Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbūs 2020-ųjų rinkimai: iššūkis D.Trumpui, nežinomybė Honkonge, proga Palestinai

2020 metais svarbūs rinkimai vyks ne tik Lietuvoje. Kitąmet prezidentą rinks pasaulinė supergalia JAV, trečią kartą prie balsadėžių keliaus Izraelio, kurioje niekaip nesudaroma vyriausybė, piliečiai, o Pekinas neramiai stebės rinkimus Taivane bei Honkonge. Yra ženklų, kad po 13-os metų pertraukos parlamento rinkimai vyks Palestinoje.
JAV prezidento rinkimai
JAV prezidento rinkimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasirinkimas dėl Kinijos

Sausio 11-ąją Taivanas rinks naują prezidentą. Dėl šio posto konkuruoja dabartinė šalies vadovė Tsai Ing-wen iš Progresyviųjų demokratų partijos (DPP) ir Hanas Kuo-Yu iš Nacionalistinės Gomindano partijos (KMT).

Šie rinkimai gali turėti ryškių politinių padarinių, kadangi kandidatų nuomonės Taivano nepriklausomybės klausimu smarkiai išsiskiria. Tsai Ing-wen ir DPP pasisako už Taivano nepriklausomybę, o Hanas Kuo-Yu bei KMT – už glaudesnius ryšius su Kinija.

Apskritai Taivanas – nepriklausoma valstybė, nors niekada formaliai nepaskelbė nepriklausomybės. Taivaną, kaip nepriklausomą šalį, pripažįsta tik 18 valstybių, Lietuvos tarp jų nėra. Šaliai vadovaujant Tsai Ing-wen, Taipėjus siekia glaudesnių ryšių su Vašingtonu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tsai Ing-wen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tsai Ing-wen

Taivane nerimą dėl Kinijos sustiprino jau pusmetį Honkonge besitęsiantys protestai.

Tyrimų centro „Council on Foreign Relations“ (CFR) ekspertas Joshua Kurlantzickas rašo, kad dėl jų Hanas Kuo-Yu pastaruoju metu sušvelnino toną. Pavyzdžiui, tikino, kad niekada nepritartų „susivienijimo“ planui pagal „vienos šalies dviejų sistemų“ principą, veikiantį Honkonge.

Trečias kartas nemeluoja?

2019 metais izraeliečiai jau du kartus rinko parlamentą, ir abu kartus vyriausybė nebuvo sudaryta. Nei dabartiniam premjerui B.Netanyahu, nei pagrindiniam jo varžovui Benny Gantzui nepavyko užsitikrinti bent pusės įstatymų leidėjų paramos 120 vietų Knesete.

TAIP PAT SKAITYKITE: Į Izraelio politiką sugrįžta tyleniai – dešinieji prisibijo burnos neaušinančio generolo

Dar vieni rinkimai numatomi ateinantį kovą, tačiau viešosios nuomonės apklausos rodo, kad ir tuomet Izraelis gali likti politinėje aklavietėje.

B.Netanyahu trijose atskirose bylose kaltinamas korupcija. Vis dėlto gruodžio pabaigoje jis laimėjo vidinius partijos „Likud“ rinkimus ir ves ją į kovo rinkimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Galimi pokyčiai Lenkijoje

2020-ųjų gegužę kaimynai lenkai rinks naują prezidentą. Perrinkimo siekiančiam dabartiniame šalies vadovui Andrzejui Dudai iššūkį meta pagrindinės opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ (PO) iškelta Seimo maršalkos pavaduotoja Malgorzata Kidawa-Blonska. Taip pat laukiama, kol savo kandidatus paskelbs kairiųjų partijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Malgorzata Kidawa–Blonska
AFP/„Scanpix“ nuotr./Malgorzata Kidawa–Blonska

Kol kas apklausos žada A.Dudos pergalę prieš M.Kidawą-Blonską, optimistiškai dabartinius valdančiuosius nuteikia ir spalį vykusių parlamento rinkimų rezultatai. Juose už partiją „Teisė ir teisingumas“ (PiS) balsavo 43,59 proc. rinkėjų, o už su PO vėliava susibūrusias opozicines partijas – 27,4 proc. rinkėjų.

Vis dėlto, politologas Marijušas Antonovičius anksčiau 15min sakė, kad A.Duda turi silpnybių, o pergalę šiuose rinkimuose iškovoti gali dar neįvardytas kairiųjų kandidatas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Įsibėgėjančiuose Lenkijos prezidento rinkimuose dar ne metas nurašyti opoziciją

2015 metais prie valstybės vairo stojusi PiS vykdė itin dosnią socialinę politiką – padidino išmokas šeimoms bei pensininkams. Tačiau taip pat apribojo visuomeninio transliuotojo laisvę, pasitelkė itin griežtą retoriką imigrantų ir seksualinių mažumų atžvilgiu, įgyvendino prieštaringai vertinamą teismų reformą, dėl kurios konfliktuoja su Europos Sąjunga.

Akys – ir vėl į Honkongą

Politologai prognozuoja, kad jau pusmetį protestuojančiame Honkonge demonstracijos greitu metu nesibaigs. Todėl, kaip rašo CFR ekspertai, rugsėjį suplanuoti rinkimai į Teisėkūros tarybą išlieka atviras klausimas.

Esą lapkričio savivaldos rinkimuose sėkmingai pasirodžius už demokratiją pasisakantiems kandidatams, Pekinas šiuos rinkimus gali blokuoti, nors dėl to sulauktų tarptautinės kritikos.

Visuomenė renka tik 35 iš 70-ies Teisėkūros tarybos deputatų, likę išrenkami pasitelkiant mechanizmus, kuriuos Pekinas gali paveikti.

15min primena, kad protestai Honkonge kilo dėl prieštaringo ekstradicijos įstatymo, kurį priėmus Honkongas galėtų išduoti nusikaltimais įtariamus asmenis visoms šalims, tarp jų ir Kinijos. Galiausiai įstatymo projektas buvo atmestas, tačiau visuomenės nepasitenkinimas peraugo į platesnį raginimą užtikrinti miestui didesnę demokratiją.

Apkaltos temdomi rinkimai

Jau dabar netyla kalbos apie kitą lapkritį vyksiančius JAV prezidento rinkimus. Teoriškai egzistuoja galimybė, kad perrinkimo siekiantis Donaldas Trumpas bus nušalintas dėl jam įvykdytos apkaltos, vis dėlto, neabejojama, jog Baltųjų rūmų vadovas bus išteisintas Senate.

TAIP PAT SKAITYKITE: Apkalta D.Trumpui – istorinė akimirka ar dar vienas mūšis JAV pilietiniame kare?

Dėl Demokratų partijos nominacijos šiemet varžosi rekordinis kandidatų skaičiaus. Kol kas apklausose pirmauja buvęs Baracko Obamos viceprezidentas, centristas Joe Bidenas, kairieji Vermonto senatorius Bernie Sandersas ir Masačusetso senatorė Elizabeth Warren.

Gruodžio viduryje Kvinipiakų universiteto visuomenės nuomonės tyrimų centro surengta apklausa parodė, kad D.Trumpo darbu prezidento poste patenkinti 43 proc. respondentų. Šis skaičius yra gerokai mažesnis nei buvo beveik visų šių laikų prezidentų maždaug tuo pačiu jų kadencijos laikotarpiu, tačiau pastaruoju metu parama prezidentui, nepaisant apkaltos, augo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas ir Joe Bidenas per debatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas ir Joe Bidenas per debatus

Politologas Kęstutis Girnius anksčiau šiemet 15min teigė, kad prie D.Trumpo pergalės gali prisidėti stipri JAV ekonomika, demokratų kandidatų tarpusavio kovos, buvimas poste rinkimų metu. Ligi šiol JAV istorijoje tik penki šalies vadovai neužsitikrino antros kadencijos.

Pagaliau rinkimai Palestinoje?

Prognozuojama, kad kitą vasarį gali įvykti Palestinos parlamento rinkimai. Spalį prezidentas Mahmoudas Abbasas pavedė Centriniam rinkimų komitetui pradėti pasirengimą rinkimams, balsavimui lapkritį buvo pritarusios visos palestiniečių frakcijos.

Paskutinį kartą palestiniečiai įstatymų leidybos organą rinko 2006 metais. Tuomet Izraelis priešinosi rinkimams, tačiau galiausiai premjeras Arielis Sharonas pasidavė Baltųjų rūmų spaudimui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelį ir Palestiną skirianti siena
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelį ir Palestiną skirianti siena

Palestinos politikai tikina, kad rinkimai vyktų tik tuo atveju, jei būtų balsuojama Vakarų Krante, Gazos Ruože ir Rytų Jeruzalėje. Ši miesto dalis, remiantis tarptautine teise, yra okupuota, todėl nuogąstaujama, kad Izraelis neleistų joje vykti balsavimui. Tai būtų tarsi pripažinimas, kad Rytų Jeruzalė priklauso Palestinai.

Tikimasi, kad rinkimai galėtų suvienyti ir Vakarų Krantą ir Gazos Ruožą. Pastarąjį valdo JAV ir Europos Sąjungos teroristine organizacija laikoma „Hamas“, Vakarų Krantą – nacionalinė socialdemokratinė partija „Fatah“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius