Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedai į Graikiją ir Turkiją skrenda atostogauti ir rūpintis pabėgėliais

Švedijos migracijos politika neapsiriboja prieglobsčio ieškančių žmonių priėmimu. Švedams siūloma patiems prisidėti prie pabėgėlių krizės sprendimo. Tai galima daryti ne tik aukojant pinigus ar drabužius, bet ir atostogas skiriant darbui pabėgėlių stovykloje.
Migrantai Švedijoje
Migrantai Švedijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai kurie švedai šią vasarą pasirinko praleisti Graikijos salose ar Turkijoje. Kelionei jie įsidėjo papildomą nereikalingų rūbų maišą, kuris skirtas per Viduržemio jūrą persikėlusiems pabėgėliams.

Suteikė galimybę keliauti su labdara

Švedijos kelionių organizatoriai „Ving“ ir „Spies“ netgi suteikė galimybę nemokamai vežtis didesnį kiekį bagažo, kuris būtų skiriamas labdarai Koso ir Lesbo salose Graikijoje.

Pasak „Ving“ atstovės Charlottes Hallencreutz, tokia iniciatyva per pirmąjį mėnesį pasinaudojo 500 keleivių, o iš viso buvo nugabenta iki dešimties tonų rūbų, antklodžių, žaislų.

Švedijos migracijos agentūros teigimu, švedų entuziazmą itin sukėlė visą pasaulį apskriejusi tragiška sirų berniuko nuotrauka. Skirtingai nei britai, kurių turistų srautas į pabėgėlių užtvindytas salas smarkiai sumažėjo, skandinavai rinkosi atostogas būtent ten.

„Skrydžiai į Lesbo salą vasarą būdavo užpildyti dviem savaitėms į priekį“, – teigė Ch.Hallencreutz. Kai kurie žmonės vyko į Graikijos salas ir savo iniciatyva.

Lapkričio ir gruodžio mėnesį temperatūra kai kuriose turistų pamėgtose salose vis dar siekia 20 laipsnių Celsijaus, tad su labdaros organizacijomis susisiekę švedai gali tuo pačiu metu ieškoti šilumos ir skirti laiką teikti pagalbą pabėgėlių stovykloms.

Renkasi savanorystę

Dalis švedų laisvalaikį stengiasi derinti su savanoryste. Švedijos Raudonasis Kryžius (Röda Korset) siunčia suformuotas ir apmokytas savanorių grupes, kurios pabėgėlių priėmimo stovyklose padeda mokytis švedų kalbos, organizuoja socialinę veiklą, sporto renginius.

Nemokami švedų kalbos kursai suteikiami tik tiems migrantams, kurių prieglobsčio prašymas yra patvirtintas ir jie jau yra gavę savo asmeninį numerį. Pastaraisiais metais susiduriant su vis didesniu pabėgėlių antplūdžiu tokios savanorių teikiamos kalbos pamokos tampa galimybe bent šiek tiek pramokti švediškai ir pradėti įsitvirtinti visuomenėje.

Pastaraisiais metais susiduriant su vis didesniu pabėgėlių antplūdžiu tokios savanorių teikiamos kalbos pamokos tampa galimybe bent šiek tiek pramokti švediškai ir pradėti įsitvirtinti visuomenėje.

Prie pagalbos pabėgėliams prisijungė „Studiefrämjandet“, organizuojanti mokymus suaugusiems asmenims. Su Švedijos gamta, aplinka, kultūra supažindinanti organizacija suteikia pirmines žinias tiems, kurie tikisi pradėti gyvenimą šalyje.

Trūksta gyvenamųjų vietų

Labdaros organizacija „Kompis Sverige“ organizuoja jau kurį laiką Švedijoje gyvenančių asmenų ir naujųjų migrantų susitikimus, kuriuose jie gali pasidalinti patirtimi.

Tokie susitikimai organizuojami Stokholme ir Lunde. Vienintelis reikalavimas ilgiau Švedijoje gyvenantiems savanoriams – būti gerai išmokus švedų kalbą.

Šiemet prieglobsčio Švedijoje prašė apie trisdešimt tūkstančių asmenų. Valstybei susiduriant su apgyvendinimo problema, kai kurie švedai patys pasiūlo savo būstą, kuriame laikinai gali apsigyventi į šalį atvykę ir joje gyventi norintys asmenys.

Šiaurės Stokholme esančiame Solnos rajone buvo skelbiama tėvų, kurie galėtų priimti našlaičiais likusius pabėgėlius vaikus paieška. Getenės mieste buvo ieškomos šeimos, kurios galėtų laikinai priglausti vieną ar kelis asmenis.

Nepaisant augančio prieglobsčio prašytojų skaičiaus Švedijos migracijos agentūra stengiasi realiai vertinti šalies galimybes. 2017 metais planuojamų priimti pabėgėlių skaičius mažinamas maždaug iki 35 tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius