Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Talibanas verčia vykdyti įsakymą televizijos vedėjoms dengti veidą

Afganistaną valdančio Talibano Dorybių skatinimo ir ydų prevencijos ministerija sekmadienį pradėjo versti vykdyti įsakymą visoms televizijos naujienų laidų vedėjoms eteryje dengti veidą.
Musulmonės Danijoje
Musulmonės Danijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį paskelbtas įsakymas yra žmogaus teisių gynėjų pasmerktų permainų Afganistane dalis. Iki šiol jį vykdė tik nedaugelis laidų, bet sekmadienį dauguma vedėjų moterų pasirodė prisidengusios veidus.

Informacijos ir kultūros ministerija anksčiau paskelbė, kad ši politika yra „galutinė ir nediskutuotina“.

„Tai tiesiog išorės kultūra, primesta mums, verčiant mus dėvėti kaukę, galinti trukdyti mums vesti savo laidas“, – sakė „TOLOnews“ vedėja Sonia Niazi.

Vienas vietos žiniasklaidos pareigūnas patvirtino, kad jo stotis praėjusią savaitę gavo tokį įsakymą ir sekmadienį buvo priversta jį įgyvendinti, nurodant, kad tai nediskutuotina. Baimindamasis Talibano baudžiamųjų veiksmų, pareigūnas kalbėjo su sąlyga, kad jo vardas ir stoties pavadinimas nebus skelbiami.

Per pirmą savo valdymo periodą 1996–2001 metais Talibanas buvo įvedęs griežtus suvaržymus moterims – jos privalėjo nešioti visą kūną dengiančias burkas, negalėjo mokytis ir dalyvauti viešajame gyvenime.

Talibams pernai rugpjūtį grįžus į valdžią, iš pradžių atrodė, kad Talibanas taikys švelnesnius suvaržymus, bet pastarosiomis savaitėmis jis staigiai pasuko griežtosios linijos link, patvirtino didžiausius teisių gynėjų nuogąstavimus ir dar labiau komplikavo savo bendravimą su juo nepasitikinčia tarptautine bendrija.

Anksčiau šį mėnesį Talibanas įsakė visoms moterims viešumoje vilkėti visą kūną, išskyrus akis, dengiančius drabužius. Įsakyme rašoma, kad moterys iš namų turėtų išeiti tik esant būtinybei ir kad jų giminaičiai vyrai už moterų aprangos reikalavimų pažeidimus bus baudžiami, pradedant šaukimais į teismą ir baigiant įkalinimo bausmėmis.

Talibano vadovybė taip pat uždraudė mergaitėms po šeštos klasės lankyti mokyklą, nors anksčiau žadėjo, kad mokytis galės visokio amžiaus mergaitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius