Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TATENA Ukrainoje neaptiko jokių „nedeklaruotos branduolinės veiklos“ požymių

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) ketvirtadienį pareiškė, kad jos inspektoriai neaptiko jokių „nedeklaruotos branduolinės veiklos“ požymių trijose Ukrainos vietose, kuriose lankėsi Kyjivo prašymu, Rusijai pažėrus kaltinimų, esą jos kaimynė gamina vadinamąsias nešvarias bombas.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų atliktas techninis ir mokslinis rezultatų įvertinimas parodė, kad šiose trijose vietose nėra jokių nedeklaruotos branduolinės veiklos ir jai vykdyti skirtų medžiagų požymių“, – sakoma agentūros vadovo Rafaelio Grossi pareiškime.

„Kuo greičiau paskelbsime aplinkos mėginių tyrimų rezultatus“, – pridūrė R.Grossi, turėjęs omenyje TATENA inspektorių paimtus mėginius.

Patikrinimai Branduolinių tyrimų institute Kyjive ir dar dviejuose objektuose buvo atlikti gavus atitinkamą rašytinį Ukrainos prašymą.

„Per kelias pastarąsias dienas inspektoriai sugebėjo atlikti visus veiksmus, kuriuos TATENA planavo atlikti, ir jiems buvo suteikta galimybė nevaržomai patekti į šiuos objektus“, – rašoma agentūros pareiškime.

Pirmadienį TATENA skelbė, kad agentūros inspektoriai pradėjo patikrinimus dviejose Ukrainos vietose.

Agentūros atstovas naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad prašymą patikrinti trečią vietą Ukrainoje vėliau pateikė Kyjivas, nes Rusija pažėrė kaltinimų ir dėl veiklos tame objekte.

Kremlius yra apkaltinęs Ukrainą rengiantis panaudoti nešvarias bombas prieš Maskvos karius, tačiau Kyjivas įtaria, kad Rusija pati gali panaudoti nešvarią bombą ir tuo apkaltinti Ukrainą.

Analitikų teigimu, tai galėtų būti pretekstas eskaluoti karą. Manoma, kad tokiu veiksmu Kremlius, negalintis pasiekti savo tikslų rytinėje ir pietinėje Ukrainos dalyse, pateisintų įprastų branduolinių ginklų panaudojimą.

Paprastai nešvari bomba būna tradicinė bomba su radioaktyviosiomis, biologinėmis ar cheminėmis medžiagomis, paskleidžiamomis sprogimo metu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau buvo paraginęs TATENA „kuo greičiau“ patikrinti Ukrainos branduolinius objektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius