Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„The Insider“: Iki metų pabaigos Rusija beveik nebeturės sviedinių, artilerijos ir šarvuočių

Pusė metų karo Ukrainoje Rusijai atnešė ne tik didžiulius nepakeičiamus žmonių nuostolius, bet ir milžinišką ginklų bei karinės technikos sunaudojimą: valdomų raketų jau labai trūksta, artilerijos sviediniai ir šarvuočiai bus išeikvoti iki metų pabaigos, o karinės aviacijos būklė neleidžia vykdyti plataus masto oro kampanijos. Dėl sankcijų Rusija negali tęsti pramoninės ginkluotės gamybos ir papildyti savo ginklų atsargų, kurios sparčiai artėja prie pabaigos, skelbia opozicinis Rusijos interneto portalas „The Insider“.
Kyjive – suniokotos rusų technikos paradas
Kyjive – suniokotos rusų technikos paradas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Artilerijos nusidėvėjimas ir šaudmenų badas

Viena iš nepakankamai įvertintų problemų – Rusijos artilerijos sviedinių ir patrankų atsargų ribotumas. Ekspertai, stebėtojai ir paprasti piliečiai, kurie domisi šia problema, paprastai mano, kad Rusija turi dideles artilerijos ginklų atsargas, paveldėtas iš Sovietų Sąjungos. Problema ta, kad sovietiniai sviediniai negalėjo būti ilgai saugomi, todėl per antrąją Čečėnijos kampaniją 2002 m. vasarą Rusijos kariuomenė susidūrė su 122 mm ir 152 mm sviedinių trūkumu.

Žinoma, tai nereiškia, kad visą sovietų artilerijos arsenalą reikia nurašyti. Pavyzdžiui, kietojo kuro raketų paleidikliai, skirti daugkartiniams raketų paleidimo įrenginiams, yra daug mažiau jautrūs ilgam laikymui nei sviediniai, skirti artilerijos pabūklams, kurių bent jau daugumą jau seniai reikėjo atnaujinti. Be to, šį arsenalą išsėmė ne tik du Čečėnijos karai ir trumpalaikė Gruzijos kampanija, bet ir 2014-2015 m. karinė kampanija Ukrainoje ir, ko gero, dar labiau kampanija Sirijoje, rašo „The Insider“.

Kartu verta suprasti, kad per du Čečėnijos karus sviedinių sunaudojimo lygis buvo daug kartų mažesnis nei per dabartinį karą, kai jis siekia 40 000-60 000 visų tipų sviedinių per dieną esant dideliam kovos intensyvumui ir sumažėja iki 24 000 per dieną labai įprastais „ramybės“ laikotarpiais.

Verta pabandyti įvertinti Rusijos artilerijos sviedinių gamybos mastą, atsižvelgiant į tai, kad 1990-aisiais ir 2000-aisiais jis buvo palyginti nedidelis, o visupajėgumu įsibėgėjo 2010-aisiais.

Tačiau net ir dabartinių sviedinių gamybos tempai, taip pat naujų šaudmenų kūrimo dinamika, atrodo, netenkino Gynybos ministerijos. Todėl 2014 m. buvo pradėta plataus užmojo programa, skirta atkurti artilerijos ir raketų arsenaluose išlikusius sviedinius. Iki 2017 m. pabaigos pagal šią programą buvo atkurta 1,7 mln. visų tipų šaudmenų ir raketų, t. y. apie 570 000 per metus.

„The Insider“ dar išvadą, kad bendras metinis artilerijos arsenalų papildymo tempas 2010-aisiais neviršijo 1,6-1,7 mln. visų tipų sviedinių. Ir čia verta paminėti įdomią detalę: visų tipų reaktyvinių sviedinių tiekimas, pavyzdžiui, 2017 m. sudarė tik 10 700 vienetų.

„The Insider“ skaičiuoja, kad per šešis agresijos prieš Ukrainą mėnesius Rusija turėjo sunaudoti mažiausiai 7 mln. sviedinių, neskaičiuojant fronto sandėlių nuostolių dėl Ukrainos smūgių. Kitaip tariant, jei karo intensyvumas išliks toks pat kaip dabar, iki 2022 m. pabaigos Maskva susidurs su tikru šovinių badu ir turės sumažinti artilerijos naudojimą.

Be sviedinių, kyla artilerijos patrankų nusidėvėjimo problema. Jei daugkartinio paleidimo raketų sistemų kreipiamosios, jei jos tinkamai prižiūrimos, tarnauja ilgai, tai artilerijos pabūklų ir tankų pabūklų vamzdžiai susidėvi daug greičiau.

Taigi, pavyzdžiui, Rusijos tankų patrankų vamzdžių tarnavimo laikas svyruoja nuo 210 šarvus pramušančių sviedinių iki 840 didelės galios sprogstamųjų skeveldrinių sviedinių. Tuo tarpu artilerijos vamzdžių, priklausomai nuo kalibro, sviedinio tipo ir nuotolio, eksploatavimo trukmė yra iki 2000-3000 šūvių. Palyginimui, kai kurios Ukrainai pristatytos vokiečių savaeigės haubicos PzH2000 sugedo po vieno mėnesio naudojimo, kai iš vieno ginklo per dieną buvo iššaunama 100 sviedinių.

Darant prielaidą, kad Rusijos kariai nepamirš artilerijos ir kitų ginklų mechanizmų priežiūros procedūrų ir kad Rusija turi nors ir nežinomą, bet anaiptol ne begalinį jų skaičių rezerve (ypač ginklų iš saugojimo bazių), iki 2022 m. pabaigos artilerijos nusidėvėjimas savaime lems drastišką jos efektyvumo sumažėjimą.

„The Insider“ teigimu, prognozuojamas sviedinių badas turėtų sutapti su didėjančiu artilerijos pabūklų nusidėvėjimu. Šiomis aplinkybėmis nenuostabu, kad Rusija pradėjo smogti Ukrainos miestams iš oro gynybos ir priešraketinių sistemų S-300 ir S-400. Tai yra įprasta praktika, pradėta taikyti mažiausiai prieš penkerius metus. Tačiau šių sistemų atitinkamų raketų amunicija matuojama tūkstančiais ar daugiausia dešimtimis tūkstančių, bet ne šimtais tūkstančių ar net milijonais.

Sankcijų įtaka: perėjimas nuo pramoninės gamybos prie manufaktūros

„The Insider“ taip pat atkreipia dėmesį į artilerijos ir šaudmenų pramonės būklę.

Ši pramonė turi tokių pat problemų kaip ir visa Rusijos karinė pramonė. Buvo parengtos kelios ekspertų ataskaitos apie įmonių priklausomybę nuo importuojamų prekių ir apie faktinį importo pakeitimo programų žlugimą.

Rusijos šaudmenų ir artilerijos gamybos gamyklose 2000–2010 metais buvo atliktas techninis pertvarkymas. Pavyzdžiui, Kazanės parako gamykla pirko įrangą Vokietijoje, Šveicarijoje ir Austrijoje (o tai reiškia, kad ji neišvengiamai buvo priversta pirkti kai kuriuos cheminius komponentus savo gamybai užsienyje). Tą patį tais metais darė ir kitos gamyklos. Artilerijos gamintojai taip pat skolinosi vakarietiškas technologijas ir pirko Europos pramoninę įrangą.

VIDEO: Išskirtiniai vaizdai iš mūšio lauko: Ukraina paskelbė naikintuvo skrydžio akimirkas

Nuo 2014 m. visi šie bendradarbiavimo ryšiai pradėjo palaipsniui silpnėti ir nykti, o įranga susidėvėjo greičiau nei buvo atnaujinama (jei apskritai buvo galimybė ją atnaujinti).

Rusijos artilerijos ir šaudmenų gamintojai, neturėdami vakarietiškos įrangos, atsarginių dalių ir medžiagų tiekimo, o tuo pat metu turėdami ribotas žmogiškojo kapitalo ir našumo galimybes, artimiausioje ateityje neišvengiamai susidurs ne tiek su sąstingiu, kiek su gamybos nuosmukiu. Gali būti, kad 2022-2023 m. jie dar sugebės išlaikyti ankstesniais metais pasiektą gamybos lygį, tačiau vėlesniais metais jis neišvengiamai sumažės. Anksčiau įsigyta įranga bus kiek įmanoma prižiūrima ir remontuojama, tačiau produkcijos kiekis ir kokybė pradės mažėti. Iš esmės tai reiškia perėjimą nuo masinės pramoninės gamybos prie manufaktūrinės gamybos.

Raketų išeikvojimas

Neišvengiamai didėjančių artilerijos problemų fone „The Insider“ apžvelgia ir kitas ginkluotės ir karinės technikos rūšis. Yra trys pagrindinės sistemų grupės: didelio tikslumo ginklai, aviacija ir šarvuota technika.

Didelio tikslumo ginklams priskiriamos kelių tipų raketos. Raketos, kurių veikimo nuotolis didesnis nei 300 km: balistinės raketos „Iskander-M“, jūrų ir sausumos sparnuotosios raketos „Kalibr“ (9M729), viršgarsinės prieštankinės sparnuotosios raketos „Onyx“ (P-800) ir iš oro paleidžiamos sparnuotosios raketos X-101, X-555 ir X-22/X-32. Iki 300 km nuotolio raketos: iš oro paleidžiamos sparnuotosios raketos Kh-35 ir Kh-59. Iš jų X-555 ir X-22 Rusija paveldėjo iš SSRS ir Ukrainos arsenalų praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje ir jų nebegamina.

VIDEO: Rusija Kaliningrado srityje dislokavo raketas „Kinžal“

Išskyrus paprastesnes sparnuotąsias raketas X-35 ir X-59, kurių skaičių sunku apskaičiuoti, prieš karą Rusijos arsenale buvo po kelis šimtus šių tipų raketų vienetų. Tai matyti iš to, kad jų naudojimo intensyvumas sumažėjo nuo kelių dešimčių vienetų per dieną pirmosiomis karo dienomis iki pavienių paleidimų dabar, o kartais – kartą per kelias dienas. Tuo tarpu Rusija maskuoja didėjantį ilgojo nuotolio raketų trūkumą apšaudydama Ukrainos miestus iš ilgojo nuotolio raketinės artilerijos ir naudodama S-300/S-400 oro gynybos ir priešraketines sistemas smogti į taikinius žemėje.

Rusijos tolimojo nuotolio sparnuotųjų ir operatyvinių-taktinių kiekvieno tipo balistinių raketų gamybos pajėgumai yra ekspertų diskusijų objektas, tačiau galima daryti prielaidą, kad metinė kiekvieno tipo raketų gamybos apimtis siekia iki 50 vienetų.

Be to, iš viso numatoma, kad jūros raketų „Kalibr“, orlaivių raketų Kh-101 ir antžeminių sparnuotųjų raketų 9M729, kurios iš esmės yra tos pačios raketos variantai, bus pagaminta 100 vienetų per metus. Savo ruožtu sparnuotųjų raketų „Onyx“ skaičius yra šiek tiek didesnis – 55; Kh-32, kuriuių gamyba vietoj Kh-22 prasidėjo 2018-2019 m., skaičius vos viršija 20. „The Insider“ skaičiuoja, kad Rusijos didelio tikslumo raketų, kurių veikimo nuotolis viršija 300 km, per metus pagaminama 225 vienetų. Tačiau šis įvertis gali būti koreguojamas gavus naujų duomenų. Be to, reikėtų dar kartą pabrėžti, kad į šį skaičių neįtrauktos mažesnio nei 300 km nuotolio raketos X-35 ir X-59, kurių gamybos apimtis vis dar sunku įvertinti.

Mažai tikėtina, kad Rusijos pramonėje būtų galima smarkiai padidinti gamybos apimtis ne tik dėl įrangos tiekimo embargo ir personalo apribojimų, bet ir dėl palyginti mažo darbo našumo.

Šarvuotų transporto priemonių problemos

„The Insider“ teigimu, šarvuotos technikos padėtis yra tokia, kad, sprendžiant iš ankstesnės karo patirties, pagrindiniai jos nuostoliai gali būti susiję net ne su tiesioginiu sunaikinimu mūšio metu, o su apgadinimais nuo sviedinių, gedimais ir variklio galios išsekimu.

VIDEO: Rusijos raketų smūgiai Odesoje sukėlė itin daug gaisrų – žuvo 4 žmonės

Todėl Rusijos pagrindinių kovinių tankų T-72 ir įvairių modifikacijų T-80 variklių eksploatavimo laikas neviršija 1000 valandų. Praėjus šiam laikui būtina pakeisti jų variklius, kurie dabar gaminami naudojant importuotą įrangą. Be abejo, gamyklinis variklių remontas taip pat atliekamas, tačiau tokio remonto galimybės yra ribotos, jei variklio tarnavimo laikas masiškai viršijamas.

Tankai, pėstininkų kovos mašinos, šarvuočiai, kovinės desanto mašinos didžiąją laiko dalį, net ir karo metu, stovi be darbo, tačiau jei dirba bent 2-3 valandas per dieną, nuo karo pradžios jos jau dirbo 370-560 valandų. Ir net jei iš karinių dalinių ir saugojimo bazių bus atgabenta palyginti šviežių, nors ir ne naujų šarvuočių, iki 2022 m. pabaigos didžiąją jų dalį teks remontuoti, jei bus išlaikytas didelis kovinių veiksmų intensyvumas. Čia verta pakartoti tai, kas buvo pasakyta pirmiau: tankų patrankų tarnavimo laikas taip pat yra ribotas.

Tuo tarpu praėjusį dešimtmetį šarvuotos technikos gamybos ir modernizavimo tempai siekė apie 650 tankų ir šarvuotų kovos mašinų per metus. Iš šio skaičiaus tankai sudarė: ne daugiau kaip 160-170 tankų T-72B3/B3M per metus 2011-2020 m. iš „Uralvagonzavod“ (UVZ) Nižnij Tagile ir Omske (2021 m. šių tankų tiekimas sumažėjo iki 34) ir ne daugiau kaip 45-50 tankų T-80 2017-2021 m. iš Omsko gamyklos. T-90M tankų gamyba, taip pat 1990-2000-aisiais pagamintų T-90 tankų modernizavimas buvo pradėtas tik 2021 m. pabaigoje. „The Insider“ drąsiai teigia, kad iki šiol ši gamyba siekė kelias dešimtis vienetų per metus, o ją padidinti gali tik pajėgumai, kuriuos šiandien užima T-72 tankų modernizavimas.

Karo pradžioje Rusijos kariuomenė turėjo apie 2 000 modernizuotų tankų iš maždaug 3 300 karinių pajėgų turimų tankų. Iš daugiau kaip 16 000 visų tipų šarvuotų kovos mašinų maždaug ketvirtadalį sudarė naujos ir modernizuotos. Be to, reikėtų nepamiršti, kad naujų ir modernizuotų šarvuočių gamyba taip pat vykdoma naudojant importuotą įrangą ir komponentus.

Karinės aviacijos problema

Iš pirmo žvilgsnio padėtis aviacijoje atrodo geresnė. Net atsižvelgiant į tai, kad atakos lėktuvų Su-25 varikliai turi trumpiausią tarnavimo laiką (500 valandų), o plačiai naudojamiems fronto bombonešiams Su-24 šis karas dėl jų amžiaus bet kuriuo atveju yra paskutinis, Rusijos lėktuvų ir sraigtasparnių naudojimo intensyvumas yra palyginti nedidelis.

Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusijos naikintuvai
Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusijos naikintuvai

Kiekviena mašina net agresijos pradžioje, kai Ukrainos oro gynyba buvo mažiau organizuota nei dabar, per dieną atlikdavo 1-2 kovinius išskridimus, kurių bendra trukmė – 1-1,5 valandos. Tuo pat metu, atsižvelgiant į nuostolius ir gedimus, Rusija šiandien prie Ukrainos sienų vis dar gali laikyti apie 400 įvairių tipų kovinių orlaivių ir apie 360 sraigtasparnių (ne visi jie yra atakos sraigtasparniai). Nepaisant to, Rusija nuo pat karo pradžios nesugebėjo surengti plataus masto oro kampanijos, o dabar jos pajėgumas tokiai kampanijai tik sumažėjo.

Gamybos pajėgumai čia taip pat yra esminis apribojimas. Jei dešimtmetį iki visiškos agresijos Rusija kasmet pagamindavo 30-35 kovinius lėktuvus ir 25-30 atakos sraigtasparnių bei modernizuodavo nuo 130 iki 200 skirtingų orlaivių, tai perėjimas prie naujos kartos kovinių orlaivių, anksčiau planuotas 2020-aisiais, reiškė jų gamybos kiekio mažinimą naujos kokybės naudai. Dabar dėl technologijų embargo vargu ar pavyks sėkmingai įgyvendinti šį perėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius