Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švelnėjanti grupuotės „Hamas“ retorika: pokyčiai arba akių dūmimas

Ismailas Haniyehas tapo naujuoju grupuotės „Hamas“, valdančios Gazos ruožą, lyderiu, o tai siejama su švelnesniu grupuotės tonu. Manoma, kad naujasis vadovas imsis gerinti su teroristine veikla siejamos grupuotės įvaizdį, nors ginkluotos kovos neatsisakoma. Idėjas apie švelnėjančias pozicijas atmetė ir Izraelis – sakoma, kad „Hamas“ tik bando pasauliui apdumti akis.
„Hamas“ premjeras Ismailas Haniyehas (kairėje) ir „Hamas“ lyderis Khaledas Meshaalas
„Hamas“ premjeras Ismailas Haniyehas (kairėje) ir „Hamas“ lyderis Khaledas Meshaalas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvęs Palestinos autonomijos ministras pirmininkas Ismailas Haniyehas pakeitė Katare iki šiol rezidavusį „Hamas“ grupuotės lyderį Khaledą Mashalą. Kitaip nei jo pirmtakas, I. Haniyehas, manoma, pasiliks Gazoje ir bandys pagerinti su teroristine veikla siejamos grupuotės įvaizdį tarptautinėje arenoje.

Staigus 54-erių I.Haniyeho išrinkimas grupuotės vadovu daugelio siejamas su lygiai tokiu pat staigiu „Hamas“ politinio tono pasikeitimu. „Hamas“ dešimtmetį valdo 2 mln. gyventojų turintį Gazos ruožą, o sušvelnėję pareiškimai pirmiausia siejami su padidėjusiu finansiniu spaudimu iš pagrindinės konkurentės „Fatah“ pusės. „Fatah“, vadovaujama Palestiniečių prezidento Mahmoudo Abbaso, pastaruoju metu spaudė „Hamas“ nusileisti tam tikrais svarbiais klausimais ne vieną dešimtmetį tebesitęsiančiame konflikte su Izraeliu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mahmoudas Abbasas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mahmoudas Abbasas

Panašu, kad „Hamas“ tai ir padarė praėjusią savaitę. „Hamas“ naujai išplatintame šešių puslapių pareiškime išreiškė palaikymą Palestinos valstybės sukūrimui Vakarų Krante ir Gazoje pagal sienas iki 1967 m. karo, po kurio Izraelis perėmė dalies teritorijų kontrolę, įskaitant Rytų Jeruzalę. Tai reiškia, kad „Hamas“ pritartų Jungtinių Tautų nustatytoms sienoms, pagal kurias 1948 m. įsikūrė Izraelis. Tačiau palestiniečių islamistinė grupuotė atmetė bet kokią galimybę pripažinti Izraelį suverenia valstybe. Ekspertai teigia, kad naujoji politinė kryptis kiek švelnesnė, nes grupuotė išmetė žodžius „siekti sunaikinti Izraelį“. Taip pat „Hamas“ teigia, kad savo politiką yra nukreipusi ne konkrečiai prieš žydus, bet prieš sionistus, kurie okupuoja Palestinos žemes.

Kai kurie ekspertai teigia, kad šis „Hamas“ pareiškimas ne tiek svarbus tarptautine prasme. Daug svarbiau, kad sušvelnėjusi „Hamas“ retorika gali padėti labiau susivienyti „Fatah“ ir „Hamas“ politiniams sparnams.

„Hamas“ nesutarimai su „Fatah“ trunka jau gerą dešimtmetį, kai 2006 m. „Hamas“ laimėjo Palestinos savivaldos rinkimus. Po metų „Hamas“ savo valion perėmė visišką Gazos kontrolę, o tai supykdė „Fatah“ lyderį palestiniečių prezidentą M.Abbasą.

Šis atšaukė bet kokią „Hamas“, o kartu ir tuomet ministro pirmininko I. Haniyeho valdžią. „Hamas“ ignoravo tokį M.Abbaso žingsnį ir savo vyriausybės nepaleido. Įsiplieskęs konfliktas tarp „Hamas“ ir „Fatah“ lėmė visišką dviejų grupuočių išsiskyrimą ir naujos „Fatah“ vyriausybės sukūrimą Vakarų Krante.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Hamas“ kovotojai Gazos Ruože
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Hamas“ kovotojai Gazos Ruože

Visgi 2014 m. „Fatah“ ir „Hamas“ sutarė vėl siekti bendrystės ir vietoje dviejų turėti vieną vieningą vyriausybę Vakarų Krante ir Gazoje. Dėl šio sutarimo I. Haniyeho administracija nusprendė atsistatydinti. Vis dėlto vėliau sandėris žlugo, kai dvi politinės stovyklos nusprendė neatsisakyti turimos kontrolės savo valdomose teritorijose: „Fatah“ – Vakarų Krante, „Hamas“ – Gazoje.

Pastebima, kad I.Haniyeho lyderystė tarp palestiniečių gali būti apribota ne tik nesutarimų su „Fatah“, bet ir jau ilgą laiką Izraelio ir Egipto taikomų suvaržymų Gazos ruožui. Nuo tada, kai „Hamas“ perėmė Gazos kontrolę, Izraelis ir Egiptas pradėjo Gazos sienų blokadą. Iš Gazos politiniai lyderiai gali išvykti tik tam tikrais atvejais, bet tik su Egipto palaiminimu. Blokada suvaržė ir tarptautinių pagalbos organizacijų darbą ir priėjimą prie Gazos.

Grupuotė Izraelio, JAV ir ES laikoma teroristine organizacija. Net ir siekdama pagerinti savo tarptautinį įvaizdį, „Hamas“ naujajame pareiškime prižadėjo ir toliau tęsti ginkluotą kovą. Vis dėlto ji siekė atsiriboti nuo sąsajų su islamistine Musulmonų brolija ir taip bent kiek pagerinti savo santykius su Egiptu ir Persijos įlankos šalimis.

Izraelis atmetė idėją, kad palestiniečių islamistinė grupuotė švelnina savo pozicijas ir teigė, kad taip tik bandoma apdumti pasauliui akis, nes teroristinės veiklos „Hamas“ neatsisako.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius