Švedijoje už derybas dėl kinų disidento teisiama buvusi ambasadorė

Buvusi Švedijos ambasadorė Kinijoje penktadienį stojo prieš teismą Stokholme dėl kaltinimų, kad viršijo savo įgaliojimus ir sukėlė grėsmę nacionaliniam saugumui, bandydama tartis dėl vieno disidento paleidimo.
Anna Lindstedt
Anna Lindstedt / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Annai Lindstedt gresia iki dvejų metų kalėjimo, jei bus pripažinta kalta dėl to, kad pernai sausį, kai ėjo ambasadorės pareigas, neturėdama leidimo organizavo vieną susitikimą.

Ji bandė pasiekti, kad į laisvę būtų paleistas Kinijoje gimęs Švedijos pilietis Gui Minhai.

Gui Minhai kartu su dar keliais akcininkais Honkonge valdė knygynų tinklą, kurio specializacija – skandalingi leidiniai apie Kinijos politinio elito gyvenimą. Nuo 2015 metų jis beveik visą laiką kalinamas Kinijoje.

A.Lindstedt, anksčiau dirbusi Švedijos pasiuntine Vietname bei Meksikoje ir buvusi savo šalies vyriausiąja derybininke 2015 metų Paryžiaus klimato viršūnių susitikime, kaltės nepripažįsta.

Prokuroras Henrikas Olinas penktadienį teismo posėdyje sakė: „Anna Lindstedt tuo laikotarpiu buvo Švedijos ambasadore Kinijoje, bet šiuo konsuliniu atveju veikė viršydama jam suteiktų įgaliojimų ribas.“

Anot jo, dėl įvykdyto nusikaltimo kilo grėsmė taikingiems Švedijos santykiams su Kinija.

Tačiau A.Lindstedt advokatas Conny Cedermarkas atkirto, kad jo klientė sutinka su vieninteliu H.Olino išsakytu teiginiu – kad „Anna Lindstedt tuo laikotarpiu buvo Švedijos ambasadore Kinijoje“.

Gui Minhai 2015-aisiais dingo per atostogas Tailande, o jam atsiradus paaiškėjo, kad jis nuteistas kalėti žemyninėje Kinijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Plakatas su Gui Minhai atvaizdu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Plakatas su Gui Minhai atvaizdu

2017 metų spalį jis buvo paleistas, tačiau po kelių mėnesių vėl areštuotas, kai kartu su švedų diplomatais traukiniu vyko į Pekiną.

Šių metų vasarį Gui Minhai buvo nuteistas kalėti dešimt metų už neteisėtą informacijos perdavimą užsienio šalims.

„Keistas įvykis“

A.Lindstedt padėjo organizuoti Gui Minhai dukros Angelos Gui susitikimą su dviem verslininkais, palaikiusiais ryšius su Pekinu.

2019 metų vasarį Angela Gui savo tinklaraštyje rašė apie „keistą įvykį“, kai A.Lindstedt sausį pakvietė ją atvykti į Stokholmą.

Vieno Stokholmo viešbučio bare dalyvaujant A.Lindstedt ji buvo supažindinta su dviem verslininkais, kurie tvirtino galį padėti jos tėvui atgauti laisvę.

Pasak moters, pokalbio metu jai buvo pasakyta, kad ji „turi elgtis tyliai“ ir „nutraukti bet kokius kontaktus su žiniasklaida. Vėliau A.Gui sakė, kad pokalbio tonas buvo „grasinantis“.

Švedijos žvalgybos tarnyba pradėjo tyrimą, kai pasirodė pranešimų apie šį susitikimą.

Vėliau Užsienio reikalų ministerija atšaukė A.Lindstedt iš ambasadorės pareigų, bet paliko ją dirbti ministerijoje.

Užsienio reikalų ministerija tvirtino iš anksto nežinojusi apie tą susitikimą, o A.Lindstedt esą veikė savo iniciatyva.

Ginti kolegės stojo kiti diplomatai – 21 buvęs pasiuntinys sukritikavo ministerijos sprendimą dėl A.Lindstedt kreiptis į policiją.

Vasarį laikraštyje „Dagens Nyheter“ paskelbtame bendrame laiške jie rašė, kad A.Lindstedt neperžengė savo, kaip ambasadorės, įgaliojimų.

Teismo procesas turėtų tęstis iki birželio 22 dienos. Dalis posėdžių, kuriuose bus aptariami su nacionaliniu saugumu susiję klausimai, vyks už uždarų durų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius