Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Terorizmas Švedijoje: susisprogdinęs vyras – imigrantas iš Irako, dirbęs gatvėje, kurioje surengė išpuolį? (nuotraukos, video)

Daugėja informacijos apie tai, kas ir kaip šeštadienį Stokholmo centre įvykdė teroro išpuolį. Spaudoje pasirodė informacijos, kad išpuolį galėjo įvykdyti iš Irako gyventi į Švediją atvykęs vyras, mokslus baigęs Didžiojoje Britanijoje.
Sprogimai Stokholme
Sprogimai Stokholme / „Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia dailymail.co.uk, savižudis, kuris įvykdė išpuolį Stokholmo centre – 29 metų Taimouras al-Abdaly. Tiesa, BBC praneša, kad jam – 28 metai. Sprendžiant pagal vyro „Facebook“ profilį, jis mokėsi Didžiosios Britanijos Bedfordširo universitete sporto terapiją.

Dirbo toje pačioje gatvėje?

Žiniasklaida skelbia, kad Irake gimęs vyras šeštadienio vakarą Stokholmo centre padegė savo automobilį ir ėjo nuo jo šalin. Maždaug už 200 metrų suveikė prie jo kūno įtvirtintas sprogdiklis. Laimei, sprogo tik vienas iš šešių prie kūno pritvirtintų sprogmenų. Šio išpuolio metu niekas, išskyrus patį mirtininką, nežuvo. Tačiau buvo sužeisti du netoliese buvę žmonės.

Maždaug 10 min. prieš pirmąjį sprogimą viena naujienų agentūra gavo žinutes arabų ir švedų kalbomis, kuriomis buvo perspėjama apie „darbus“, kurie „kalbės už save“. „Dabar jūsų vaikai, jūsų dukterys ir jūsų seserys mirs kaip miršta mūsų broliai, mūsų seserys ir mūsų vaikai“, – rašoma šiose žinutėse ir užsimenama apie karą Afganistane, kuriame kariauja ir švedų kariai. 

Kaip skelbiama dailymail.co.uk, T.al-Abdaly dirbo toje pačioje gatvėje, kur ir surengė šį išpuolį. Jis nešiodavo iškabą, reklamuojančią vietinį greitojo maisto restoraną.

Norėjo antros žmonos

Skelbiama, kad iš Irako į Švediją jis atvyko 1992 metais. Jis turėjo dvi dukteris ir žmoną, tačiau ieškojo naujos žmonos. Internete jis skelbė, kad pirmoji žmona sutiko su tokiu jo sprendimu. Jis taip pat skelbė, kad ateityje norėtų visiems laikams išvykti gyventi į kurią nors arabišką šalį.

Tiesa, policija kol kas nepatvirtina, kad būtent šis žmogus yra išpuolio metu žuvęs mirtininkas, tačiau švedų laikraštis „Expressen“ skelbia, kad tikimybė – 95 proc.

VIDEO: multiple blast hit stockholm

Siūlo nedaryti skubotų išvadų

Tuo tarpu Švedijos premjeras Fredrikas Reinfeldtas sekmadienį perspėjo nedaryti skubotų išvadų dėl teroro išpuolių Stokholmo centre.

„Praėjusį vakarą įvyko trys dalykai: sprogo automobilis, ... žuvo vienas vyras ir (žvalgybos agentūra) SAPO bei (naujienų agentūra) TT gavo žinutę su grasinimais Švedijai. Nepatvirtinta, kad šie trys įvykiai yra kaip nors susiję vienas su kitu“, – žurnalistams sakė F.Reinfeldtas.

„Tai ir nepageidaujama, ir nepriimtina, – sakė jis. – Nepriimtina dėl to, jog Švedija yra atvira visuomenė ir tokia atvira visuomenė, kuri pademonstravo norinti, kad žmonės su įvairiais tikėjimais, (įvairia) kilmės ir (įvairiais) dievais galėtų gyventi greta vieni kitų atviroje visuomenėje ir gerai funkcionuojančioje demokratijoje.“

Paklaustas apie užsienio reikalų ministro Carlo Bildto komentarus „Twitter“ apie „didžiausią susirūpinimą keliantį bandymą įvykdyti teroro ataką“ ir policijos patvirtinimą, kad ji tiria teroristinį nusikaltimą, premjeras pabrėžė, jog svarbu nepulti daryti išvadų.

„Carlas Bildtas yra užsienio reikalų ministras, kuris labai dalyvauja ir yra labai aktyvus žiniasklaidos priemonėse, bet čia ir dabar aš komentuoju iš vyriausybės perspektyvos“, – sakė jis.

„Visiškai nepriimtina, kad tai vyksta Švedijoje, bet dar reikia atsakyti į daugelį klausimų, kol galėsime daryti kokias nors išvadas“, – nurodė F.Reinfeldtas.

„Mums reikia daugiau faktų ir, žinoma, mums reikia neskatinti reakcijų į tai, kol nežinosime daugiau“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius