradėjo įtarti, kad senojo Libijos režimo vadovas gali tūnoti bunkeryje po viešbučiu „Rixos“. Trečiadienį prie viešbučio, kuriame pastaruosius mėnesius gyveno užsienio žurnalistai, vyko intensyvūs mūščiai, praneša „Sky News“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Užsienio žurnalistai atgavo laisvę.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Užsienio žurnalistai atgavo laisvę.

Beje, apie 30 žurnalistų, daugiausia užsieniečių, kuriuos „Rixos“ viešbutyje prieš jų valią laikė M.Kadhafi ištikimi kariai, trečiadienį atgavo laisvę. Viešbutyje, kuriame ėmė trūkti maisto ir vandens, žurnalistai buvo laikomi nuo sekmadienio ir galėjo jį palikti trečiadienį apie vidurdienį.

Jungtinės Valstijos taip pat mano, kad M.Kadhafi vis dar yra Libijoje, trečiadienį pareiškė Pentagono atstovas spaudai Dave'as Lapanas.

Kadhafi prarado 95 proc. Libijos teritorijos kontrolę

M.Kadhafi ir jo šalininkai prarado 95 proc. Libijos teritorijos kontrolę ir jo valdymui atėjo galas, trečiadienį interviu televizijai „Al Jazeera“ sakė sukilėlių atstovas.

„Kadafi režimui 95 proc. atėjo galas, sukilėliai kontroliuoja 95 proc. Libijos“, – sakė LNT karinio komiteto atstovas pulkininkas Abdallah Abu Afra.

„Libiją valdo tas, kuris kontroliuoja (Tripolio vyriausybinį ir karinį) Bab al Azizijos kompleksą ir taip jau yra. Mums Kadhafi laikas jau baigėsi“, – sakė jis.

M.Kadhafi duktė ragina vienytis prieš NATO, praneša televizija

Tadžūre vis dar saugomas didelis kiekis radioizotopų, radioaktyvių atliekų ir silpnai sodrinto urano kuro.Libijos žmonės privalo vienytis prieš NATO ir užsienio intervencijos akivaizdoje stoti į M.Kadhafi pusę, trečiadienį kalbėdama per senajam režimui palankų televizijos kanalą „Al Orouba“ sakė diktatoriaus dukra prisistačiusi moteris.

„Raginu Libijos žmones sukilti ir vieningai stoti prieš NATO, – sakė ji telefonu duodama interviu televizijai. – Sakau Libijos žmonėms nebijoti tų ginkluotųjų pajėgų.“

M.Kadhafi turi vieną dukterį – Aisha.

Buvęs TATENA inspektorius perspėjo Libiją dėl branduolinio saugumo

Tyrimų centre prie Tripolio yra saugomas uranas ir kitos medžiagos, kurios gali būti panaudotos vadinamajai purvinai atominei bombai pasigaminti, todėl Libijos sukilėliams būtina užtikrinti jų apsaugą, trečiadienį sakė buvęs Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pareigūnas.

Mėgindamas pagerinti santykius su Vakarų šalimis 2003 metais M.Kadhafi sutiko atsisakyti branduolinio, cheminio ir biologinio ginklo sukūrimo programos.

Olli Heinonenas, TATENA inspektorių skyriaus vadovas iki 2010 metų vidurio, dabar Harvardo universiteto darbuotojas, pranešė, kad urano sodrinimo programa buvo visai nutraukta.

Medžiagos ir dokumentai (nuo branduolinio ginklo gaminimo schemų iki centrifugos detalių schemų) buvo paimtos, pridūrė O.Heinonenas.

Stipriai sodrinto urano išvežimas iš Tadžūro, Tripolio priemiestyje, tyrimų reaktoriaus užsitęsė, o paskutinį kartą panaudotas kuras iš Libijos išvežtas 2009 metų pabaigoje.

Tačiau „vis dar lieka nuogąstavimų dėl branduolinio saugumo“, mano O.Heinonenas.

Tadžūre vis dar saugomas didelis kiekis radioizotopų, radioaktyvių atliekų ir silpnai sodrinto urano kuro, pridūrė jis.

„Mes turime dėkoti, kad stipriai sodrinto urano Libijoje daugiau nėra, tačiau likusios medžiagos Tadžūre, jeigu pateks ne į tas rankas, gali būti panaudotos „purvinoms“ bomboms pasigaminti. Šiuo metu padėtis Tadžūre neaiški“, – sakė O.Heinonenas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libijos sukilėliai Tripolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libijos sukilėliai Tripolyje

Vadinamąją purviną bombą sudaro įprastos sprogstamosios medžiagos, pavyzdžiui, dinamitas, ir radioaktyvios medžiagos.

O.Heinonenas mano, kad LNT, gavusi šalyje valdžią, „turės įtikinti pasaulį, kad ji prisiima atsakomybę ir imsis būtinų priemonių, kurios užtikrintų potencialiai pavojingų radioaktyvių šaltinių apsaugą“.

Libijos masinio naikinimo ginklo atsargos saugomos patikimai, sako Pentagonas

Pentagonas trečiadienį pranešė, kad Libijos cheminių ginklų atsargos patikimai saugomos, tačiau tūkstančių rankinių prieštankinių granatsvaidžių arsenalas kelia susirūpinimą.

Pentagono atstovas spaudai, pulkininkas D.Lapanas, paklaustas apie vietas, kuriose laikomi cheminiai ginklai, tarp jų 10 tonų iprito, atsakė, kad jos saugomos patikimai.

Pagrobti italų žurnalistai (papildyta 21.32 val. )

Italijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad trečiadienio rytą prie az Zavijos buvo pagrobti keturi šios šalies žurnalistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius