Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 16 /20:37

TATENA: Iš objekto Libijoje dingo 2,5 tonos urano

Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnyba trečiadienį pranešė, kad iš Libijoje esančio objekto dingo maždaug 2,5 tonos gamtinio urano. Vėliau pranešta, kad uranas atsirado.
Radioaktyvumas
Radioaktyvumas / 123RF.com nuotr.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi pranešė organizacijos valstybėms narėms, jog inspektoriai antradienį nustatė, kad 10-ies anksčiau deklaruotų statinių su urano rūdos koncentratu nebebuvo šiame objekte.

TATENA imsis tolesnių veiksmų, kad „išsiaiškintų branduolinės medžiagos išvežimo aplinkybes ir dabartinę jos buvimo vietą“, sakoma pareiškime, kuriame nepateikiama išsamesnės informacijos apie minimą objektą.

Vėliau ketvirtadienį šalies rytuose esantis generolas pranešė, kad daugiau kaip dvi tonos gamtinio urano, apie kurio dingimą karo nuniokotoje Libijoje pranešė Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnyba, buvo surastos.

Libijos rytuose esančio karinio vado Khalifo Haftaro ryšių padalinio vadas generolas Khaledas al-Mahjoubas teigė, kad konteineriai su uranu buvo surasti „vos už penkių kilometrų“ nuo vietos, kurioje jie buvo laikomi Libijos pietuose, ir po to, kai Tarptautinė atominė energijos agentūros (TATENA) anksčiau ketvirtadienį pranešė apie jų dingimą.

Įvertinta, kad urano rūdos koncentratas išskiria mažą radioaktyvumą.

K.al-Mahjoubas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip vyras su apsauginiu kostiumu skaičiuoja 18 mėlynų konteinerių, būtent tiek jų buvo saugoma toje vietoje.

„Situacija kontroliuojama. TATENA buvo informuota“, – AFP teigė jis.

K.al-Mahjoubas pareiškė, kad šiuos konteinerius pavogė ir vėliau juos tiesiog paliko „Čado grupuotė, kuri manė, kad tai yra ginklai arba šaudmenys“.

Anksčiau buvo žinoma, kad kovotojai iš kaimyninio Čado turi bazių Libijos pietuose.

2003 metais Libija atsisakė branduolinių ginklų kūrimo programos, kurią ilgą laiką vykdė buvęs diktatorius Muamaras Kadhafi.

Nuo 2011 metų, kai buvo nuverstas M.Kadhafi, šią Šiaurės Afrikos šalį krečia politinė krizė, o daugybė sukarintų grupuočių sudaro priešiškus, užsienio jėgų remiamus aljansus.

Šalis tebėra susiskaldžiusi – sostinėje Tripolyje vakaruose veikia laikinoji vyriausybė, o rytuose kitą vyriausybę remia karinis vadas Khalifa Haftaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius