-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tailandas žengė žingsnį tos pačios lyties asmenų sąjungų įteisinimo link

Tailandas trečiadienį žengė žingsnį santuokų lygybės link: įstatymų leidėjai suteikė pirminį patvirtinimą tos pačios lyties asmenų sąjungų įteisinimui, o tai nudžiugino prie parlamento pastato susirinkusius žmones.
LGBT aktyvistai prie Tailando parlamento
LGBT aktyvistai prie Tailando parlamento / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai svarbus įvykis budistų dominuojamoje šalyje, kurioje LGBTQ bendruomenė yra labai pastebima, tačiau jos nariai vis dar susiduria su didelėmis kliūtimis ir diskriminacija.

Kad teisės aktas taptų įstatymu, dar reikia įveikti kelias kliūtis. Jei tai pavyks, Tailandas taps pirmąja Pietryčių Azijos šalimi, pripažinusia tos pačios lyties asmenų sąjungas.

Žemieji parlamento rūmai patvirtino du įstatymų projektus, kurie leistų sudaryti tos pačios lyties asmenų santuokas, ir du kitus projektus, kuriais būtų leidžiama sudaryti civilinę partnerystę.

Dabar įstatymų leidėjų komitetas išsamiai išnagrinės įstatymų projektus ir apibendrins juos į du pasiūlymus, kad parlamento nariai galėtų pasirinkti, ar pritarti civilinei partnerystei, ar visiškai įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas.

Po balsavimo nedidelė, bet entuziastingai nusiteikusi aktyvistų grupė triukšmingai šventė trečiadienio sprendimą prie parlamento, verkė, dalijosi apsikabinimais ir mojavo vaivorykštės spalvų vėliavomis.

„Esu labai laiminga ir džiaugiuosi, tai geras ženklas, kad yra parlamento narių, kurie nori lygybės ir balsuoja už [atitinkamus] įstatymų projektus“, – naujienų agentūrai AFP sakė LGBTQ teisių aktyvistė Nada Chaiyajit.

„Tačiau laukia ilgas kelias“, – pridūrė ji.

Pita Limjaroenratas, opozicinės partijos „Judėk pirmyn“, kuri pasiūlė vieną iš įstatymų projektų, lyderis, sakė, kad balsavimas turėtų suteikti žmonėms vilties.

„Šiandiena yra atsakymas, kad politika čia, Tailande, yra įmanoma, – prie parlamento švenčiantiems aktyvistams sakė jis, – Nesvarbu, kas esate, šioje šalyje jums yra vietos.“

Šį mėnesį Bankoke vykusiame „Pride“ parade – pirmajame Tailando sostinėje per beveik 16 metų – buvo reikalaujama santuokų lygybės.

LGBTQ teisių kampanijos grupės „Equal Asia Foundation“ vykdomasis direktorius Ryanas Figueiredo palankiai įvertino balsavimą, tačiau įspėjo, kad „dar reikia daug nuveikti vietoje, siekiant išjudinti visuomenės nuomonę, ir kalbėtis su parlamentarais“.

R.Figueiredo taip pat paragino Tailando parlamentą paremti visišką tos pačios lyties asmenų santuokos įteisinimą.

„Civilinė partnerystė nėra lygiavertė santuokos lygybei, ji sukuria visai kitą žmonių klasę, – sakė jis AFP. – Civilinė partnerystė atrodo kaip paguodos prizas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius