Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 02 /12:24

Tarptautiniame Teisingumo Teisme Ukrainos ieškinys prieš Rusiją bus nagrinėjamas kovą

Jungtinių Tautų Tarptautinis Teisingumo Teismas Hagoje šių metų kovo 6–9 dienomis nagrinės Ukrainos ieškinį prieš Rusiją dėl teroristinių aktų vykdymo ir diskriminacijos.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Scanpix“ nuotr.

„Tarptautinis Teismas – pagrindinis teisminis JT organas – viešai svarstys bylą, susijusią su Tarptautine konvencija dėl kovos su terorizmo finansavimu bei Tarptautine konvencija dėl visų formų rasinės diskriminacijos panaikinimo, (Ukraina prieš Rusijos Federaciją), nuo 2017 metų kovo 6 dienos, pirmadienio, iki kovo 9 dienos, ketvirtadienio, Taikos rūmuose Hagoje“, – sakoma pranešime, paskelbtame Tarptautinio Teismo tinklalapyje.

Pranešime taip pat pažymima, kad bus apsvarstyti Ukrainos pateikti reikalavimai taikyti Rusijai prevencines priemones.

Kijevas sausio 16 dieną Tarptautiniam JT teismui pateikė ieškinį, kuriuo prašo, kad tribunolas pripažintų Maskvą pažeidus savo tarptautinius įsipareigojimus, numatytus Terorizmo finansavimo konvencijoje ir tarptautinėje sutartyje prieš rasinę diskriminaciją.

„Ukraina tvirtina, kad Rusijos Federacija pažeidžia Konvenciją dėl kovos su terorizmo finansavimu, aprūpindama ginklais ir teikdama kitokią parama neteisėtus ginkluotus darinius, įvykdžiusius virtinę teroro aktų Ukrainos teritorijoje“, – pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Be to, Ukraina teigia, kad Rusija pažeidžia Tarptautinę konvenciją dėl visų formų rasinės diskriminacijos panaikinimo, vykdydama diskriminacijos kampaniją prieš nerusų bendruomenes Kryme.

Kaip sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, „stengėmės sureguliuoti esančius nesutarimus derybomis ilgiau kaip dvejus metus, bet Rusija nenori liautis pažeidinėti tarptautinės teisės“.

„Todėl pateikėme ieškinį Tarptautiniam JT teismui, siekdami, kad Rusija už tuos pažeidimus būtų patraukta atsakomybėn, ir būtų atkurtos Ukrainos žmonių teisės, garantuojamos tarptautinėmis sutartimis, prie kurių yra prisijungusi ir Rusijos Federacija“, – pareiškė ministras.

Antradienį P.Klimkinas pareiškė, kad Kijevas papildys savo ieškinį prieš Rusiją ir įtrauks į jį faktų dėl Avdijivkos miesto apšaudymo.

Ukraina Tarptautinio Teisingumo Teismo taip pat prašo skirti laikinąsias priemones, kad Rusija nepažeidinėtų žmogaus teisių, kol teismas nagrinės bylą.

Antradienį P.Klimkinas pareiškė, kad Kijevas papildys savo ieškinį prieš Rusiją ir įtrauks į jį faktų dėl Avdijivkos miesto apšaudymo.

Pasak Ukrainos diplomatijos vadovo, „Avdijivkoje vyksta sąmoningas eskalavimas ir provokuojama humanitarinė katastrofa“.

Avdijivkos apylinkėse situacija staigiai paaštrėjo praėjusios savaitės pabaigoje. Prorusiški separatistai ir vyriausybės pajėgos kaltina vieni kitus masiniais kovinių pozicijų ir gyvenamųjų rajonų apšaudymais. Abiejose konflikto pusėse esama žuvusiųjų, kelios dešimtys žmonių – sužeisti.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį dėl suintensyvėjusių susirėmimų Avdijivkoje, kurią kontroliuoja ukrainiečių kariai, nutraukė savo vizitą Berlyne ir grįžo į Kijevą.

Perduos teismui kulką

Be to, Kijevas ketina perduoti Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui vieną kulką, rastą įstrigusią Ukrainos kariuomenės transporto lėktuve, esą apšaudytame iš Juodojoje jūroje esančių Rusijos užgrobtų dujų gavybos platformų, ketvirtadienį pareiškė vyriausiasis kariuomenės prokuroras Anatolijus Matiosas.

„Lėktuvui sugrįžus karinė prokuratūra nedelsiant pradėjo tyrimą. Šiuo metu atliekama ekspertizė, siekiant nustatyti šovinių tipą, nes tai yra įrodymai. Tai hibridinės karinės agresijos po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos įrodymas.

Išimta kulka, ekspertizė dėl lėktuvo apgadinimo virš Ukrainos teritorijos, kurios dar niekas neišsižadėjo – visa tai yra įrodymai“, – televizijai 112 sakė A.Matiosas.

„Galbūt nenustatysime, kas konkrečiai šaudė, bet Rusijos Federacijos aukščiausių valstybės vadovų atsakomybės sritis patenka į Tarptautinio Baudžiamojo Teismo kompetenciją. Šie įrodymai renkami ir bus jiems perduoti“, – pabrėžė prokuroras.

Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas sakė, kad kariuomenės lėktuvas An-26 buvo apšaudytas trečiadienį, kai skrido per mokomąją misiją netoli Rusijos kontroliuojamų dviejų jūrinių dujų gavybos platformų Juodojoje jūroje.

„Facebook“ nuotr./Lėktuve AN-26 kulkos išmušta skylė.
„Facebook“ nuotr./Lėktuve AN-26 kulkos išmušta skylė.

Per šį incidentą įgula nenukentėjo, bet lėktuvas buvo apgadintas – internete paskelbtose jo nuotraukose ant korpuso matosi kulkos padaryta skylė.

Pasak S.Poltorako, lėktuvo įgula užfiksavo rusų radiolokacijos stoties darbą aktyviuoju režimu, paprastai įjungiamu priešlėktuvinės gynybos raketų sistemoms nutaikyti. Apžiūrėjus grįžusį lėktuvą, ant jo korpuso buvo rasta 3 cm skersmens skylė, padaryta kulkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius