-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 09 /13:33

Teheranas: Irane šią savaitę lankysis branduolinių derybų koordinatorius

Šią savaitę Teherane apsilankys derybų tarp Irano ir pasaulio galybių dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atgaivinimo Europos Sąjungos koordinatorius Enrique Mora, pirmadienį pranešė Irano užsienio reikalų ministerija.
Enrique Mora
Enrique Mora / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Derybų (su Enrique Mora) Teherane darbotvarkė beveik baigta“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Saeedas Khatibzadeh.

„Jis susitiks su Irano Islamo Respublikos vyriausiuoju derybininku branduoliniais klausimais Ali Bagheri“, – nurodė jis.

Kada E.Mora atvyks į Irano sostinę, nepatvirtinta, tačiau vietos spauda pranešė, kad jo laukiama antradienį.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

„Tinkama linkmė“

Iranas jau metus derasi tiesiogiai su Prancūzija, Vokietija, Jungtine Karalyste, Rusija bei Kinija, ir netiesiogiai su Jungtinėmis Valstijomis dėl JCPOA atgaivinimo.

Pastaruosius metus Vienoje vykusiose derybose daugiausia dėmesio buvo skiriama tam, kad JAV vėl prisijungtų prie susitarimo ir panaikintų sankcijas, kartu užtikrinant, kad Teheranas visapusiškai laikytųsi savo įsipareigojimų. Visgi šios derybos yra įstrigusios nuo kovo.

Iranas praėjusio mėnesio pabaigoje paragino surengti susitikimą, kad dialogas būtų atnaujintas „kuo greičiau“.

„E.Moros kelionė nukreipia derybas tinkama linkme“, – sakė S.Khatibzadeh, pažymėdamas, kad Iranas ir Jungtinės Valstijos „nuolat keičiasi pranešimais per Europos Sąjungą“.

Tiek JAV, tiek Irano pareigūnai sako, kad dauguma klausimų jau išspręsti. Vienas svarbiausių likusių nesutarimų yra Teherano reikalavimas Vašingtonui išbraukti Irano islamo revoliucinės gvardijos korpusą (IRGC) iš JAV „užsienio teroristinių organizacijų“ sąrašo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Saeedas Khatibzadehas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Saeedas Khatibzadehas

Tačiau S.Khatibzadeh sakė, kad žiniasklaida „neturi susiaurinti Irano ir Jungtinių Valstijų problemų iki vieno klausimo, pavyzdžiui, Gvardijos“.

Jis taip pat nurodė, kad „Islamo Respublikos aukščiausiosios valdžios institucijos nustatė raudonąsias linijas, kurių buvo laikomasi, todėl mes šiandien esame čia“, tačiau nedetalizavo.

„Jei Jungtinės Valstijos šiandien nuspręs gerbti Irano žmonių teises, po E.Moros vizito galėsime vykti į Vieną ir pasirašyti susitarimą“, – sakė jis.

Šeštadienį paskelbtame interviu laikraščiui „Financial Times“ ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis teigė, kad jis ieško „aukso vidurio“, kuris padėtų sumažinti likusį atotrūkį tarp Teherano ir Vašingtono.

Jis sakė norįs, kad E.Mora apsilankytų Teherane, tačiau Iranas pasirodė to „labai nenorintis“. Jis pavadino ES diplomatinį spaudimą „paskutine kulka“ bandant išgelbėti susitarimą.

„Negalime taip tęsti amžinai, nes Iranas tuo metu toliau plėtoja savo branduolinę programą“, – pridūrė J.Borrellis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius