Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunkūs mūšiai Charkivo srityje: rusų ten tiek daug, kad frontas primena mėsmalę

Lapkričio 11 d. vakare Ukrainos valdžia pranešė, kad visiškai išlaisvinta okupuota Mykolajivo srities dalis, rusai pasitraukė iš Chersono, tačiau nedidelė Charkovo srities dalis tebėra okupuota ir ten tebesitęsia smarkūs mūšiai. Pasak šiuose mūšiuose dalyvaujančių ukrainiečių tankistų, fronto linija primena mėsmalę.
Ukrainos kariai fronte
Ukrainos kariai fronte / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

Rusijos pajėgų vadovybė užtaiso skyles gynyboje, pasitelkdama mobilizuotus vyrus, kurie nėra apmokyti kovoti, dažnai neturi pakankamai ginklų ir net nelabai supranta, kur atsidūrė. Andrejus Kuzakovas, televizijos kanalo „Nastojaščeje vremia“ korespondentas, lankėsi fronto linijose.

92-osios brigados tankistai, su kuriais žurnalistas kalbėjosi, ką tik grįžo iš mūšio.. Pastačiusi tanką, įgula iš karto pradeda greitai krauti šaudmenis. Kai kurie iš jų yra trofėjiniai sviediniai, paimti besitraukiant rusų kariams.

Šaudmenys pakraunami greitai: tanko įgula skuba grįžti į kovą. Pasak jų, Ukrainos pėstininkams labai reikia paramos.

„Pastarasis laikotarpis buvo sunkus, maždaug dvi savaites: per dieną vidutiniškai iššaudavome po 50 sviedinių, – pasakoja tanko vadas Vasylis. – Mes dengėme savo pėstininkus, nes atvažiuodavo tankai ir smogdavo į mūsų pozicijas. Stengėmės, kad to nebūtų.“

Vasylis sako, kad Rusijos kariškiai į frontą Charkivo srityje atgabeno daug šarvuočių: su jų pagalba jie nori sustabdyti Ukrainos pajėgų judėjimą.

VIDEO: Senolė Ukrainos kariams įteikė slėptą juostą su šoviniais

„Ten daug tankų, bet juos po truputį naikiname, šiek tiek pėstininkai, šiek tiek artilerija, – sako jis. – Jei yra galimybė, naikiname, jei yra galimybė, slopiname.“

Jų ten per daug

Karininkas Viktoras sako, kad fronto linija Charkivo srityje dabar primena mėsmalę: rusų vadovybė gynybos skyles užkamšo mobilizuotais vyrais. Jie patenka į fronto liniją neturėdami pakankamai ginklų ar karinės patirties, todėl greitai žūsta. Viktoras priduria, kad jam nesuprantamas negailestingas Rusijos vadovybės požiūris į savo karius: užuot pasitraukus ir gelbėjus žmonių gyvybes, į apšaudomas pozicijas nuolat siunčiama dar daugiau karių.

Ukrainiečių kariai tai, kas vyksta šiame fronto ruože, lygina su kažkokiu siaubingu konvejeriu.

„Jų ten per daug. Yra buvę įvairių situacijų, kai iš anksto apšaudėme priešą, jo įtvirtinimų vietas, ir atrodė, kad jau bus galima ten įeiti. Tačiau po mūsų artilerijos parengimo jie kartais pagauna šią akimirką ir atveža daugiau žmonių, – sako Viktoras. – Labai daug žmonių. Ir net ne blogai parengtų, kartais iš šalies atrodo, kad jie iki galo nesupranta, kur eina“.

VIDEO: Senolis nori atiduoti du iš rusų pavogtus rankinius granatsvaidžius

Ukrainiečių kariai tai, kas vyksta šiame fronto ruože, lygina su kažkokiu siaubingu konvejeriu. Jie sako, kad po to, kai rusų pozicijos yra sudaužomos, iš dronų jie mato daugybę žuvusių rusų karių. Tačiau į jų vietą tuoj pat atvyksta daugiau.

„Jie nesirūpina žmonėmis, – pabrėžia Viktoras. – Nėra jokio objektyvaus tikslo juos taip naudoti. Jie gali, pavyzdžiui, išsiųsti juos į pliką lauką ir laikyti juos ten, kiek tik gali.“

Sunku įveikti betoninius įtvirtinimus

Ukrainos kariškiai pripažįsta, kad jiems sunkiai sekasi judėti į priekį kai kuriose vietovėse: ten Rusijos kariai sugebėjo įrengti betoninius gynybinius įtvirtinimus.

„Sunkus darbas išstumti juos iš betoninių įtvirtinimų“, – sako Viktoras.

Pakrovę šaudmenis ir patikrinę transporto priemonę, tankistai vėl išvyko į mūšį. Mechanikas-vairuotojas patikrina tanką: lemiamu momentu jis negali sugesti.

Prieš išvažiuodamas jis šypteli prisiminęs, kaip jo įgula iššoko prieš septynis rusų tankus.

„Tada mes iššokome prie kolonos, įvyko tiesioginis susidūrimas. Tuoj pat apsukau tanką, ir tą pačią akimirką taikytojas pradėjo šaudyti be vado komandos, ir tai buvo gerai, – sako jis. – Jie ėmė sprukti greičiau. Tiesą sakant, man patiko, kaip jie spruko. Jiems čia nėra ką veikti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius