Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tarp Ukrainos separatistų gretose kovojančių italų – ir banditas, ir politiko sūnus

Nuo 2014-ųjų jie iš Italijos keliaudavo į Rytų Ukrainą kovoti Rusijos remiamų separatistų gretose, o gyvenimo karo zonoje akimirkas viešindavo socialiniuose tinkluose. Ligi šiol Roma Kijevo skundus praleisdavo pro ausis, praneša „Laisvosios Europos radijas“.
Rusijos separatistai prie Petrovskojo, 2016 metų spalis
Rusijos remiamas separatistas / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

Rugpjūčio 1 d. Italijos policija pranešė suėmusi tris vyrus, kurie, kaip įtariama, kovojo Rytų Ukrainoje, o Italijoje verbavo naujus samdinius. Genujos prokurorai ieško dar trijų asmenų, įtariamų tais pačiais nusikaltimais.

Italijos policijos pranešime teigiama, kad tyrime dėl samdinių verbavimo dar septynių asmenų namuose buvo atliktos kratos. Manoma, kad kai kurie įtariamieji palaikė ryšius su neonacių karinės grupuotės „Rusich“, veikiančios Rytų Ukrainos Donbaso regione, vadu.

Genujos prokurorai dar 15-ai asmenų pateikė kaltinimus dėl priklausymo verbuotojų tinklui.

Kas buvo suimti?

Pasak laikraščio „La Repubblica“, suimti asmenys yra italas Antonio Cataldo, Albanijos pilietis Olszty Krutany ir moldovas Vladimiras Verbickis.

Paskelbę apie areštą, Italijos pareigūnai išplatino vaizdo įrašą. Jame užfiksuotas V.Verbickis, pravarde „Parma“, kai 2015 m. gegužę išvyko į Ukrainą ir prisijungė prie „Rusich“ grupuotės.

VIDEO: Vladimiras Verbickis

Iš pradžių jis slėpdavo veidą po kaukę, tačiau kituose vaizdo įrašuose samdinys kur kas atviresnis.

VIDEO: Vladimiras Verbickis

Vaizdo įraše „Parma“ sako esąs 21 metų amžiaus. Ir nors ji užaugo Italijoje, į kurią jo tėvai atvyko iš Moldovos, V.Verbickis save laiko rusu.

Suimtas O.Krutany – konfliktų Čečėnijoje veteranas, kuriam priklausė sporto klubas Milane. Pasak italų portalo ottopagine.it, jis Donbaso kovotojų kontaktus gavo užsiimdamas kovos menais.

Manoma, kad A.Cataldo – pagrindinis tarpininkas tarp kovotojų Ukrainoje ir italų, norinčių vykti į karo zoną.

„Genujos teisėsaugos tarnybų tyrime dėl samdinių, besikaunančių prorusiškose pajėgose Rytų Ukrainoje, verbavimo, Antonio Cataldo yra pagrindinis įtariamasis“, – rašo ottopagine.it redaktorius Luciano Trapanese.

„Jis laikomas patyrusiu samdiniu, kuris kovėsi Libijoje ir buvo sulaikytas (Muamaro) Kadhafio karių. Jis taip pat dalyvavo karinių pratybų programoje Panamoje. Jis išpopuliarėjo davęs interviu vienai italų televizijai.

Jis pasakojo apie savo samdinio gyvenimą Donbase ir kitur. Tuomet jis tapo įkvėpimu tiems, kurie nori iš Italijos keliauti į Ukrainos regionus ir kautis Putiną palaikančių pajėgų gretose“, – rašo L.Trapanese.

Politiko sūnus

Policija vis dar ieško italų Andrea Palmeri, Gabriele Carugati ir Massimiliano Cavalleri.

M.Cavalleri, žinomas kaip „Spartakas“, buvo reguliariai matomas separatistų publikuojamuose vaizdo įrašuose. Be to, jis buvo nufotografuotas su separatistų kontroliuojamo Donecko regiono lyderiu Aleksandru Zacharčenka.

M.Cavalleri feisbuke pasidalijo nuotrauka, kurioje jis laiko apsišaukėliškos Donecko Liaudies Respublikos pasą, o fone kabo Italijos vėliava.

 „Facebook“ nuotr./Massimiliano Cavalleri
„Facebook“ nuotr./Massimiliano Cavalleri

Manoma, kad M.Cavalleri ir A.Palmeri šiuo metu yra separatistų kontroliuojamoje teritorijoje Rytų Ukrainoje.

Buvęs kraštutinių dešiniųjų grupuotės „Bulldog Lucca“ lyderis A.Palmeri pasirodė vienoje Italijos televizijoje ir kalbėjo apie Rytų Ukrainoje praktikuojamus kovos menus.

2014 m. jis išvyko į Ukrainą, kad išvengtų namų arešto, skirto pateikus kaltinimus užpuolimu. 2018 m. balandį jis naujienų agentūrai „AFP“ teigė esąs pirmasis italas, Ukrainoje prisijungęs prie Rusijos remiamų separatistų.

A.Palmeri tikino nusprendęs vykti į Donbasą po to, kai rusų televizijoje pamatė reportažą. Jame buvo teigiama, kad Ukrainos valdžios pareigūnai – neonaciai, o rusakalbiai Ukrainoje – žudomi.

A.Palmeri tikino nusprendęs vykti į Donbasą po to, kai rusų televizijoje pamatė reportažą. Jame buvo teigiama, kad Ukrainos valdžios pareigūnai – neonaciai, o rusakalbiai Ukrainoje – žudomi.

Pernai portalo „Donbaso realybė“ žurnalistai bandė gauti A.Palmeri interviu, tačiau jis atsisakė kalbėti. „Pasimatysime Lvove“, – pridūrė jis.

Kai Italijoje buvo suimti kiti samdiniai, A.Palmeri feisbuke pasidalijo nuotraukomis, kuriose jis separatistų kontroliuojamame Luhansko regione daro gerus darbus – vietos gyventojams dalija svogūnus, bulves ir kopūstus.

Prie nuotraukų buvo parašyta: „Taip, aš esu teroristas, pripažįstu.“

Tuo tarpu G.Carugati tėvas – kraštutinių dešiniųjų partijos „Šiaurės Lyga“, šiuo metu priklausančios Italijos valdančiajai koalicijai, narys.

Jo mama Silnava Marin viešai gyrė sūnaus pasirinkimą kovoti Ukrainoje. Prieš metus pats G.Carugati portalui „Donbaso realybė“ gyrėsi, kaip lengva buvo kirsti sieną ir sugrįžti į Italiją.

„Jau buvau grįžęs namo, pailsėjau. Dabar gyvenu Donecke“, – G.Carugati sakė „Laisvosios Europos radijui“.

Samdinių ir politikų ryšiai?

Kaip sufleruoja G.Carugati atvejis, Rytų Ukrainoje kovojančius samdinius bent iš dalies palaiko Italijos valdantysis elitas. O tai neturėtų stebinti.

Valdančiosios Italijos partijos „Šiaurės Lyga“ ir „Penkių žvaigždučių judėjimas“ yra draugiškos Kremliui: šios politinės jėgos pasisako už bendradarbiavimą su Maskva ir sankcijų Rusijai švelninimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Salvini
„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Salvini

„Ši partija („Šiaurės Lyga“) pasirašė bendradarbiavimo sutartį su valdančiąja Rusijos partija „Vieningoji Rusija“. (Lyderis Matteo) Salvini keletą kartų siūlė atšaukti sankcijas Rusijai“, – sakė analitikas Tarasas Semeniukas.

Po 2014 metais įvykdytos Krymo okupacijos Vakarai Rusijai skyrė sankcijas. Šiemet M.Salvini kelis kartus apsilankė Kryme ir tikino, kad aneksija buvo teisėta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius