Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„The Daily Telegraph“: Skripaliai Anglijoje saugomi, bet gyvena laisvai

Ekspertų teigimu, Sergejus ir Julija Skripaliai, kuriuos pernai kovą Solsberio mieste mėginta nunuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, greičiausiai vis dar gyvena Jungtinėje Karalystėje, palaiko ryšius su draugais ir galbūt net padeda šios šalies saugumo tarnyboms, rašo „The Daily Telegraph“.
Julija ir Sergejus Skripaliai
Julija ir Sergejus Skripaliai / „Facebook“ nuotr.

Skripaliai nematomi ne tik plačiajai visuomenei, bet ir draugams bei artimiesiems nuo pat praėjusių metų balandžio, kai buvo paleisti iš Solsberio apskrities ligoninės. Jų privatumu rūpinasi tarnybos MI5 komanda, atsakinga už slapto perkėlimo programą.

Bet gerai informuoti dienraščio šaltiniai dabar atskleidė, kad S.Skripalis, kuris anksčiau buvo Rusijos karinės žvalgybos GRU pulkininkas, su dukra gyvena toli gražu ne kur nors izoliuoti ar net ne Jungtinėje Karalystėje, o toje pačioje Pietų Anglijoje.

Sergejus Skripalis
Sergejus Skripalis

Skripalius esą ir toliau prižiūri nedidelis medicinos ekspertų, jau įrodžiusių, kad geba laikyti liežuvį už dantų, būrelis.

Vieno šaltinio teigimu, britų saugumiečiai „galėtų lengvai surasti Julijai darbo“ savo tarnybose – esą moteris, gyvendama saugiai ir diskretiškai, galėtų pati užsidirbti ir integruotis į visuomenę.

J.Skripal taip pat naudingas faktas, kad ji, be abejo, puikiai moka gimtąją rusų kalbą.

Julija ir taip anaiptol nėra atkirsta nuo gyvenimo, kuris jau buvo įprastas prieš ataką Solsberyje. Anot „The Daily Telegraph“, ji bendrauja su artimais draugais, o keli jų vasarą aplankė J.Skripal Jungtinėje Karalystėje.

„Yra daug priežasčių, kodėl Skripaliai turėtų toliau gyventi Britanijoje. Neseniai buvęs MI6 vadovas Johnas Sawesas pareiškė, kad tokioje situacijoje mūsų pareigūnai visada rūpinasi žmonėmis“, – teigė knygą apie S.Skripalio istoriją pernai parašęs BBC žurnalistas Markas Urbanas.

Žinoma, abiejų Skripalių veidai, daug mėnesių šmėžavę pasaulio žiniasklaidoje, visiems puikiai pažįstami.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Skripal
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Skripal

Tačiau Julija jau sunkiai atpažįstama. Ji numetė daug svorio, pakeitė šukuoseną, persidažė plaukus. Sergejus, devynias savaites išbuvęs komoje, irgi atsikratė nemažai kilogramų.

Nė vienas iš „The Daily Telegraph“ kalbintų ekspertų nemano, kad Skripaliams šiuo metu gresia didelis pavojus.

„Jis galėtų praeiti gatve užsidėjęs skrybėlę ar pakeitęs plaukų spalvą, ir niekas jo neatpažintų. Kita vertus, Skripalis su spauda nekalba, nes nenori išsiduoti“, – tvirtino vienas „The Daily Telegraph“ šaltinis.

Dar iki praėjusių metų birželio J.Skripal draugams ir pažįstamiems tvirtino ketinanti grįžti į Rusiją. Bet tokią galimybę patys Skripaliai greitai įkišo giliai į stalčių, kai tik po tyrimo buvo nustatyti įtariamieji – GRU agentai.

Pasak M.Urbano, Skripaliai atidžiai saugomi, bet gali patys rinktis, kur ir kada eiti: „Nesu tikras, kad jie gali staiga nuspręsti išeiti į restoraną ar pažiūrėti filmą kino teatre. Tačiau manau, kad jie tikrai nėra uždaryti.“

Nė vienas iš „The Daily Telegraph“ kalbintų ekspertų nemano, kad Skripaliams šiuo metu gresia didelis pavojus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Solsberyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Solsberyje

„Pagrindinis atakos Solsberyje tikslas nebuvo Skripalių eliminavimas. Taip buvo nusiųsta žinia galingiems oligarchams prieš rinkimus Rusijoje, be to, Putinas norėjo sužadinti patriotinius jausmus.

Rusai pasirinko „Novičiok“, nes jie mėgsta naudoti nervų agentu. Bet jie taip pat uždegė neoninę iškabą, kurioje rašoma: „Mes tai padarėme.“ Buvo nusiųsta žinia“, – svarstė buvęs britų žvalgybininkas Philipas Ingramas.

Kaip teigia ekspertai, agentai, saugantys Skripalius, turi rimtai atsižvelgti į jų pageidavimus ir stengtis, kad rusai jaustųsi gerai bei patogiai.

„Būtina surasti balansą tarp saugumo ir normalaus gyvenimo. Jei Skripaliai bus laimingi, geriau bus ir pareigūnams, ir mokesčių mokėtojai“, – tvirtino Ph.Ingramas.

Buvęs policijos pareigūnas Chrisas Phillipsas, daug metų artimai bendradarbiavęs su MI5, savo ruožtu mano, kad visai logiška tėvą ir dukrą laikyti kartu.

„Galbūt dėl to pareigūnams šiek tiek sunkiau, bet viskas priklauso nuo to, ko nori patys Skripaliai, – teigė Ch.Phillipsas. – Niekas jų nieko nevers daryti. Sprendimus priims jei patys.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Tuo tarpu Jungtinės Karalystės žiniasklaida skelbia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, S.Skripalį neseniai išvadinęs „padugne“, skubiai mezga naują šnipų tinklą už Lamanšo sąsiaurio – net 23 rusų žvalgybininkai kilus skandalui dėl Skripalių apnuodijimui buvo išsiųsti namo.

Manoma, kad V.Putinas vakuumą įsakė užpildyti nebe GRU, o Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) agentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje