Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tęsiantis protestams Honkonge, situaciją ketina aptarti JAV ir Kinijos prezidentai

Tęsiantis protestams Honkonge prieš itin nepopuliarų ekstradicijos įstatymą, situaciją birželio pabaigoje ketina aptart Jungtinių Valstijų ir Kinijos prezidentai.
Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas
Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Donaldas Trumpas ir Xi Jinpingas apie protestus Honkonge kalbėsis Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimo kuluaruose, pranešė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

„Manau, kad artimiausiomis savaitėmis turėsime galimybę susitikti su prezidentu Xi G20 susitikime. Esu įsitikinęs, kad tai bus tarp klausimų, kuriais jie diskutuos“, – laidai „Fox News Sunday“ sakė M.Pompeo.

„Matome, kas vyksta, kas rutuliojasi Honkonge. Stebime Honkongo žmones, kalbančius apie dalykus, kuriuos jie vertina“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Šiemet G20 viršūnių susitikimas vyks Japonijos mieste Osakoje birželio 28-29 dienomis.

Tuo metu sekmadienį beveik 2 mln. žmonių tęsė protestus dėl ekstradicijos įstatymo.

Tai – dvigubai didesnis susirinkusiųjų aktyvumas, nei praėjusią savaitę.

„Šiandienos eisenoje turėjome beveik 2 mln. žmonių“, – žurnalistams sakė Pilietinių žmogaus teisių fronto atstovas Jimmy Shamas.

Honkongo vadovė Carrie Lam sekmadienį atsiprašė žmonių dėl to, kaip jos administracija bandė priimti ginčus sukėlusį ekstradicijos į Kiniją įstatymą.

„Vyriausioji administratorė pripažino, kad Vyriausybės darbo trūkumai nuvedė prie konflikto ir ginčų Honkongo visuomenėje ir nuvylė bei sukėlė nerimo daugeliui piliečių“, – teigiama C.Lam biuro pranešime spaudai.

„Vyriausioji administratorė atsiprašo piliečių ir pažada nuoširdžiai ir nuolankiai priimti kritiką“, – rašoma jame.

C.Lam šeštadienį pažadėjo įšaldyti įstatymo priėmimą.

Teisės akto priėmimo kritikai sako, kad patvirtinta ekstradicijos į Kiniją tvarka gali dar labiau susilpninti Pekino pažadėtas teisines apsaugas ir laisves.

Honkongo lyderė yra sakiusi, jog ekstradicijos įstatymas, kuris Honkongui leistų nusikaltimais įtariamus asmenis išduoti visoms šalims, įskaitant Kiniją, yra reikalingas, jeigu Honkongas nori užtikrinti teisingumą, vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus ir netapti prieglobsčiu nuo teisingumo besislapstantiems asmenims.

Dėl nuogąstavimų dėl Kinijos teismų nepriklausomumo ir pagarbos žmogaus teisėms Kinija nėra įtraukta į Honkongo ekstradicijos susitarimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius