-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibano aukščiausiasis lyderis ragina pasaulį pripažinti jų vyriausybę

Afganistano aukščiausiasis lyderis penktadienį dar kartą paragino tarptautinę bendriją pripažinti Talibano vyriausybę ir sakė, kad pasaulis tapo „mažu kaimu“, o derami diplomatiniai santykiai padėtų spręsti šalies problemas.
Hibatullah Akhundzada
Hibatullah Akhundzada / „Scanpix“/AP nuotr.

Jokia valstybė dar nėra oficialiai pripažinusi režimo, įvesto Talibanui rugpjūčio mėnesį užgrobus valdžią ir atkūrus griežtosios linijos islamistų valdymą, be kitų dalykų, apimantį vis didesnį moterų išstūmimą iš viešojo gyvenimo.

Rašytiniame pareiškime prieš Id al Fitro šventę, kuria baigsis musulmonų šventasis Ramadano mėnuo, aukščiausiasis lyderis Hibatullah Akhundzada nepaminėjo dalykų, trukdančių susitarti su tarptautine bendrija, įskaitant vidurinių mokyklų uždarymą mergaitėms.

Vietoje to H.Akhundzada sakė, jog iš pradžių turėtų būti pripažinta talibų vyriausybė, „kad galėtume oficialiai, pagal diplomatines normas ir principus spręsti savo problemas“.

„Be abejo, pasaulis virto mažu kaimu“, – sakė H.Akhundzada, jau daug metų nesirodantis viešumoje ir gyvenantis uždarą gyvenimą Talibano dvasiniame centre Kandahare.

„Afganistanas turi savo vaidmenį [užtikrinant] taiką ir stabilumą pasaulyje. Pagal šį poreikį pasaulis turėtų pripažinti Afganistano Islamo Emyratą“, – tvirtino H.Akhundzada.

Jo pareiškimas Id al Fitro proga pasirodė šalį drebinant bombų sprogimams. Atsakomybę už kai kuriuos iš jų prisiėmė džihadistų „Islamo valstybė“ (IS). Dalis šių išpuolių įvykdyta prieš šiitų hazarų mažumą.

H.Akhundzada nepaminėjo nesaugumo, bet sakė, kad šalis sugebėjo sukurti „stiprią islamo ir nacionalinę kariuomenę“ ir „stiprią žvalgybos organizaciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius