-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 25 /21:53

Teroro išpuolis Maskvoje. Aukų skaičius išaugo

Penktadienio vakarą Maskvoje, koncertų salėje „Crocus City Hall“, įvyko šaudynės, per kurias, naujausiais duomenimis, žuvusiųjų skaičius jau perkopė 130. Sužeistųjų – ne mažiau pusantro šimto, pastate taip pat kilo gaisras.

Visas naujienas apie išpuolį Maskvoje skaitykite ČIA.

VIDEO: Maskvoje prieš koncertą kamufliažu vilkintys vyrai šaudė į žmones
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Islamo valstybė“ paskelbė rimtą perspėjimą Rusijai ir Vladimirui Putinui

15:10

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos įtariamasis Dalerdjonas Mirzojevas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos įtariamasis Dalerdjonas Mirzojevas

„Islamo valstybė“ perspėjo Rusiją ir jos prezidentą Vladimirą Putiną dėl tariamo keturių vyrų, kaltinamų surengus išpuolį Rusijos koncertų salėje, per kurį žuvo daugiau kaip 140 žmonių, kankinimo.

ISIS padalinys Chorasano provincijoje paskelbė plakatą, kuriame grasinama V.Putinui, ir skelbiama apie galimai įvyksiantį naują teroristinį išpuolį Rusijoje.

Irano žiniasklaida pirmoji paskelbė informaciją apie teroristų grupuotės kreipimąsi į V.Putiną ir rusus. Pranešimas buvo publikuotas pasirodžius naujienoms, kad rusai kankina įtariamuosius dėl išpuolio „Crocus City Hall“ koncertų salėje.

„Visiems laukiniams rusams, įskaitant Vladimirą Putiną, saugokitės! Nemanykite, kad mes neturime galimybių atkeršyti jums už mūsų suimtus brolius... Mes suduosime jums tokį smūgį į galvą, kurį prisimins visos kartos... Laukite labai sunkių, mirtinų, kruvinų, skausmingų, pragaro ir naikinančių smūgių. Labai greitai!“ – grasinama pranešime.

Kiek anksčiau socialiniuose tinkluose buvo paskelbta suimtojo Shamsidino Faridunio, įtariamojo išpuoliu, nuotrauka, kurioje jis esą guli nusmauktomis kelnėmis, prijungtas prie karinio ryšio įrenginio TA-57, kurį Rusijos pajėgos naudoja kankinimams elektrošoku. Gnybtai prijungiami prie aukos lytinių organų ir galūnių, o asmuo apipilamas vandeniu, kad skausmas būtų didesnis.

Sekmadienį Maskvos teisme dėl kaltinimų terorizmu pasirodę vyrai turėjo žiaurių sumušimų žymių. Vienas iš jų teismo posėdžio metu atrodė vos sąmoningas.

Teismo pareiškimuose teigiama, kad du iš įtariamųjų pripažino savo kaltę dėl užpuolimo, nors vyrų būklė kėlė klausimų, ar jie kalbėjo laisvai. Tuo tarpu Rusijos žiniasklaidoje pasirodė prieštaringų pranešimų, kuriuose buvo teigiama, kad kaltę pripažino trys arba visi keturi vyrai.

Aukų skaičius išaugo

21:53

Teroro akto „Crocus City Hall“ salėje aukų skaičius išaugo iki 139, tarp žuvusiųjų yra trys vaikai, pareiškė Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas per susitikimą su prezidentu Vladimiru Putinu, praneša TASS.

Pasak jo, 75 žuvusiųjų tapatybės jau nustatytos.

A.Bastrykinas patikslino, kad „182 žmonės patyrė įvairaus sunkumo sužeidimus ir traumas“, priduria TASS.

Pasak Rusijos vicepremjerės Tatjanos Golikovos, 93 žmonės, įskaitant penkis vaikus, tebegydomi ligoninėse.

V.Putinas: išpuolį Pamaskvėje įvykdė „radikalūs islamistai“

21:20

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pirmą kartą pripažino, kad praėjusios savaitės išpuolį vienoje koncertų salėje Pamaskvėje įvykdė „radikalūs islamistai“, tačiau užsiminė, kad su tuo kažkaip susijusi Ukraina.

Dėl šio išpuolio, per kurį, ginkluotiems užpuolikams įsiveržus į „Crocus City Hall“ koncertų salę, apšaudžius koncerto lankytojus ir padegus pastatą, žuvo mažiausiai 137 žmonės, buvo sulaikyta vienuolika asmenų.

„Žinome, kad šis nusikaltimas įvykdytas radikalių islamistų, su kurių ideologija pats islamo pasaulis kovoja jau šimtmečius“, – sakė V.Putinas per televiziją transliuotame susitikime su vyriausybės pareigūnais.

Imago / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas
Imago / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas

„Šis žiaurus nusikaltimas gali būti tik grandis visoje eilėje bandymų, kurių imasi tie, kas nuo 2014 metų neonacistinio Kyjivo režimo rankomis kariauja su mūsų šalimi“, – pareiškė jis, turėdamas omenyje Ukrainą.

„Žinoma, būtina atsakyti į klausimą, kodėl įvykdę šį nusikaltimą teroristai bandė vykti į Ukrainą? Kas jų ten laukė?“ – paklausė V.Putinas.

„Islamo valstybės“ (IS) džihadistai nuo penktadienio kelis kartus pareiškė, kad jie yra atsakingi už šį išpuolį, o su IS susiję žiniasklaidos kanalai paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti šauliai išpuolio vietoje.

Rusijos tyrėjai teigia, kad penktadienio vakarą ginkluoti vyrai įsiveržė į „Crocus City Hall“ koncertų salę, šaudė į koncerto lankytojus, po to padegė pastatą ir pabėgo iš įvykio vietos.

Pastate buvo daugiau nei 5 tūkst. žmonių, pirmadienį pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida, remdamasi koncertų salės savininko atstovu.

Per išpuolį žuvo mažiausiai 137 žmonės, o daugiau kaip 180 buvo sužeisti.

Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavusi ataka Rusijoje per du dešimtmečius ir daugiausiai gyvybių nusinešusi ataka Europoje, už kurią atsakomybę prisiėmė IS.

Suimtas taksistas, pardavęs automobilį teroristams

17:48

Stopkadras/Dilovaras Islomovas
Stopkadras/Dilovaras Islomovas

Maskvos teismas suėmė Dilovarą Islomovą, kaltinamą dalyvavimu teroristiniame išpuolyje koncertų salėje „Crocus City Hall“ Maskvoje. Be jo, pirmadienį bus suimti jo tėvas Isroilas Islomovas ir brolis Aminčonas Islomovas.

Visiems trims jiems pateikti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 205 str. 3 d. (organizuotos grupės įvykdytas teroro aktas, sukėlęs žmonių mirtį), skelbia „Nastojaščeje vremia“.

Tyrimo duomenimis, Aminčonas ir Dilovaras Islomovai buvo „įtraukti į organizuotą grupę“ Šamsidino Fariduni, kuris buvo suimtas anksčiau.

Dilovaras Islomovas buvo paskutinis balto „Renault“, kuriuo kaltinamieji naudojosi per išpuolį, savininkas. Kaip jis pats sakė leidiniui „Novaja Gazeta Europa“, maždaug prieš savaitę automobilį pardavė žmonos broliui.

„Tai buvo mano automobilis. Kai pats pamačiau šias [teroro akto vietos] nuotraukas, buvau šokiruotas. Nežinau, ką daryti. Bandžiau skambinti žmonos broliui, dabar jis nekelia telefono ragelio. Jis sakė, kad jo draugui reikia šio automobilio“, – sakė jis.

Pasak Dilovaro Islomovo, iš karto po išpuolio jis pats kartu su broliu nuvyko į Tyrimų komitetą duoti parodymų.

VIDEO: Suimtas taksistas, pardavęs automobilį Maskvos teroristams

Leidinio „Viorstka“ duomenimis, Dilovaras Islomovas yra Rusijos pilietis, gimęs Dušanbėje 1995 m. Kaip rašo „Mediazona“, jis dirba „Yandex Taxi“, yra vedęs ir turi vaiką.

Išvakarėse teismas dviem mėnesiams suėmė keturis teroristinio išpuolio „Crocus City Hall“ įvykdymu kaltinamus asmenis – Dalerdžoną Mirzojevą, Saidakrami Rachabalizodą, Šamsidiną Faridunį ir Muhammadsobirą Faizovą. Teismo procesas buvo uždaras spaudai, visi kaltinamieji teismo salėje pasirodė su kankinimų žymėmis.

Kirgizija paragino savo piliečius be reikalo nevykti į Rusiją

16:38

„Scanpix“/AP nuotr./Įtariamieji teroristai
„Scanpix“/AP nuotr./Įtariamieji teroristai

Kirgizijos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento vadovo pavaduotojas Bakytas Kadyrovas interviu metu Kirgizijos „Radijo Svaboda“ eteryje pareiškė, kad rekomenduoja savo šalies piliečiams be reikalo nevykti į Rusiją.

Pasak jo, po kovo 22 d. įvykdyto išpuolio „Crocus City Hall“ koncertų salėje netoli Maskvos Rusijos saugumo tarnybos sustiprino kovos su terorizmu priemones ir sugriežtino pasienio kontrolę. Užsienio reikalų ministerija siūlo atidėti keliones į Rusiją, kol taikomos sustiprintos saugumo priemonės.

Tadžikų diaspora Rusijoje ragina šalyje gyvenančius tadžikus būti atsargius, baiminantis, kad padaugės ksenofobinių nusikaltimų.

Susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Baza“ pranešė, kad tadžikų bendruomenių vadovai parengė rekomendacijas savo tautiečiams nedalyvauti masiniuose renginiuose ir vakarais neišeiti iš namų.

Be to, pasak pranešimų, nemažai darbdavių paprašė savo darbuotojų tadžikų atskleisti savo dabartinę asmeninę informaciją, įskaitant gyvenamosios vietos adresus.

Tadžikijos „Radijo Svoboda“ tarnyba jau pranešė apie kelis ksenofobinės agresijos atvejus.

Teigiama, kad Amūro srities Blagoveščensko mieste nežinomi asmenys padegė migrantams priklausantį prekybos paviljoną. Miesto meras Olegas Imamejevas, nurodė, kad „matyt, dėl etninių priežasčių“.

Tuo tarpu Kalugoje grupė nenustatytų vyrų gatvėje sumušė tris Tadžikistano piliečius, vienas iš jų buvo paguldytas į ligoninę. Iš įvairių Rusijos regionų gaunama pranešimų, kad klientai atsisako tadžikų tautybės taksi vairuotojų paslaugų. Jie reikalauja atšaukti užsakymą, jei sužino, kad vairuotojas yra tadžikas arba Tadžikistano pilietis.

Sankt Peterburgo gubernatorius Aleksandras Beglovas nurodė, kad vietos, kuriose mieste gyvena migruojantys darbininkai, bus „paimtos į specialią kontrolę“, tačiau nepatikslino, ką tai reiškia.

Migrantai aktyviai tikrinami ir kituose Rusijos regionuose. Nižnevartovsko policija viename iš miesto nakvynės namų sulaikė 14 užsieniečių, pranešė naujienų svetainė „72.ru“.

Kruvini išpuoliai Rusijoje: tūkstantis įkaitų mokykloje ir sprogdinimai, pradėję karą Čečėnijoje

16:06

„Scanpix“/AP nuotr./Įtariamieji teroristai
„Scanpix“/AP nuotr./Įtariamieji teroristai

Penktadienį Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“ įvyko šaudynės, per kurias žuvo kelios dešimtys žmonių, susirinkusių į grupės „Picnic“ koncertą. Analitikai iš karto atkreipė dėmesį, kad tai ne pirmas atvejis, kuomet teroro išpuoliai surengiami Rusijai įsivėlus į karinius konfliktus. Nemažai žurnalistinių tyrimų liudija, kad prie to dažnai būna prisidėjusios ir Rusijos specialiosios tarnybos. Tiesa, kol kas neaiškios šio išpuolio priežastys.

Išpuolis penktadienio vakarą įvyko į šiaurės vakarus nuo Maskvos esančiame Maskvos srities mieste Krasnogorske.

Mažiausiai penki kamufliažiniais rūbais dėvintys gerai ginkluoti asmenys įsiveržė į koncertų rūmus „Crocus City Hall“, kuriuose turėjo vykti roko grupės „Picnic“ koncertas, ir ėmė šaudyti į žmones.

15min primena kitus tragiškus įvykius Rusijos istorijoje – sprogdinimus ir įkaitų dramas.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Le Parisien“: E.Macronas pripažino, kad ta pati teroristinė grupuotė bandė įvykdyti išpuolius ir Prancūzijoje

16:00

„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pripažino, kad „Islamo valstybės“ padalinys, prisiėmęs atsakomybę už išpuolį Maskvos srities „Crocus City Hall“ koncertų salėje, pastaraisiais mėnesiais bandė įvykdyti kelis išpuolius Prancūzijoje, skelbia laikraštis „Le Parisien“.

Sekmadienį šalyje buvo paskelbta apie saugumo parengties padidinimą iki aukščiausio lygio.

Paklaustas apie teroristinį išpuolį Rusijoje, jis pažymėjo, kad ta pati grupuotė, surengusi masinį teroro aktą prie Maskvos, „pastaraisiais mėnesiais kelis kartus kėsinosi į mūsų žemę“.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Islamo valstybė“ paskelbė rimtą perspėjimą Rusijai ir Vladimirui Putinui

15:10

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos įtariamasis Dalerdjonas Mirzojevas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos įtariamasis Dalerdjonas Mirzojevas

„Islamo valstybė“ perspėjo Rusiją ir jos prezidentą Vladimirą Putiną dėl tariamo keturių vyrų, kaltinamų surengus išpuolį Rusijos koncertų salėje, per kurį žuvo daugiau kaip 140 žmonių, kankinimo.

ISIS padalinys Chorasano provincijoje paskelbė plakatą, kuriame grasinama V.Putinui, ir skelbiama apie galimai įvyksiantį naują teroristinį išpuolį Rusijoje.

Irano žiniasklaida pirmoji paskelbė informaciją apie teroristų grupuotės kreipimąsi į V.Putiną ir rusus. Pranešimas buvo publikuotas pasirodžius naujienoms, kad rusai kankina įtariamuosius dėl išpuolio „Crocus City Hall“ koncertų salėje.

„Visiems laukiniams rusams, įskaitant Vladimirą Putiną, saugokitės! Nemanykite, kad mes neturime galimybių atkeršyti jums už mūsų suimtus brolius... Mes suduosime jums tokį smūgį į galvą, kurį prisimins visos kartos... Laukite labai sunkių, mirtinų, kruvinų, skausmingų, pragaro ir naikinančių smūgių. Labai greitai!“ – grasinama pranešime.

Kiek anksčiau socialiniuose tinkluose buvo paskelbta suimtojo Shamsidino Faridunio, įtariamojo išpuoliu, nuotrauka, kurioje jis esą guli nusmauktomis kelnėmis, prijungtas prie karinio ryšio įrenginio TA-57, kurį Rusijos pajėgos naudoja kankinimams elektrošoku. Gnybtai prijungiami prie aukos lytinių organų ir galūnių, o asmuo apipilamas vandeniu, kad skausmas būtų didesnis.

Sekmadienį Maskvos teisme dėl kaltinimų terorizmu pasirodę vyrai turėjo žiaurių sumušimų žymių. Vienas iš jų teismo posėdžio metu atrodė vos sąmoningas.

Teismo pareiškimuose teigiama, kad du iš įtariamųjų pripažino savo kaltę dėl užpuolimo, nors vyrų būklė kėlė klausimų, ar jie kalbėjo laisvai. Tuo tarpu Rusijos žiniasklaidoje pasirodė prieštaringų pranešimų, kuriuose buvo teigiama, kad kaltę pripažino trys arba visi keturi vyrai.

„Crocus City Hall“ teroristams gresia kalėjimas iki gyvos galvos: kas apie juos žinoma

14:44

„Scanpix“/AP nuotr./Įtariamieji teroristai
„Scanpix“/AP nuotr./Įtariamieji teroristai

Maskvos Basmanų rajono teismas patenkino tyrimo prašymą dėl ikiteisminio suvaržymo visiems keturiems kaltinamiesiems „Crocus City Hall“ išpuolio byloje.

Žiniasklaidos grupė CNN anksčiau pranešė, kad visiems keturiems įtariamiesiems paskirtas kardomasis kalinimas iki gegužės 22 d.

Kiekvienas iš keturių kaltinamųjų įvykdžius teroristinį išpuolį „Crocus City Hall“ koncertų salėje į Maskvos teismą buvo atvežtas atskirai. Jie kaltinami padarę nusikaltimą, numatytą Rusijos baudžiamojo kodekso 205 straipsnio B dalies 3 punkte (teroro aktas), už kurį pagal Rusijos baudžiamąjį kodeksą baudžiama laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Trys asmenys pripažino savo kaltę dėl visų kaltinimų.

Kas žinoma apie įtariamuosius?

Dalerjonas Mirzojevas – 32 metų įtariamasis iš Tadžikistano tris mėnesius buvo laikinai registruotas Novosibirske, Rusijoje. Šiuo metu jo registracijos galiojimas yra pasibaigęs.

Saidakramis Rachabalizoda – per vertėją kalbantis 30 metų įtariamasis pareiškė teismui, kad turėjo rusiškus registracijos dokumentus, bet negalėjo prisiminti, kur jie yra.

Tuo tarpu Shamsidinas Faridunis, gimęs 1998 m. Tadžikistane, ir yra šios šalies pilietis. Sh.Faridunis oficialiai dirbo gamykloje Rusijos Podolsko mieste, o registruotas buvo Krasnogorsko mieste.

Neįgaliojo vežimėlyje į teismą atvykęs Muhammadsoberas Faizovas buvo lydimas gydytojo. Teigiama, kad jis laikinai yra bedarbis, prieš tai dirbęs kirpykloje Ivanovo mieste, kur buvo registruotas. Pranešama, kad jis gimė 2004 m.

Kremlius ir abejoja, jog už šio išpuolio slypi ISIS teroristinė grupuotė.

Pirmadienį Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Vladimiras Putinas surengs susitikimą, kuriame aptars priemones, susijusias su teroristiniu išpuoliu Maskvos regione.

Kremlius esą neketina komentuoti tyrimo ir neprašys kitų šalių pagalbos atliekant tyrimą.

Teroro išpuolis Maskvoje – pernelyg gera istorija, kad ja nepasinaudotų Kremlius

14:05

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Kai Kremliaus televizijos kanalai pradėjo skelbti informaciją iš išpuolio vietos, penktadienio vakarą „Crocus City Hall“ salėje išpuolis dar nebuvo pasibaigęs, o gaisras tebebuvo apėmęs viršutinius koncertų salės aukštus, pažymėjo Europos politikos analizės centro (CEPA) apžvalgininkė Julia Davis.

Rusijos teisėsauga pradėjo didžiulę (nors ir pavėluotą) medžioklę, siekdama sulaikyti įtariamuosius, kuriems pavyko nušauti mažiausiai 144 grupės „Picnic“ koncerto lankytojus. Kraujo praliejimas truko apie 20 minučių, o saugumo pajėgos akivaizdžiai nesikišo.

Tada keturiems įtariamiems teroristams pavyko pasprukti iš įvykio vietos, nors tikslus jų skaičius ir tapatybė tuo metu nebuvo žinomi.

Ir vis dėlto, nesant beveik visų svarbiausių faktų, Rusijos valdžios pareigūnai ir propagandistai iš karto ėmė kaltinti Ukrainą, pastebėjo straipsnio autorė, nors visi surinkti įrodymai rodo, kad iš tiesų masines žudynes organizavo ir įvykdė Pakistane ir Afganistane įsikūrusios vadinamosios „Islamo valstybės“ teroristinės grupuotės ISIS padalinys.

Laidos „Solovjovas gyvai“ vedėjas Sergejus Karnauchovas teigė, kad šis teroristinis išpuolis buvo beprecedentis ir neturėjo atitikmens pasaulyje. Spėjama, kad jis pamiršdo daugybę, daugiausia islamistinių teroristinių išpuolių Vladimiro Putino laikais. Tarp jų – 2002 m. Dubrovkos teatro išpuolis, per kurį žuvo 130 žmonių, 2004 m. Beslano mokyklos apgultis, per kurią žuvo 330 žmonių, ir keletas kitų.

Vakarų valstybių perspėjimai apie išpuolio grėsmę galiausiai buvo nukreipti prieš juos pačius, nes V.Putinas įvardijo, kad tai esą įrodymas, jog Vakarai žinojo apie planuojamus išpuolius. 

„Postimees“/„Scanpix“/Vladimiras Solovjovas
„Postimees“/„Scanpix“/Vladimiras Solovjovas

„Visi pamenate, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Didžiosios Britanijos ambasados paragino savo piliečius palikti Rusiją dėl gresiančių teroristinių išpuolių. (...) Mes žinome, kad Ukraina yra Didžiosios Britanijos ir Amerikos žvalgybos tarnybų jungtis. Ar kas nors abejoja, kas tai padarė?“, – klausė S.Karnauchovas.

Ir pridūrė: „Esu tikras, kad tai padarė Ukraina!“

Jo vertinimu, Vašingtono ir Londono motyvas galėjo būti „deleguoti“ V.Putiną kaip lyderį, vaizduojant jį kaip nesugebantį apsaugoti savo žmonių, nepaisant išankstinio perspėjimo.

Net ankstyvuoju etapu po išpuolio laidos vedėjas ragino rusus atmesti bet kokius teiginius, siejančius išpuolį su teroristinėmis grupuotėmis, ir primygtinai tvirtino, kad dėl to neabejotinai kalta Ukraina ir Vakarai.

„Be jokios abejonės, pagrindiniai šio akto organizatoriai sėdi Londone, Vašingtone ir Kyjive“, – sakė jis rusams.

Pasak straipsnio, vėliau S.Karnauchovas parodė suklastotą Ukrainos vyriausiojo saugumo pareigūno Oleksijaus Danilovo vaizdo įrašą, kuris turėjo parodyti, kad iš tikrųjų atsakomybę prisiėmė Ukraina, o ne ISIS. Netrukus S.Karnauchovas pripažino, kad tai galėjo būti senas klipas, bet tvirtino, kad tai „nieko nekeičia“.

Po to laidoje dalyvavo kitas aukšto rango propagandos atstovas Armenas Gasparianas, kuris taip pat kaltino Vakarus ir Ukrainą ir prognozavo, kad Maskva „įrėš medinį kuolą“ kaltininkams į krūtinę, ir priminė žiaurią Rusijos taktiką, anksčiau naudotą Čečėnijoje, taip pat fizinį Ukrainos vyriausybės likvidavimą.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas

Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas savo „Telegram“ paskyroje pareiškė, kad "Jei bus nustatyta, kad tai Kyjivo režimo teroristai, su jais ir jų ideologiniais vadukais neįmanoma susidoroti niekaip kitaip. Mirtis už mirtį." 

„Islamo valstybei“ prisiėmus atsakomybę, ją atmetė ir kiti propagandos veikėjai.

„ISIS! ISIS???? Apie ISIS, tai netikra.“ Margarita Simonian ne kartą kaltino ukrainiečius, vartodama įžeidimus, vadindama juos „šunimis“ ir apibūdindama Vakarus kaip jų „dresuotojus“. 

Pradinis naratyvas nesikeitė, net ir atsiradus informacijos, patvirtinančios islamistų atsakomybę. Po to, kai tariami užpuolikai buvo suimti ir paaiškėjo, kad jie yra iš Tadžikistano, M.Simonian pareiškė, kad Vakarai iš anksto žinojo teroristų tapatybes, nors nepateikė jokių įrodymų.

Tuo tarpu paaiškėjo, kad Rusijos saugumo pajėgos taikė išbandytus kankinimo metodus, kad sužinotų daugiau apie tariamus užpuolikus.

„Telegram“ paskelbtame vaizdingame vaizdo įraše matyti, kaip vienam iš sulaikytųjų vienas iš tardytojų nupjovė ausį ir privertė ją suvalgyti. 

Nepaisant to, kad įvykio įrodymai buvo lengvai prieinami, S.Karnauchovas absurdiškai teigė, kad įtariamajam ausį „nuplėšė medžio šaka, kai jis bėgo per mišką“.

Vyras buvo identifikuotas kaip Radžabas Alizadė. S.Karnauchovas paleido jo apklausos įrašą, per kurį balsas už kameros griežtai priminė įtariamajam: „Aš esu čia! Tau liko tik viena ausis“. R.Alizadė sunkiai atsakinėjo į klausimus ir vos galėjo kalbėti rusiškai. Kitam įtariamajam bendrauti su tardytojais buvo paskirtas vertėjas.  

„Rusijos valdžios institucijos įprastai griebiasi smurto ir kankinimų, kad išgautų norimą prisipažinimą. Problema ta, kad įtariamieji gali sakyti tai, ko reikalauja tardytojas, kad išvengtų tolesnio smurto, o ne sakyti tiesą. Lygiai taip pat aišku, kad jie bus priversti tvirtinti, jog yra susiję su Ukraina – nors ISIS – kaip pranešama, paskelbė R.Alizadės telefone iš anksto įrašytą vaizdo įrašą ir prisiėmė atsakomybę.  

Kitą dieną, kovo 23 d., savo kalboje tautai V. Putinas neminėjo ISIS, o vietoj to teigė, kad užpuolikai buvo suimti „bėgdami į Ukrainą“. Briansko sritis, kurioje, kaip teigiama, buvo sulaikyti įtariamieji, ribojasi su Baltarusija ir Ukraina.

„Žvelgiant iš visiškai ciniškos Kremliaus perspektyvos, teroro išpuolis buvo pernelyg gera proga, kad ją būtų galima iššvaistyti. Visam pasauliui žinoma kaip valstybė, naudojanti teroristinius metodus prieš savo žmones ir kaimynus, Rusija pasinaudojo proga tokia kalte apkaltinti Ukrainos vyriausybę“, – rašo J.Davis.

Islamistų grėsmė Rusijai yra nusistovėjusi ir gyvuoja dešimtmečius, tačiau ji netarnauja jokiam naudingam propagandiniam tikslui. Kita vertus, tariami ryšiai su Ukraina laikomi naudingais siekiant pakirsti pasaulinę paramą Ukrainai, kuri vis dar kovoja su Rusijos invazija.

„Išpuolis taip pat gali būti panaudotas kaip pateisinimas dar žiauresnėms priemonėms prieš ukrainiečius ir vidaus opozicijos varžtų griežtinimui“, – įvertino apžvalgininkė.

Kremlius atsisakė bet kokios Vakarų pagalbos tyrime dėl teroro išpuolio

13:46

„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

Rusijos saugumo tarnybos nebendraus su Vakarų specialistais tiriant teroristinį išpuolį „Crocus City Hall“ koncertų salėje, pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. 

„Mūsų tarnybos dirba savarankiškai. Apie jokią (kitų valstybių) pagalbą čia dabar nekalbama“, – D.Peskovą citavo valstybinė naujienų agentūra „Tass“.

Jis pridūrė, kad jokių kontaktų su Vakarais nėra.

Šeštadienį naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad Rusijos saugumo tarnybos patvirtino, jog JAV žvalgyba jas įspėjo Rusiją apie rengiamą teroristinį išpuolį, tačiau ši informacija „buvo bendro pobūdžio, be jokio konkretumo“.

Anksčiau Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai Eidrienne Watson pažymėjo, Vašingtonas perdavė Rusijai duomenis apie gresiantį teroristinį išpuolį.

„Tokia informacija iš tiesų buvo gauta“, – patvirtino Rusijos pusė.

Kovo pradžioje JAV ambasada Rusijoje pareiškė, kad teroristai gali planuoti išpuolius žmonių gausiai lankomose Maskvos vietose.

„Ambasada stebi pranešimus, kad ekstremistai artimiausiu metu planuoja išpuolius dideliuose susibūrimuose Maskvoje, įskaitant koncertus, todėl JAV piliečiams patariama 48 valandas vengti masinių susibūrimų“, – rašoma ambasados interneto svetainėje.

Panašų pareiškimą padarė ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija.

Apie rengiamą teroristinį išpuolį Rusijos valdžią tiesiogiai informavo ir amerikiečių leidiniai "The Wall Street Journal“ bei „The New York Times“. Pagal Vašingtone priimtą politiką JAV žvalgybos agentūros, jei turi patikimos informacijos, „privalo įspėti“ tas šalis, kurios gali tapti išpuolio objektu, net jei šios šalys yra potencialios priešininkės.

Tačiau kovo 19 d. Vladimiras Putinas Vakarų pareigūnų pareiškimus apie galimus teroristinius išpuolius Rusijoje pavadino „šantažu“.

„Taip pat priminsiu neseniai pasirodžiusius, tiesiai šviesiai tariant, provokacinius kelių oficialių Vakarų struktūrų pareiškimus apie teroristinių išpuolių Rusijoje galimybę. Visa tai primena akivaizdų šantažą ir siekį įbauginti bei destabilizuoti mūsų visuomenę“, – sakė jis.

E.Macronas: už ataką Rusijoje atsakinga IS

13:21

Ekrano nuotr. /Dėl teroro išpuolio Maskvoje sulaikytas asmuo
Ekrano nuotr. /Dėl teroro išpuolio Maskvoje sulaikytas asmuo

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pareiškė, kad Paryžius turi informacijos, jog tai džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) padalinys penktadienį įvykdė teroro išpuolį vienoje Pamaskvės koncertų salėje, perspėdamas Rusiją nenaudoti atakos savo kare prieš Ukrainą.

Prancūzija turi žvalgybos duomenų, kad „išpuolį planavo ir įvykdė „Islamo valstybės“ subjektas“, žurnalistams sakė E.Macronas, atvykęs į Prancūzijos Gvianą Pietų Amerikoje.

Prezidentas pridūrė, kad „ši konkreti grupuotė kelis kartus bandė [surengti išpuolių] mūsų pačių teritorijoje“.

Tačiau jis perspėjo Rusiją neišnaudoti šios atakos savo kare Ukrainoje, sakydamas, kad būtų „ciniška ir neproduktyvu, jei Rusija pasinaudotų šiuo kontekstu bandydama nukreipti ją prieš Ukrainą“.

E.Macronas taip pat sakė, kad Paryžius pasiūlė Rusijos saugumo tarnyboms „didesnį bendradarbiavimą“.

Atsakomybę už penktadienio vakaro išpuolį, per kurį žuvo 137 žmonės, prisiėmė IS, tačiau Rusijos pareigūnai jos pranešimo niekaip nekomentavo.

Kremlius pirmadienį pareiškė nekomentuosiantis IS pareiškimo apie prisiimamą atsakomybę už žudynes koncertų salėje, nes tebevyksta tyrimas.

Vieninteliuose savo viešuose pasisakymuose Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prakalbo apie tariamą užpuolikų ryšį su Ukraina, sakydamas, kad keturi įtariamieji buvo sulaikyti bandydami ten pabėgti.

Kyjivas griežtai neigia bet kokį ryšį su išpuoliu, o Jungtinės Valstijos pareiškė, kad IS vienintelė yra atsakinga.

Vėlai sekmadienį Prancūzijos ministras pirmininkas Gabrielis Attalis paskelbė, kad šalis grįžta prie aukščiausio saugumo pavojaus statuso po išpuolio Rusijoje ir atsižvelgdamas į „mūsų šalį slegiančias grėsmes“.

Kremlius atsisako komentuoti „Islamo valstybės“ atsakomybę, kol vyksta tyrimas

11:59

„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

Kremlius pirmadienį pareiškė nekomentuosiantis džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) pareiškimo apie prisiimamą atsakomybę už žudynes Pamaskvės koncertų salėje, nes tebevyksta tyrimas.

„Tyrimas tebevyksta. Dar neįgarsinta jokia nuosekli versija. Mes kalbame tik apie preliminarius duomenis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad prezidentas Vladimiras Putinas neketina apsilankyti išpuolio vietoje.

Atsakomybę už penktadienio vakaro išpuolį, per kurį žuvo 144 žmonės, prisiėmė IS, tačiau Rusijos pareigūnai jos pranešimo niekaip nekomentavo.

Vieninteliuose savo viešuose pasisakymuose V.Putinas prakalbo apie tariamą užpuolikų ryšį su Ukraina, sakydamas, kad keturi įtariamieji buvo sulaikyti bandydami ten pabėgti.

Kyjivas griežtai neigia bet kokį ryšį su išpuoliu, o Jungtinės Valstijos pareiškė, kad IS vienintelė yra atsakinga.

Rusijos teismas anksčiau pirmadienį leido dėl kaltinimų terorizmu suimti keturis vyrus.

Šie vyrai – su mėlynėmis ir įbrėžimais ant veido – buvo atvesdinti į teismą prieš dešimtis žurnalistų.

Rusijos socialiniuose tinkluose po penktadienio išpuolio pasirodė pranešimų ir vaizdo įrašų apie smurtingas apklausas po kaltinamųjų sulaikymo šeštadienį.

Kremlius pirmadienį atsisakė komentuoti pranešimus, kad sulaikytieji buvo kankinami.

„Paliksiu šį klausimą neatsakytą“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai.

Ar už teroristinio išpuolio Maskvoje slepiasi Kremlius? Keliamos dvi versijos

11:23

„Scanpix“/AP nuotr./Įtariamieji teroristai
„Scanpix“/AP nuotr./Įtariamieji teroristai

Rusijos specialiųjų tarnybų veiksmai prieš kovo 22 d. įvykdytą teroristinį išpuolį Maskvos koncertų salėje, jo metu ir po jo kelia nemažai klausimų, kurie gali rodyti tiesioginį sąmokslą su teroristais. Nors atsakomybę už Maskvos žudynes prisiėmė „Islamo valstybė“, negalima atmesti klausimo dėl Rusijos institucijų atsakomybės ar net tiesioginio dalyvavimo išpuolyje, rašo Estijos leidinys „Postimees“.

„Postimees“ pateikia versijas, kaip Rusijos specialiosios tarnybos gali būti susijusius su kruvinu teroro aktu Maskvoje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Išaugo per teroristų ataką Maskvoje žuvusiųjų skaičius

11:17 Atnaujinta 11:25

„Reuters“/„Scanpix“/Teroristų atakos Maskvoje padariniai
„Reuters“/„Scanpix“/Teroristų atakos Maskvoje padariniai

Anot pranešimų susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanaluose „Baza“ ir „Astra“, žuvusiųjų skaičius per teroro ataką „Crocus City Hall“ prekybos centre išaugo.

Skelbiama, kad žuvo 144 asmenys. Anksčiau pranešta apie 137 žuvusiuosius.

Kaip pažymėjo „Astra“, po išpuolio medicininės pagalbos kreipėsi 285 žmonės, 182 iš jų buvo hospitalizuoti. Tokius pačius duomenis apie hospitalizuotus asmenis paskelbė Maskvos srities sveikatos apsaugos ministerija.

Teigiama, kad šiuo metu ligoninėse ir stacionaruose lika 97 nukentėjusieji.

VIDEO: Kaip atrodo „Crocus City Hall“ koncertų salė po teroristų išpuolio?

„Režimui tai tikrai naudinga“: ekspertas įvardijo, kaip vertinti teroro išpuolį Maskvoje

11:12

Imago / Scanpix nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
Imago / Scanpix nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Saugumo ir karo ekspertas Egidijus Papečkys tikina, kad išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus city hall“ jo nenustebino, kadangi jau prieš kurį laiką būta ir Vakarų šalių pranešimų, ir įtariamų teroristų sulaikymų. Vis dėlto, ekspertas sako, kad nors Rusijos valdžia greičiausiai pati prie išpuolio ir neprisidėjo, tačiau gali jį panaudoti saviems tikslams.

E.Papečkys tikina, kad išpuoliui buvo labai gerai pasiruošta ir tai iškart priminė „Islamo valstybės“ braižą. Vis dėlto, anot eksperto, įtariamiems teroristams pritrūko užtikrintumo atsitraukiant.

„Išpuoliui buvo pakankamai gerai pasiruošta, bet mes matome, kad nebuvo pasiruošta atsitraukimui. Toks šiek tiek neįprastas šitas išpuolis, nes dažniausiai ideologiniais, religiniais pagrindais kovojantys teroristai dažniausiai nelabai rūpinasi savo gyvybėmis – tą mes matėme ir Prancūzijoje, ir kitur“, – kalbėjo E.Papečkys.

Plačiau skaitykite ČIA.

Analitikai: Rusijos pareigūnai siūlo griežtinti prieš migrantus nukreiptą politiką

11:06

123RF.com nuotr./Kremlius
123RF.com nuotr./Kremlius

Sekmadienį Rusijos Valstybės Dūmos įstatymų leidėjas Michailas Šeremetas, reaguodamas į kovo 22 d. įvykdytą išpuolį, pasiūlė įvesti migrantų atvykimo į Rusiją apribojimus.

Pasak M.Šeremeto, Vakarų žvalgybos agentūros galimai išnaudoja migrantus teroristinei veiklai Rusijoje organizuoti, kad destabilizuotų šalį, naujausioje apžvalgoje atkreipė dėmesį Karo studijų instituto (ISW) ekspertai.

Iš laikinai okupuoto Krymo kilęs politikas aiškino, kad Rusijai „trūksta išteklių migrantų ketinimams įžvelgti“, nes ji daugiausia dėmesio skiria karo veiksmams.

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Vladislavas Davankovas savo ruožtu pasiūlė imtis griežtesnių priemonių prieš migrantus. Tarp jų – „nulinės tolerancijos“ politika migrantų pažeidėjams pirmaisiais jų gyvenimo metais, skaitmeninės stebėsenos įdiegimas ir „migrantų pakeitimo“ programos inicijavimas siekiant automatizuoti pramonės šakas.

Vėlų kovo 24 d. vakarą Maskvos teismas nusprendė keturis įtariamuosius, kaltinamus teroro aktais, susijusiais su išpuoliu koncertų salėje netoli Maskvos, nusinešusiu 137 žmonių gyvybes, dviem mėnesiams pasiųsti į kardomąjį kalinimą, kol jie lauks teismo. Visi įtariamieji yra Tadžikistano piliečiai.

Naujausi pranešimai dar labiau paaštrino Rusijoje, kurioje gyvena milijonai darbuotojų iš Tadžikistano ir kitų buvusių sovietinių Vidurio Azijos šalių, vyraujančias prieš tadžikus ir migrantus nukreiptas nuotaikas.

Tadžikistano vyriausybė, kaip pranešama, tvirtino, kad iš Rusijos valdžios institucijų negavo jokios „oficialios informacijos“ apie jos piliečius, įtariamus dalyvavus išpuolyje.

„Rusijos jėgos generavimo pastangos ir prieš migrantus nukreipta politika, vis labiau ryškėjantis ultranacionalistinis judėjimas, propaguojantis ksenofobinę retoriką, ir vis labiau ultranacionalistinis Kremlius, pabrėžiantis rusų stačiatikybės svarbą viešajame gyvenime, tikriausiai dar labiau atstumia migrantų bendruomenes“, – padarė išvadą analitikai.

Stopkadras/Ramzanas Kadyrovas
Stopkadras/Ramzanas Kadyrovas

Skelbiama, kad Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos ultranacionalistų reakcijos į išpuolį „Crocus City Hall“.

Anot jo, išpuolio mastas yra „daug didesnis ir gilesnis“ nei vien tik pats išpuolis, nes Rusijos „priešai" bando pakenkti Rusijai, skatindami nacionalizmą.

R.Kadyrovas tvirtino, kad Rusija visada buvo daugiatautė ir daugiakonfesinė šalis, tačiau „netikri patriotai“ bando žaisti žmonių emocijomis ir „ragina naudoti fašistinius metodus“. Čečėnijos vadas taip pat pagrasino „trumpai pasikalbėti“ su etninių konfliktų kurstytojais.

Analitikai įvertino, kad R.Kadyrovas tikriausiai bando kreiptis į Rusijos ultranacionalistus, kurie pasinaudojo išpuoliu „Crocus City Hall“, kad išreikštų priešiškumą neetninėms rusų mažumoms ir migrantams Rusijoje. Pažymima, kad jis anksčiau yra buvęs garsių tarpetninių ir religinių skandalų centre, o tai tikriausiai sutrikdė jo bandymus balansuoti tarp Čečėnijos islamo vertybių puoselėjimo ir paramos vis labiau ultranacionalistiniam Kremliui.

Po išpuolio prekybos centruose Maskvoje gali atsirasti ginkluoti sargybiniai

10:37

„Scanpix“ nuotr./„Crocus City Hall“ salė po gaisro Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./„Crocus City Hall“ salė po gaisro Maskvoje

Maskvos prekybos centrų prieigose gali atsirasti ginkluoti sargybiniai. Tokią saugumo stiprinimo galimybę svarsto federalinės ir Maskvos valdžios institucijos po kovo 22 d. teroristinio išpuolio „Crocus City Hall“, naujienų svetainei „Izvestija“ sakė Rusijos prekybos centrų sąjungos prezidentas Bulatas Šakirovas.

Anot jo, kalbama apie „Rosgvardijos“ darbuotojus, policiją, neetatinius sargybinius.

„Kol kas neaišku, ar dabar yra išteklių tokiam planui įgyvendinti. Faktas tas, kad sostinėje yra apie 500 prekybos centrų, kurių kiekviename yra maždaug penki ar šeši išėjimai, kuriuos turi kontroliuoti bent vienas žmogus su ginklu“, – aiškino jis.

Prekybos centrai patys skubiai stiprina savo saugumą, pastatydami papildomus apsauginius ir įrengdami papildomas priemones, komentavo Rusijos prekybos centrų tarybos prezidiumo narys Dmitrijus Tomilinas.

„Nepaisant šių priemonių, mes suprantame, kad srautai sumažės. Tai matome jau nuo šio savaitgalio – pardavimų apimtys gerokai sumažėjo. Mūsų skaičiavimais, pirminiam atsigavimui ir rodiklių išsilyginimui prireiks mažiausiai dviejų savaičių“, – nurodė jis.

Ginkluotų apsaugininkų pasirodymas gali nuraminti pirkėjus ir palaikyti eismą, įvertino Mažmeninės prekybos rinkos ekspertų asociacijos vadovas Andrejus Karpovas.

Tačiau privačios saugos bendrovės gali būti nepajėgios įdarbinti reikiamą skaičių ginkluotų apsaugininkų, kurie dirbtų prekybos centruose, perspėjo apsaugos bendrovių grupės „Radon“ generalinis direktorius Jurijus Serdiukas.

Pasak jo, tokie apsaugininkai dažnai nėra pasirengę dirbti prekybos centruose, kur yra didelis pirkėjų srautas, o pamainos trunka 24 valandas. Ginkluoti pareigūnai gali būti parduotuvėse, kur žmonių srautas yra ribotas – bankuose, juvelyrinių dirbinių parduotuvėse ir panašiai, pridūrė J.Serdiukas.

Vienas „Crocus City Hall“ lankytojas pats nuginklavo teroristą su automatu: papasakojo, kaip viskas vyko

10:29

Imago / Scanpix nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
Imago / Scanpix nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Vienam iš „Crocus City Hall“ lankytojų, atėjusiam į grupės „Picnic“ pasirodymą, pavyko nuginkluoti ir neutralizuoti teroristą su automatu, praneša lenta.ru.

Pasak liudininkų, vyro veiksmai leido kelioms dešimtims žmonių išeiti per atsarginį išėjimą.

„Turėjau sekundę laiko pagalvoti, todėl pastūmiau žmoną ir apsikabinau jį iš kairės, kaire ranka griebiau automatinį šautuvą ir patraukiau jį žemyn, o dešine ranka ėmiau smūgiuoti jam į galvą“, – pasakojo vyras.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“: Rusija abejoja „Islamo valstybės“ atsakomybe už išpuolį koncerte

10:24

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova

Pirmadienį Rusija išreiškė abejonę Jungtinių Valstijų teiginiais, kad kovotojų grupuotė „Islamo valstybė“ yra atsakinga už išpuolį koncertų salėje netoli Maskvos, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova suabejojo Vašingtono teiginiais, kad už išpuolio stovi „Islamo valstybė“, kadaise siekusi kontroliuoti dideles Irako ir Sirijos teritorijas.

„Dėmesio – klausimas Baltiesiems rūmams: Ar esate tikri, kad tai ISIS? Gal galite dar kartą apie tai pagalvoti?“ – ironizavo ji, komentuodama situaciją leidinui „Komsomolskaja pravda“.

Pasak M.Zacharovos, Jungtinės Valstijos skleidžia „Islamo valstybės“ versiją, kad pridengtų savo „globotinius“ Kyjive, ir priminė skaitytojams, kad Vašingtonas rėmė modžahedų kovotojus, kurie devintajame dešimtmetyje kariavo su sovietų pajėgomis.

Penktadienį du JAV pareigūnai pareiškė, kad Vašingtonas turi žvalgybinės informacijos, patvirtinančios „Islamo valstybės“ prisiimtą atsakomybę už išpuolį. Vėliau kovotojų grupuotė paskelbė, jos teigimu, filmuotą medžiagą iš išpuolio.

Tuo tarpu JAV pareigūnai nurodė, kad anksčiau šį mėnesį įspėjo Rusiją apie žvalgybinę informaciją apie gresiantį išpuolį.

Tačiau prezidentas Vladimiras Putinas viešai neminėjo islamistų kovotojų grupuotės, susijusios su užpuolikais, kurie, pasak jo, bandė pabėgti į Ukrainą.

Ukraina neigė bet kokį savo vaidmenį išpuolyje, o prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino V.Putiną, kad šis, minėdamas Ukrainą, siekia nukreipti kaltę dėl išpuolio koncertų salėje.

Penktadienio vakarą keturi vyrai įsiveržė į „Crocus City Hall“ salę ir apšaudė žmones prieš pat sovietmečio roko grupei „Picnic“ atliekant savo hitą „Afraid of Nothing“.

Naujausiais duomenimis, per išpuolį žuvo daugiau nei 130 žmonių.

Koncertų salės Maskvoje savininkas pateikė daugiau detalių apie teroro aktą: suskaičiavo apie 600 šovinių

09:29

VIDEO: Žmonės negali ištrūkti iš „Crocus City Hall“ koncertų rūmų

„Crocus City Hall“ savininkas Arazas Agalarovas pirmą kartą pakomentavo Maskvos priemiesčio koncertų salėje įvykdytą teroro aktą. Jis incidentą pavadino baisia tragedija, papasakojo apie apsaugininkų veiksmus ir atskleidė nusikaltėlių sulaikymo detales.

A.Agalarovas sako, kad teroristai į koncertų salę pateko ne pro duris, o pro gretimo parodų centro langą.

„Su paruoštais automatais. Jie pradėjo šaudyti į viską, ką pamatė. Į visus žmones, į apsaugininkus“, – sakė jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

Karybos ekspertas: daugiausiai naudos iš išpuolio gavo ne teroristai

09:21

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienį pažymėjo, kad jam kol kas nekyla didesnių abejonių, jog Rusijoje įvykdytas teroristinis išpuolis yra tikras, ne sufabrikuotas, ir kad buvo pagauti tikri teroristai.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į sekmadienį Čečėnijos pajėgų vado Ramzano Kadyrovo padarytą pareiškimą, kad Brianske teroristus gaudė ir jo kovotojai.

„Kaip supratau, gaudant dalyvavo, bet sugavo kiti. Tačiau apdovanojimų liūtis užgriuvo tik čečėnus – sekmadienį 12 iš jų apdovanoti medaliais „Už narsą“ (šiaip skiriami tik už tiesioginį dalyvavimą mūšyje, o ne už trynimasi po užnugarį), dar 20 apdovanoti Rusijos žinybiniais apdovanojimais“, – rašė E.Papečkys.

Pasak jo, kurioziška, bet iš šio teroristinio išpuolio didžiausią naudą gavo ne teroristai, o Kremliaus režimas, kuris begėdiškai pasinaudojo savo piliečių žūtimi.

„Už tai, beje, atsakingas tas pats režimas, nesugebėjęs užtikrinti visuomenės saugumo“, – pridūrė ekspertas.

E.Papečkys pažymėjo neabejojantis, kad netrukus prasidės centro „City Hall“ statybininkų ir/arba valdytojų suėmimai: „Akivaizdu, kad jį statant ir eksploatuojant buvo gerai pasipelnyta apeinant priešgaisrinio saugumo reikalavimus“.

„The New York Times“ įvertino, kokią žalą įvykiai sostinėje turės V.Putinui

09:13

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Penktadienio vakarą įvykdytas teroristinis išpuolis Maskvoje pakenkė Vladimiro Putino, kaip lyderio, kurio retorikoje nacionalinis saugumas yra prioritetas, įvaizdžiui, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Pažymima, kad vos prieš savaitę paskelbta pergalė prezidento rinkimuose ilgamečiui šalies vadovui leido pademonstruoti, jog jis viską kontroliuoja. Tačiau jo saugumo tarnyba nesugebėjo užkirsti kelio mirtiniausiam teroristiniam išpuoliui šalyje per du dešimtmečius.

Politikos analitikas Aleksandras Kynevas leidiniui sakė, kad daugelis rusų šiuo metu yra šokiruoti, nes „tvarkos atkūrimas visada buvo V.Putino vizitinė kortelė“.

„Rinkimai rodė iš pažiūros užtikrintą pergalę. Ir staiga, neabejotinos pergalės fone, tai yra demonstratyvus pažeminimas“, – įvertino ekspertas.

V.Putinas į rusus kreipėsi praėjus net 19 valandų po žiauraus išpuolio. Savo kalboje jis nieko nepasakė apie vis daugiau įrodymų, kad išpuolį įvykdė „Islamo valstybės“ padalinys, o vietoje to užsiminė apie Ukrainos dalyvavimą.

„Klausimas, kokia Rusijos visuomenės dalis patikės jo argumentais. Jiems gali kilti klausimas, ar, atsižvelgiant į invaziją ir konfliktą su Vakarais, V.Putinui iš tiesų rūpi šalies saugumo interesai – ar jis jų liūdnai atsisako, kaip teigia daugelis jo oponentų“, – rašo „The New York Times“.

Kovo 22 d. grupė ginkluotų vyrų atidengė ugnį į žmones „Crocus City Hall“ koncertų salėje. Pranešama, kad jie taip pat padegė pastatą.

Internete buvo paskelbta daug vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip žmonės, kuriems pavyko išsigelbėti, panikos apimti bėga iš pastato.

Mažiausiai 137 žmonės žuvo, dar 182 buvo sužeisti. Tuo pat metu žiniasklaida pranešė, kad kai kurie žuvusieji buvo rasti kambariuose, kuriuose slėpėsi nuo teroristų. Šie žmonės užduso gaisro metu.

Internete saugumo pajėgos buvo kritikuojamos už tai, kad ilgai užtruko, kol atvyko į įvykio vietą, ir kad nepastebėjo užpuolikų. Kitą dieną buvo paskelbta apie įtariamųjų sulaikymą, o V.Putinas pareiškė, kad jie neva keliavo į Ukrainos pasienį, kur jiems buvo „paruoštas langas“.

Rusijos propaganda ignoruoja faktą, kad atsakomybę už išpuolį prisiėmė ISIS.

Po teroro akto Rusijoje Prancūzija padidino savo saugumo parengtį iki aukščiausio lygio

09:05

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Prancūzijos vyriausybė sekmadienį, po penktadienį įvykdyto teroro akto Rusijoje ir „Islamo valstybės“ (IS) prisiimtos atsakomybės, padidino savo saugumo parengtį iki aukščiausio lygio.

Prancūzijos premjeras Gabrielis Attalis apie šį sprendimą paskelbė pranešime socialiniame tinkle „X“, teigdamas, kad valdžios institucijos „atsižvelgia į „Islamo valstybės“ prisiimtą atsakomybę už (Maskvos) išpuolį ir mūsų šaliai kylančias grėsmes“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas po to, kai prezidentas Emmanuelis Macronas surengė skubų saugumo posėdį, kurį paskatino penktadienio išpuolis Maskvos priemiestyje, per kurį žuvo daugiau kaip 130 žmonių. 

Dėl išpuolio atsakomybę prisiėmė IS, tačiau Rusijos valdžios institucijos apie tai neužsiminė. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įvykdytą ginkluotą išpuolį pavadino barbarišku teroro aktu ir paskelbė nacionalinio gedulo dieną. 

Prancūzija ne kartą nukentėjo nuo didelių IS išpuolių, įskaitant 2015 metais įvykusias žudynes koncertų salėje „Bataclan“, kai islamo ekstremistai įsiveržė į ją, taip pat apšaudė kavinių terasas, nužudydami 130 žmonių. Prancūzijos kariai taip pat kovoja su islamistais Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje.

Prancūzijoje jau buvo paskelbta aukšto lygio saugumo parengtis prieš šiais metais Paryžiuje vyksiančias olimpines ir parolimpines žaidynes, į kurias, kaip tikimasi, atvyks milijonai lankytojų.

Ypač didelis susirūpinimas dėl saugumo kyla dėl liepos 26 dieną įvyksiančios išskirtinės atidarymo ceremonijos, kurios metu Senos upe plauks valtys, o nuo krantinių ją stebės didžiulės minios žmonių.

Dėl išpuolio Maskvos koncertų salėje sulaikyti keturi įtariamieji: pripažino savo kaltę

09:04

Ekrano nuotr. /Dėl teroro išpuolio Maskvoje sulaikytas asmuo
Ekrano nuotr. /Dėl teroro išpuolio Maskvoje sulaikytas asmuo

Keturiems vyrams, kaltinamiems prisidėjus prie išpuolio Maskvos koncertų salėje, per kurį žuvo 137 žmonės, sekmadienį buvo pateikti kaltinimai terorizmu ir nurodyta juos įkalinti iki teismo.

Maskvos Basmano rajono teismo duomenimis, visi keturi įtariamieji kaltinami terorizmu ir jiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Jų sulaikymo terminas nustatytas iki gegužės 22 dienos, tačiau gali būti pratęstas priklausomai nuo teismo proceso datos.

Teismas nurodė, kad du kaltinamieji pripažino savo kaltę, o vienas iš jų, Tadžikistano pilietis, kaip teigiama, visiškai pripažino savo kaltę.

Teismas paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip policijos pareigūnai tris surakintus įtariamuosius atveda į teismo salę. Jie buvo pasodinti į kaltinamiesiems skirtą stiklinę kamerą.

Ketvirtas vyras atvažiavo neįgaliojo vežimėlyje užmerktomis akimis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo nubausti atsakingus už, jo teigimu, barbarišką teroristinį išpuolį, o šeštadienį pareiškė, kad keturi užpuolikai buvo sulaikyti, kai bandė pabėgti į Ukrainą. Kyjivas griežtai paneigė bet kokį ryšį su išpuoliu.

V.Putinas viešai neužsiminė apie grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) pareiškimus dėl atsakomybės.

Penktadienio vakarą ginkluotiems užpuolikams įsiveržus į Maskvos šiauriniame Krasnogorsko priemiestyje esančią „Crocus City Hall“ koncertų salę, pradėjus joje šaudyti ir padegus pastatą, žuvo mažiausiai 137 žmonės, įskaitant tris vaikus.

Tai daugiausiai gyvybių nusinešęs išpuolis Europoje, už kurį atsakomybę prisiėmė IS.

Rusijos tyrimų komitetas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip keturi įtariamieji atgabenami į jo būstinę Maskvoje.

Apie kitus septynis įtariamuosius, kurie buvo sulaikyti dėl išpuolio, pareiškimų negauta.

Pareigūnai teigė, kad visi užpuolikai buvo užsienio piliečiai.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius