Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Daily Beast“: Sirijoje kruviną ataką IS koordinavo su B.al Assadu ir rusais

Praeitą mėnesį Pietų Sirijos Drūzės regione vykusios skerdynės nusinešė pustrečio šimto gyvybių. „Islamo valstybės“ džihadistai taikius gyventojus užpuolė po to, kai drūzai rusams pareiškė nekovosiantys už Sirijos diktatorių Basharą al Assadą, rašo „The Daily Beast“.
Išpuolis Suveidoje
Išpuolis Suveidoje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Liepos 25-ąją Suveidos provincijoje skerdynės prasidėjo nuo ankstyvo ryto. Į Suveidos miestą atvyko dešimt „Islamo valstybės“ džihadistų, po tradiciniais rūbais prisitvirtinusių savižudžių liemenes.

Trys jų buvo detonuotos pagrindiniame daržovių turguje. Dar vienas džihadistas su sužeistaisiais nuvyko į ligoninę ir susisprogdino ten.

Anot Drūzės pareigūnų, kiti šeši džihadistai buvo nukenksminti prieš jiems susisprogdinant.

VIDEO: Virtinė „Islamo valstybės“ surengtų mirtininkų išpuolių nusinešė dešimtis gyvybių

Tuo pat metu šimtai IS kovotojų atvyko į tris gretimus kaimus. Eidami iš vienų namų į kitus, jie šautuvais ir peiliais žudė vietos gyventojus. Pranešama, kad džihadistai kiekvienoje šeimoje paliko po vieną gyvą liudininką, kad jie galėtų papasakoti šią siaubingą istoriją.

Anot Drūzės regiono pareigūnų, 273 žmonės buvo nužudyti, dar 220 sužeisti.

Jie įtaria, kad IS ataką koordinavo su Rusijos remiamu B.al Assado režimu. Tokius įtarimus patvirtino IS kovotojai, kuriuos įkalino JAV sąjungininkai kurdai, veikiantys Sirijos šiaurėje.

Drūzės politikai ir pareigūnai atvyko pas kurdus siūlydami sudaryti aljansą siekiant apsiginti. Būtent tuomet jie „The Daily Beast“ žurnalistams papasakojo apie skerdynes.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Drūzai Izraelyje
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Drūzai Izraelyje

Drūzai – viena mažiausių mažumų Sirijoje, sudaranti vos 3 proc. populiacijos. Maždaug milijonas drūzų išpažįsta monoteistinį abromaistinį tikėjimą, jungiantį judaizmo, krikščionybės ir islamo elementus, be to, jie tiki reinkarnacija. Dėl savo įsitikinimų jie buvo ilgą laiką persekiojami.

Jų žemės ir tvirtovės plyti Sirijos ir Libano kalnuose, drūzai gyvena Jordanijoje ir Izraelyje. Nemažai jų persikėlė į Vakarus, pavyzdžiui, garsi teisininkė Amal Clooney gimė drūzų šeimoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amal Clooney ir George'as Clooney
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amal Clooney ir George'as Clooney

Iki 2011-aisiais prasidėjusių neramumų, drūzai tarnavo Sirijos kariuomenėje. Vis dėlto tais metais drūzų lyderiai nusprendė laikytis konflikto nuošalyje – tarnaujantys Sirijos kariuomenėje buvo pakviesti grįžti namo.

Neketina paleisti įkaičių

Kai vos prašvitus Suveidoje IS pradėjo žudynes, mįslingai sutriko laidinio telefono ryšys, dingo elektra. Tačiau naujienos pasklido mobiliaisiais telefonais – tuomet gerai ginkluoti drūzų vyrai stojo į mūšį, kuris, pasak vieno jo dalyvių, prasidėjo apie vidurdienį ir baigėsi 20 val.

Anot drūzų politikų, regioną puolė beveik 400 džihadistų.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

„Dabar 250 džihadistų yra negyvi, – žurnalistams sakė drūzų pareigūnas. – Nėra sužeistų (IS kovotojų). Mes nužudėme juos visus ir dar daugiau nužudome kiekvieną dieną vykstančiuose mūšiuose, kai jie puola atėję iš dykumos.

Kiekvieną dieną aptinkame sužeistų džihadistų, kurie bandė atsitraukti, kūnus. Dėl akmenuotos žemės IS negalėjo pasiimti jų su su savo keturiais ratais varomais automobiliais. Neturime jokio intereso jų palaidoti.“

Skerdynės dar labiau šokiravo paaiškėjus, kad IS įkaitais paėmė kelias dešimtis drūzų moterų ir vaikų.

„Pabėgo tik tie, kurie buvo pagrobti pirmajame kaime: 29 moterys, paaugliai ir kūdikiai“, – teigė pareigūnas.

IS, išplatinę drūzų įkaičių nuotraukas, reikalavo, kad Sirijos režimas nustotų juos pulti ir mainais išlaisvintų įkalintus džihadistus.

„IS sakė, kad pavers jas vergėmis, jei režimas neišlaisvins 100 įkalintų džihadistų. Režimas atsisakė tai padaryti“, – pridūrė drūzų pareigūnas.

Drūzų pareigūnas: „IS sakė, kad pavers jas vergėmis, jei režimas neišlaisvins 100 įkalintų džihadistų. Režimas atsisakė tai padaryti.“

Sutampantys interesai

Vidurio Rytų gyventojai nuolat spekuliuoja apie vyriausybių ir politinių partijų machinacijas. Gandai čia priimami rimtai, kadangi patikimų faktų gauti sudėtinga.

Vis dėlto akivaizdu, kad šiuo metu B.al Assado ir IS interesai sutampa. Vyriausybė ruošia savo pajėgas ir Rusijos bei Irano remiamas sąjungininkes pulti džihadistus Idlibo provincijoje.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Basharas al Assadas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Basharas al Assadas

Su žurnalistais kalbėję drūzų lyderiai jaučiasi nubausti už tai, kad nesutiko prisijungti prie šios operacijos.

Pasak vieno drūzų lyderio, likus maždaug savaitei iki skerdynių, Rusijos kariuomenės pareigūnai atvyko į regioną susitikti su vietos politikais.

„Jie siūlė regione sukurti Penktąją armiją, išskirtinai šiam regionui. Todėl jauni drūzai, pasitraukę iš Sirijos kariuomenės, bei drūzų rezervininkai buvo kviečiami sugrįžti“, – teigė jis.

Drūzų pareigūnas: „Jie siūlė regione sukurti Penktąją armiją, išskirtinai šiam regionui. Todėl jauni drūzai, pasitraukę iš Sirijos kariuomenės, bei drūzų rezervininkai buvo kviečiami sugrįžti.“

Drūzai tikina turintys 53 tūkst. kovotojų, todėl, jei tai tiesa, jie galėtų žymiai sustiprinti režimo armiją.

„Mes nevykdome puolimo už savo teritorijos ribų. Mes tik ginamės, jei tai reikalinga, – sakė pareigūnas.

Jo teigimu, rusai tikino sukursiantys Penktąjį batalioną regiono apsaugai, esą drūzai turėtų prisijungti prie kovos prieš su „al Qaeda“ siejamais „al Nusra“ džihadistais Idlibe.

„Tačiau vietos atstovai jiems aiškiai pasakė, kad negali prisijungti prie Sirijos kariuomenės, kovoti už Drūzų kalnų ribų. Jie sakė tik besiginantys, o ne puolantys“, – pridūrė pareigūnas.

Galimas B.al Assado bendradarbiavimas su IS buvo aprašytas ne kartą. Neseniai diktatorius leido ginkluotiems kovotojams autobusais pabėgti iš miestų – esą tam, kad sumažintų civilių aukų riziką.

„Žinome, kad pagal susitarimą su vyriausybe IS kovotojai iš Damasko priemiesčių žaliais autobusais buvo pervežti į Suveidos rytus. 1 400 kovotojų pasitraukė į rytų Suveidą, netoli amerikiečių bazės“, – tikino „The Daily Beast“ šaltinis.

„Maždaug tūkstantis IS kovotojų slapta atvyko iš Jarmuko (pabėgėlių stovyklos Damaske), kad prisijungtų prie vietinių IS pajėgų, kurias sudaro 2–3 tūkst. kovotojų. Tai žinome iš vidinių šaltinių Sirijos kariuomenėje. Ten vis dar yra drūzų, kurie mums nutekino šią informaciją“, – pridūrė jis.

AFP/Scanpix nuotr./Sirijos kariai
AFP/Scanpix nuotr./Sirijos kariai

Pasak pareigūno, pervežami IS kovotojai galėjo su savimi pasiimti po asmeninį kalašnikovą ir tris žurnalus, vyriausybė leido jiems saugiai pasiekti Suveidą.

Bendradarbiavimu neabejoja

„Liepos 24 dieną dauguma Sirijos kariuomenės patikros punktų aplink Suveidą, aplink kaimus, kuriuose vyko žudynės, buvo panaikinti“, – tikino drūzų pareigūnas.

„Jie puolė 7 val. ryto, tačiau naktį vyko kažkas kita. Iš ten, kur plyti kaimai, Sirijos kariuomenė atitraukė ginklus, skirtus vietos apsaugos daliniams. Niekas nežino, kodėl. Jie taip pat panaikino patikros punktus, nutraukė elektros tiekimą ir sutrikdė laidinio telefono liniją. Režimas buvo žudynių stebėtojas“, – pridūrė jis.

Drūzų pareigūnas: „Mums IS ir režimo bendradarbiavimas yra akivaizdus. Režimas nesutiko atsiųsti greitosios automobilių, kad padėtų gyventojams. Jie nutraukė elektros tiekimą ir sutrikdė telefono liniją, kad būtų sudėtinga komunikuoti. Jie negalėjo užblokuoti mobiliųjų.“

„Mums IS ir režimo bendradarbiavimas yra akivaizdus. Režimas nesutiko atsiųsti greitosios automobilių, kad padėtų gyventojams. Jie nutraukė elektros tiekimą ir sutrikdė telefono liniją, kad būtų sudėtinga komunikuoti. Jie negalėjo užblokuoti mobiliųjų“, – „The Daily Beast“ sakė kitas drūzų pareigūnas.

Tardymo metu nufilmuotame vaizdo įraše girdėti, kaip 10 sulaikytų IS kovotojų pripažįsta, vyras iš Sirijos vyriausybės juos vedė nuo namo prie namo, beldė į duris šaukdamas gyventojus vardais – kad jie nieko nenujausdami atvertų duris IS džihadistams.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Tai – ne pirmas kartais, kai pasakojama apie cinišką ir mirtiną B.al Assado režimo bendradarbiavimą su IS teroristais, su kuriais neva kariauja.

„The Daily Beast“ apklausė „The Daily Beast“ 91 asmenį, ištrūkusį iš IS gniaužtų ir įkalintą su džihadistais kariaujančių pajėgų. Jie tikino, kad IS Sirijos vyriausybei parduoda grūdus ir naftą, o už tai jiems tiekiama elektra.

Revoliucijos pradžioje B.al Assadas iš kalėjimo paleido „al Qaeda“ operatyvininkus ir kitus džihadistus: norėjo parodyti, kad kovoja su džihadistais, o ne demokratijos siekiančia tauta. Vienas iš išlaisvintų džihadistų, žinomas kaip Alabssis, buvo vienas Suveidos puolimui vadovavusių lyderių.

IS nebuvo nugalėta?

Kaimyniniame Irake karinė pergalė prieš IS buvo paskelbta 2017 m. lapkritį.

Tiesa, JAV vadovaujamos pajėgos tikina, kad amerikiečių ir jų sąjungininkų kontroliuojamoje teritorijoje vis dar yra 1 000 džihadistų.

Skaičiuojama, kad Sirijoje ir Irake šiuo metu laisvai veikia apie 9 000 IS kovotojų, o panašios atakos tęsis.

Dešimt Suveidą puolusių kovotojų buvo paimti į nelaisvę, šimtai nužudyti. Pasak „The Daily Beast“ šaltinių, jie išsaugojo 83 džihadistų dokumentus.

Dauguma jų buvo čečėnai, palestiniečiai iš stovyklų Sirijoje, keli asmenys iš Saudo Arabijos. Be to, Suveidą puolė vienas marokietis, turkmėnas, rusas, libanietis ir keli irakiečiai.

Anot drūzų, visi nužudyti čečėnai, kaip įprasta, vilkėjo savižudžių sprogdintojų liemenes. Tokias liemenes vilkėjo ir Suveidos centre užpuolimą vykdę kovotojai, o snaiperiai šaudė nuo stogų.

Drūzų pareigūnas: „Būtent čia nukentėjo daugiausia žmonių. Panašu, kad IS – gyvi ir sveiki, nors pasaulyje kalbama, jog jie yra įveikti, na, ar beveik įveikti.“

„Būtent čia nukentėjo daugiausia žmonių. Panašu, kad IS – gyvi ir sveiki, nors pasaulyje kalbama, jog jie yra įveikti, na, ar beveik įveikti“, – teigė pareigūnas.

Vienas iš drūzų teigė kalbėsiantis tik anonimiškai, kadangi nerimauja, jog atakos gali pasikartoti: „Jei jie pagrobia vieną, pagrobs daugiau.“

Suveidą supa 114 kaimų ir mažų miestelių, kuriuose gyvena pusė milijono drūzų.

Pasak drūzų pareigūnų, jie dėl pagalbos užtikrinant saugumą kreipiasi į tarptautinę bendruomenę ir JAV sąjungininkus kurdus. Jie taip pat prašo pagalbos išlaisvinant pagrobtas moteris ir vaikus.

„Kad apgintume mūsų bendruomenę ir ateities Sirijoje išsaugotume įvairovę, mums reikia susivienyti prieš agresorius“, – teigė vienas politikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius